2012. január 17. kedd, 17:28

 

Megérkezett a sikeres spanyol modell következő generációja az új SEAT Ibiza. Az új modellkínálat tág határok között képes egyedi elvárások kielégítésére – a kompakt és sportos háromajtós Ibiza SC-től a dinamikus és sokoldalú ötajtós Ibizán, illetve az elegáns és praktikus Ibiza ST kombin át a rendkívül takarékos, kilométerenként 89 gramm CO2-kibocsátást kínáló Ibiza E-Ecomotive-ig és a kiemelkedően sportos, 110 kW (150 LE) teljesítményű Ibiza FR-ig.

uj-seat-ibiza

Valamennyi változatra jellemző az új generáció két erőssége, a magas minőségi színvonal és a kiemelkedő ár-érték arány. Az új Ibiza piaci bevezetésére 2012 tavaszán kerül sor.

Az Ibiza kategóriájának egyik legkelendőbb típusa Európában, eddig már több mint 500 ezren választották a spanyol márka valamelyik sportos, kompakt modelljét. Az Ibiza vásárlóinak életkora pedig a legalacsonyabb a piaci szegmensében. A dizájn már hosszú ideje az Ibiza legfőbb erősségei közé tartozik – ezt nevezik meg a legfontosabb kiválasztási érvként a vásárlók. A jövőben pedig még nagyobb szerephez jut, hiszen modern, friss és derűs kinézetével az új Ibiza a SEAT formai identitásának újabb jelentős fejlődését jelzi, és előkészíti az utat a jövőbeni típusok számára.

“Az Ibiza márkánk fontos alapköve. Az új generációval újabb határozott lépést teszünk előre – a friss és fiatalos formanyelv a SEAT egyedülálló és meghatározó karakterét képviseli. A dizájn kiemeli termékeink precizitását és minőségét” – mondja James Muir, a SEAT S.A. elnöke. „Mindez a SEAT fejlődési stratégiájának döntő elemévé teszi az új Ibizát. A márka sikere tovább növekszik majd, nem utolsó sorban az új kínai piacunkon.”

Kifejező dizájnja mellett az új Ibiza innovatív technológiák lenyűgöző skáláját is kínálja. A legújabb generációs, legkorszerűbb technológiát alkalmazó TDI és TSI erőforrások, a DSG sebességváltók és a start/stop rendszer kombinálják a dinamizmust a kiemelkedő hatékonysággal, és garantálják a SEAT védjegyének számító vezetési élményt.

További példa az érintőképernyős kijelzővel rendelkező Portable Media System, amely a navigációs rendszer, az audió rendszer, a fedélzeti számítógép és a telefon-kihangosító funkcióit egyesíti. Miközben a rendszer az Ibiza fedélzeti elektronikájának integrált részét képezi, el is távolítható, így az autón kívül is használható. A SEAT Portable Media System rendszere 2012 egy későbbi időpontjában érkezik majd.

Új dizájn
A sportos karakter és a magas szintű termékminőség sugárzik az új Ibiza arcáról – a SEAT Design egyet jelent a technológiával és a precizitással, valamint a fiatalos újító szellemmel és életörömmel. Jellegzetes meghatározó eleme a SEAT emblémát tartalmazó, trapéz formájú hűtőrács. A hűtőrács laposabb arányai és vízszintes méhsejt felépítése, illetve az alacsonyabb légbeömlő kihangsúlyozza az új Ibiza szélességét. Az első és a hátsó lökhárítókat is áttervezték, ami különösen hangsúlyos szerepet kapott a sportos Ibiza FR modelleknél. Az FR alapfelszereltségének része, a többi modellhez pedig opcióként rendelhető az integrált kanyarvilágítással rendelkező nagyméretű ködfényszóró.

uj-ibiza-3-ajtos

Figyelem a részletekre
A fényszórók kifinomult kialakítása egyértelmű kinyilatkoztatása annak a roppant figyelemnek, amit a SEAT a részletekre fordított. A fényszórók szögletes stílusa a SEAT új formanyelvét fémjelzi, miközben tökéletesen illeszkedik az Ibiza plasztikus formájába. A fényszórók két halogén változatban, illetve opcióként bi-xenon világítással és LED-es nappali menetvilágítással is rendelhetők. Ez utóbbi követi a fényszórók formáját, egyedi világító ismertetőjegyként szolgálva, akárcsak az opciós LED-es hátsó lámpák.

Világos és atletikus karakter
A „Línea Dinámica” vonal a fényszóróktól az erőteljesen húzott kerékíveken át az autó hátuljáig húzódik. Egy másik, ugyancsak éles stílusvonal az izmos hátsó domborításokon keresztül a hátsó lámpákhoz fut. Ezek az erőteljes vonalak és a feszes felületek összjátéka atletikus karaktert kölcsönöz az Ibizának, a kupészerű háromajtós és a sokoldalú ötajtós esetében egyaránt. Még a praktikus kombi kivitel is páratlanul dinamikus megjelenésű, anélkül, hogy ez csorbítaná kivételes használhatóságát.

Utastér
A külső dizájn emocionális ereje az utastérben is visszatükröződik az erőteljes, de minimalista és letisztult műszerfal-kialakítással. A minőségi érzet, a kidolgozás kiemelkedő precizitása, a széles színválaszték és az anyagok egészen a finom bőr kárpitozásig kiterjedő kínálata kihangsúlyozza a SEAT standardjait. A részletek kidolgozottsága az új Ibiza egészén érezhető, a kormánykeréken, a climatronic új kialakításán és az új fényezett felületeken egyaránt. A középpontban azonban továbbra is a funkcionalitás maradt, amelyre jó példa a továbbfejlesztett kijelzőt tartalmazó műszeregység vagy a lényegesen nagyobb kesztyűtartó. Hatalmas, 10,7 literes méretével a kesztyűtartó immár egy pár kesztyűnél sokkal több hasznos úti holmi számára kínál helyet.  

Karosszéria kivitelek
Három karosszéria-típusával az új Ibiza minden életstílushoz illik. A háromajtós Ibiza SC és az ötajtós Ibiza nemcsak a dizájn szempontjából mesterművek, de alaposan felkészítették őket arra is, hogy jól megállják a helyüket a mindennapi életünk során fellépő gyakorlati kihívásokkal szemben. Ebben, a méretkategóriájukban tágasnak számító utastér, a 284 vagy 292 literes csomagtér, illetve a variálható hátsó üléspad is segíti őket. Az Ibiza ST kombi karosszériája rendkívül magas szintű funkcionalitást kínál. Sportos kialakítása ellenére a csomagtér 430 literes, és meglepő módon akár 1164 literesre bővíthető. Akár két kerékpár is elfér a csomagtartóban – természetesen leszerelt első kerekekkel.

Ibiza-ST-kombi

Motorkínálat

A benzines erőforrások skálája Magyarországon a gazdaságos 1,2 literes, 44 kW teljesítményű (70 LE) motortól indul (más piacokon ez a típus 60 LE változatban jelenik meg), és egészen az igencsak fürge, kompresszorral és turbófeltöltővel ellátott 1.4 TSI erőforrásig terjed. A 110 kW (150 LE) és az alapfelszereltséghez tartozó DSG sebességváltó párosával 7,8 másodperc alatt éri el az Ibiza 100 km/h-s sebességet, cégsebessége 212 km/h. Az új Ibiza esetében ez az erőforrás immár a kombi ST változathoz is rendelhető. Kiemelkedő hatékonyságot kínál az Ibiza 1.2 TSI Ecomotive, amelynek a legkorszerűbb technológiát alkalmazó, 77 kW (105 LE) teljesítményű motorja már 1550 1/min fordulatszámtól jelentkező 175 newtonméteres legnagyobb nyomatékával kifinomult karakterisztikát kínál, miközben átlagosan alig 5,1 liternyi üzemanyaggal is beéri száz kilométerenként – részben az alapfelszereltséghez tartozó start/stop rendszernek köszönhetően.

Fogyasztás és károsanyag-kibocsátás
A TDI motorok még hatékonyabbak az üzemanyag-fogyasztás és a károsanyag-kibocsátás terén. Az automatikus motorleállítás- és indítás rendszerével is ellátották az Ibiza 1.2 TDI E-Ecomotivet. Átlagos üzemanyag-fogyasztása mindössze 3,4 liter, ami kiemelkedő, 89 gramm/kilométeres CO2-kibocsátásnak felel meg, karosszériaváltozattól függetlenül. A kompakt hi-tech TDI emellett meggyőző, 55 kW-os (75 LE) teljesítményt és tiszteletre méltó, 180 newtonméteres legnagyobb nyomatékot kínál. Az Ibiza dízel kínálatának sportos autója a 2.0 TDI 105 kW-os (143 LE) teljesítménnyel. Ebben a kategóriában egyik versenytárs sem kínál ilyen nagyteljesítményű dízelmotort hasonló gazdaságossággal, a 210 km/h-s legnagyobb sebesség, amely mindössze 4,6 literes átlagos üzemanyag-fogyasztással párosul.
Az 1.2 TSI Ecomotive és az 1.2 TDI E-Ecomotive változatok magyarországi bevezetéséről később születik döntés.

Váltó  és futómű
Akárcsak a motorok, az új Ibiza sebességváltói is korszerűek. A tökéletes fokozateloszlású öt- és hatfokozatú kézi kapcsolású sebességváltók mellett számos motorhoz DSG sebességváltó is tartozhat, opcióként vagy alapáron. Ez a kettős tengelykapcsolós sebességváltó nemcsak egy automatikus egység kényelmét kínálja, de az ellenállhatatlan gazdaságosság előnyét is. Az új Ibiza futóműve rendkívül kifinomult felépítéssel büszkélkedhet, amelyet gondosan továbbfejlesztettek, hogy sportos és egyben biztonságos kezelhetőségi jellemzőket biztosítson a kompakt típus számára. A pontos kormányzás, a tökéletesen hangolt ESP menetstabilizáló és az XDS elektronikus differenciálzár (100 LE-től) nehéz helyzetekben is gondoskodnak a biztonságról.  A hatékony, blokkolásgátlós (ABS) fékrendszer csak egy további példa. Az új Ibiza 14-17 colos, sportos, új dizájnt kapott kerekeken gördül.

Széleskörű felszereltség, egyediség
Az Ibiza felszereltségi szintjeit is átdolgozták, a karosszéria formájától függetlenül. A Reference alapmodell a legfontosabb kényelmi és biztonsági jellemzők impozáns tárházát kínálja. E fölött áll a Style változat, amely alapkivitelben légkondicionálással készül. Az Ibiza FR különösen sportos hangulatot biztosít első és hátsó hangsúlyos dizájnelemeivel, könnyűfém keréktárcsáival és bőrbevonatú kormánykerekével. Emellett valamennyi SEAT az egyedi igényekhez és a vásárló személyes stílusához igazítható, színek, opciók és kiegészítők széles skálája segítségével.

Ibiza Cupra
az Ibiza-sorozat szupersportos csúcsmodellje is rövidesen követőre talál. A kiemelkedő teljesítmény és a dinamizmus garantált, de leghamarabb csak 2012 közepén.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER