2012. január 17. kedd, 23:41

 

Idén ünnepli 20. évfordulóját a Mazda Magyarországon. Az elmúlt húsz év legutóbbi tizenegy évében Együd Tibor tölti be a Mazda Motor Hungary ügyvezető igazgatói posztját, aki az ezen idő alatt összegyűjtött tapasztalatokból óvatosan von le következtetést.

Mivel manapság a legtöbb gazdasági és autópiaci nagy igazságnak elég rövid a szavatossági ideje, az ügyvezető inkább egy filozófiai gondolat mentén emlékezik meg az elmúlt két évtizedről.

„Csak a változás állandó – bár a magyar autópiac szereplői ennyi változásra aligha számítottak, amennyivel szembe találták magukat az utóbbi húsz évben” – mondja Tibor. ”Persze a változások, mint a ’95-ös gazdaságpolitikai csomag vagy az épp zajló gazdasági válság, gyakran hátráltattak, de akadt köztük olyan is, ami az égig repítette a piacot, mint pl. a kétezres évek változatos és szinte korlátlan hitelpiaci kínálata.”

A Mazda hazai története is a változással jellemezhető legjobban. A Mazda Motor Hungary 1992-ben alakult, és mire partnereivel együtt pár év alatt felépítette magyarországi kereskedői hálózatát, jött az 1995-ös gazdasági kiigazítás szülte új adó- és vámszabályozás, a kiszámíthatóbban gyengülő forint és a 20%-kal csökkenő piac. Az új tényezőkkel való szembesülés közben a Mazda jelentős sikereket ért el E2200 és B2500 kisteherautóival, amelyek akkoriban szegmenseik piacvezetőivé váltak.

Az ezredforduló éveiben a kisteherautók a Mazda magyarországi eladásainak háromnegyedét tették ki, mikor a Mazda Corporation megszűntette az E2200 gyártását, és megalkotta a Millennium Tervet, amely egyúttal a japán márka nagyon sikeres, termékközpontú megújulását, a Zoom-Zoom éra kezdetét hozta magával. A márka visszanyúlt sportos gyökereihez, 2002-től minden személyautójába az MX-5 roadster lelkét építi be, amely a vezetési élményben, a külső-belső dizájnban és a kommunikációban egyaránt tükröződik. 2002-től a Mazda zászlóshajója, a Mazda6 kiemelkedő sikereket ért el: hatszor annyit kelt belőle, mint elődjéből, és a többi új modell sikereivel együtt mindössze 3 év alatt, 2004-re a japán márka megnégyszerezte személyautó eladásait a hazai piacon. A piac eközben szárnyalt, 2004-ben 230 ezer új autó talált itthon gazdára, 2008-ban pedig a japán márka 3.600 Mazda értékesítésével eddigi legjobb évét zárta.

„A változó környezethez való alkalmazkodás képessége a fejlődés kulcsa” – állította Darwin kétszáz éve. Jelenleg is a gyorsan változó gazdasági környezet és az autópiac ingadozásaihoz való alkalmazkodás jelöli ki a Mazda számára fejlődés irányát. A márka globálisan már a hatodik generációs termékeinek bevezetésére koncentrál, 2015-re SKYACTIV programjának kiteljesítésével 30%-kal kívánja csökkenteni modelljeinek átlagos üzemanyag-felhasználását. Elfogadja a kihívásokat, és igyekszik túlteljesíteni a vevők elvárásait. Ugyanúgy, ahogy teszik ezt az eljövendő években azok, akik a következő 20 év nyertesei akarnak lenni.

Az új CX-5 – a jövő előfutára SKYACTIVE technológiával. A Mazda 2011. decemberében megkezdte 2012. áprilisában érkező első SKYACTIVE modellje, a vadonatúj CX-5 elő-értékesítését, amellyel a márka most első ízben jelenik meg a folyamatosan növekvő gépjármű szegmensben, az egyre népszerűbb kompakt szabadidőjárművek (SUV) kategóriájában.

A SKYACTIV technológia valamennyi üzemanyag-gazdaságos megoldást magában foglalja: a Mazda új start-stop rendszerével (i-stop) ellátott, hatékony hajtásláncokat, a jobb aerodinamikai jellemzőket, a könnyebb, de ugyanakkor erősebb futóművet és karosszériát. A SKYACTIV motorok – a benzin és dízel motorok esetében egyaránt – kiemelkedő 14:1 sűrítési arányukkal jelentősen javítják a járművek gazdaságosságát. A motorok a gyakorlatban akár 20 százalékkal kevesebb üzemanyagot fogyasztanak, mindeközben akár 15 százalékkal több nyomatékot és teljesítményt nyújtva.20. évfordulós ajánlatok a Mazdától. A Mazda hazai 20 éves jubileuma alkalmából különleges ajánlatokkal várja vásárlóit. A Mazda3 Sport 1.6 akár 3.999.900 Ft-tól, a Mazda5 1.8 4.999.900 Ft-tól, a Mazda6 1.8 pedig 5.499.900 Ft-tól vásárolható meg. A Mazda továbbá a piacon az elsők között, minden modelljéhez különösen kedvező havi díjú, 2012-től az arra jogosultak számára levonható ÁFÁ-jú, nyílt végű pénzügyi lízing konstrukciót kínál. Így például egy Mazda3 20% kezdő részlettel, 5 éves futamidőre havi nettó 47.426 Ft-ért, egy Mazda5 ugyanezen feltételekkel havi nettó 59.375 Ft-ért, míg egy Mazda6 megegyező feltételek mellett akár havi nettó 65.269 Ft-ért lízingelhető.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER