2011. február 08. kedd, 18:55

 

A Mazda Motor Corporation legyártotta a 900 000. Mazda MX-5 roadstert. Ezt a mérföldkövet az első generációs MX-5 sorozatgyártásának 1989. áprilisi indulása után 21 évvel és 10 hónappal érte el a márka.

 

Mazda MX 5 guinness rekord

A Mazda MX-5-öt eredetileg 2000 májusában regisztrálta a Guinness Rekordok Könyve, mint a világ „legkeresettebb kétüléses sportautóját”, amikor a modell gyártása elérte az 531 890 darabot. A Guinness megerősítette a rekordot a 700, ill. 800 ezredik darab legyártásakor – és a Guinness felügyelő-bizottság a Mazda kérésére most ismét korrigálja a világcsúcsot.

A 60-as, 70-es években számos könnyű és élvezetesen vezethető sportautó létezett, amelyek precíz irányíthatóságot és a nyitott tetős autózás szabadságát kínálták. A 80-as években viszont a Mazda úgy döntött, hogy egy új, a modern kor elvárásai szerint megépített roadsterrel támasztja fel ezt a szellemiséget. A gyár 1989 februárjában mutatta be a modellt, s ezzel visszahozta a szenvedélyt a vezetésbe az egyre szigorodó biztonsági és minőségi normák ellenére. Az MX-5 a Mazda legrégebbi típusneve a Mazda globális modellkínálatában.

Az eredeti MX-5 piaci bevezetése óta kétszer teljesen újraterveztük a modellt, valamint többször frissítettük a típust. A modell tartós piaci sikerét elsősorban rajongói bázisának köszönheti. Ami a jövőt illeti, arra törekszem, hogy életben tartsam az MX-5 legendát, miközben egy olyan autóvá formálom, amelyet mind többen szeretnek majd – mondta Nobuhiro Yamamoto, az aktuális MX-5 programmenedzsere.

Mazda MX 5

„Az MX-5 születése óta több mint 20 év telt el. Ez idő alatt a minket körülvevő világ, és benne mi is nagyot változtunk. Mára minden autógyártó számára egyre fontosabbak a környezetvédelmi kérdések, bolygónk természetes erőforrásainak kimerülése. Környezetvédelmi erőfeszítéseinek keretében a Mazda tavaly bemutatta az új Skyactiv technikát. Jelenleg olyan termékeken dolgozunk, amelyek ezt a technikát hordozzák. A Skyactiv számos alkotóeleme, pl. az átfogó súlycsökkentés, azon a több éves fejlesztési munkán alapul, amely során az MX-5-öt tökéletesítettük. Sőt, az MX-5 a Skyactiv technika alapelvének – azaz, hogy élvezetesen vezethető autókat építsünk – tökéletes megtestesülése.

A következő mérföldkő természetesen az 1 000 000 darab – e cél felé haladva továbbfejlesztjük az MX-5-öt. Most, hogy a Mazda 90 éves elmúlt, már a 100. évfordulóra koncentrálunk. Addig is az előttünk álló években mi magunk – csakúgy, mint a modell hűséges rajongói – a márka jelképeként tekintünk az MX-5-re” – mondta Seita Kanai, a Mazda K+F vezérigazgatója.

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER