2012. február 19. vasárnap, 12:09

 

A Mazda Motor Corporation kifejlesztette a Smart City Brake Support (SCBS) elnevezésű, fejlett biztonságtechnológiát, amely segíti a vezetőt abban, hogy megelőzze az ütközést alacsony sebességnél városi közlekedésben vagy lassú haladás esetén. Az SCBS rendszer Európában az alapfelszereltség része lesz a Mazda idén tavasszal bevezetésre kerülő vadonatúj kompakt szabadidő-autója, a CX-5 közép- és magas felszereltségű változataiban.

Az SCBS rendszer egy lézer szenzort alkalmaz a jármű előtt található más jármű illetve tárgy észleléséhez, és automatikusan előkészíti a fékeket a gyors fékbeavatkozásra, ezáltal gyorsítva a fékezést. Amennyiben a vezető elmulasztaná bármely, az ütközést megelőző intézkedést elvégzését, mint pl. a fékpedál lenyomása, az SCBS automatikusan működésbe hozza a fékeket, ugyanakkor csökkenti a motor teljesítményét is. Ezáltal az SCBS segít az ütközések megelőzésében, illetve mérsékli a járműnek az alacsony sebességű ráfutásos balesetek esetén történő károsodását, amely a leggyakoribb eset a más járművekkel való ütközések között.

mazda-rafutas-elleni-vedelem


A Smart City Brake Support (SCBS) működése
Hozzávetőleg 4 - 30 km/h sebességgel történő haladás esetén az elülső szélvédő felső részénél elhelyezett lézer szenzor észleli a jármű előtt található más járművet vagy tárgyat, és előkészíti a fékeket a gyors fékbeavatkozásra (ilyenkor csökken a távolság a fékbetétek és a féktárcsa között), hogy potenciális ütközés veszélyének észlelése esetén gyorsítsa a fékezést. Ezután, ha a vezető elmulasztana bármilyen, az ütközés megakadályozását elősegítő manővert, mint pl. a fék használatát, egy automatikus fékezési mechanizmus aktiválódik. A rendszert úgy alakították ki, hogy amennyiben az adott jármű és az előtte található jármű közötti sebességkülönbség 30 km/h alá esik, megelőzze, illetve mérsékelje a jármű ütközés következtében bekövetkező károsodását.

rafutasos-utkozes-elleni-vedelem

A Mazda elsősorban azért összpontosít erőteljesen a biztonság terén való kutatási és fejlesztési erőfeszítéseire, mert azt az alapvető célt tűzte ki maga elé, hogy egy balesetmentesen és biztonságosan közlekedő társadalmat valósítson meg. A Mazda a CX-5-tel kezdődő soron következő, új modelljeiben tovább szándékozik bővíteni az olyan, fejlett biztonsági technológiáit, mint az SCBS rendszer, hogy ezáltal hozzájárulhasson ahhoz, hogy a Zoom-Zoom vezetési élményt kiemelkedő környezetkímélő jellemzők és a magas szintű biztonság mellett biztosíthassa valamennyi ügyfele számára.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER