2012. november 09. péntek, 09:52

 

Az új Ibiza CUPRA a lehető legtisztább formájában testesíti meg a SEAT szellemiségét. Az új Ibiza CUPRA erőteljes és egyéni formák, illetve a legkorszerűbb műszaki megoldások stílusos ötvözeteként kínálja kategóriája egyik legdinamikusabb modelljét.

Kompakt külső méreteivel és magas színvonalú funkcionalitásával az Ibiza CUPRA a mindennapos használat igazán élvezetes és dinamikus autója. Nemkülönben sziporkázóak menetteljesítményei – álló helyzetből mindössze 6,9 másodperc alatt gyorsít fel 100 kilométer/órás tempóra, végsebessége pedig 228 kilométer/óra –, ám 100 kilométerenként átlagosan csupán 5,9 literes üzemanyag-fogyasztásával mindezek mellett kiemelkedően gazdaságos is. Az új Ibiza CUPRA piaci bevezetése 2013. februárra várható.

seat-ibiza-cupra

Új fejezet nyílik a sikertörténetben: az Ibiza CUPRA első generációja 1997-ben jelent meg az utakon, s a dinamikus CUPRA modellek azóta a SEAT márka egyik ikonjává léptek elő. E sztori következő fejezetét írja most az új Ibiza CUPRA, amelynek a kiemelkedően színvonalas technika – 132 kW/180 LE, hétfokozatú DSG váltómű, elektronikus differenciálzár-hatású funkció (XDS), nagyteljesítményű fékrendszer – éppúgy alapvető jellemzője, mint széles körű felszereltsége és innovatív részletmegoldásai. Kiváló példa erre az extrafelszerelésként kínált „SEAT Portable System”, amely a navigációs és a szórakoztató rendszer különleges kombinációjaként az autóból kivéve, mobileszközként is használható.

„Az Ibiza CUPRA kétségkívül a SEAT márka egyik meghatározó ikonja, amely egyéni formavilágával és kifinomult dinamika jellemezte menettulajdonságaival minden egyes kilométerre a vezetés élvezetes élményét ígéri” – hangsúlyozta James Muir, a SEAT S.A. elnöke. „Innovatív műszaki megoldásaival, továbbfejlesztett utasterével és még magasabb minőségi színvonalával az új Ibiza CUPRA látványosan jelzi márkánk gyors és töretlen fejlődését.”

Menetteljesítmények,  technika

A technika legfrissebb állását képviselő 1.4 TSI erőforrás egy igazi high-tech kompakt erőmű, kettős, azaz kompresszoros és turbófeltöltéssel, illetve közvetlen üzemanyag-befecskendezéssel. 132 kW/180 LE teljesítménye és 250 newtonméter maximális forgatónyomatéka kivételesen kifinomult menettulajdonságokat kínál, miközben a kipufogórendszerébe épített különleges hang-aktuátor karakteres akusztikai élményekkel szolgál. Rendkívül gyors kapcsolások jellemezte, hétfokozatú DSG sebességváltója immár a kormánykerék kapcsolóbillentyűivel is vezérelhető.

Az Ibiza CUPRA már szériakivitelében is 17 col peremátmérőjű kerekekkel szerelt, sportos futóműve a lehető legmagasabb fokú mozgékonyság és legpontosabb irányíthatósági tulajdonságok jegyében nyerte el speciális hangolását, illetve a karosszériát mélyebbre süllyesztő, modell-specifikus magasságát. A széria fékrendszer még sportosabb alternatívájaként az AP Racing Performance különleges féktechnikája szolgál. Az elektronikus differenciálzár-hatású funkció (XDS) hatékonyan mérsékli az alulkormányozottsági hajlamot, a gyors kanyaríveken is nagyban javítva a kormányzás pontosságát. Az emelkedő-asszisztens funkciót is kínáló elektronikus menetstabilizáló rendszer (ESP) szintén az Ibiza CUPRA alapkivitelét gazdagító biztonsági csomag része. Az Ibiza a legmagasabb, azaz ötcsillagos minősítéssel zárta az Euro NCAP töréstesztjeit.

„Közvetlen és erőteljes gyorsulás, agilis irányíthatósági tulajdonságok, hatékony vonóerő-átadási képességek és érzékenyen reagáló fékek biztosítják a vezetés a CUPRA név fémjelezte különleges élményét” – emelte ki Dr. Matthias Rabe, a SEAT S.A. kutatás-fejlesztési részlegének alelnöke. „Az új Ibiza CUPRA kiváló példája annak, hogyan ötvözzük a SEAT modelljeiben a Volkswagen Csoport legfrissebb technikáit a kifejezetten egyéni és kiváló adottságokkal rendelkező termékek szolgálatában.”

Formavilág
Kifejező formavilága mindjárt az első pillantásra kiemeli az Ibiza CUPRA feltűnő és egyedi dizájnját, e kimondottan dinamikus és kompakt modell erőteljes és robusztus kiállással jelenik meg az úton. Széles hűtőrácsa által meghatározott új orrkialakítása és erőt sugárzó légbeömlő nyílásai szintén az Ibiza CUPRA szélességét, masszivitását és erejét emelik ki. Fényszórói kifinomult konstrukciója egyértelműen jelzi a részletek iránti különös, s a SEAT magas színvonalú kidolgozási minőségének alapvető elemét képező figyelmet. Az alapkivitel karakteres élek határolta bi-xenon egységei a SEAT új dizájn-nyelvezetének meghatározó motívumai, miközben harmonikusan illeszkednek az Ibiza szoborszerűen plasztikus formavilágába. A fénykibocsátó diódák (LED) alkotta nappali menetfény csíkjai a fényszórók körvonalait ismételve alkotnak egyéni világítási képet, ami a szintén LED-technikájú hátsó lámpákra is jellemző. A bi-xenon fényszóró-technika az út intenzív megvilágításáról gondoskodik, a nagyméretű ködfényszórók pedig kanyarodófény-funkciót is kínálnak.

A háromajtós kupé oldalnézetét határozott vonalak és élek jellemzik, dinamikáját az izmos hátsó vállöv és a 17 col peremátmérőjű, exkluzív könnyűfém keréktárcsák emelik ki még jobban. A magas fényű fekete házba épített külső visszapillantó tükrök határozott kontrasztot alkotnak az Ibiza CUPRA színeivel. Erőteljes fara ismét csak az Ibiza CUPRA - a kompakt modellek körében betöltött különleges, mércéül szolgáló - szerepét teszi egyértelművé: a trapéz-keresztmetszetű kipufogóvégeket magában foglaló, matt fekete diffúzor-elemet széles, robusztus lökhárító határolja.

uj-seat-ibiza-cupra

Beltér

Külseje intenzív emocionális erő jellemezte stílusa az Ibiza CUPRA utasterében is töretlenül folytatódik, már-már extrém minimáldizájnja és a letisztult struktúrái formájában egyaránt. A magas minőségi színvonal és precíz kidolgozás meghatározó érzete még inkább kihangsúlyozza a SEAT részletek iránti alapvető figyelmességét. Az új sportkormányt CUPRA logó díszíti, s a DSG sebességváltó jól kézre álló kapcsolóbillentyűivel egészül ki. A CUPRA egyéni, opcióként kétárnyalatú bőrrel bevont sportüléseket is kínál, még határozottabban emelve ki az Ibiza sorozat csúcsmodelljének különleges pozícióját.

Az Ibiza CUPRA szórakoztató rendszere teljes egészében új fejlesztés, nagyteljesítményű audiorendszere a „SEAT Portable System” innovatív technikájával bővíthető. Az öt col képátlójú monitorral szerelt, kedvező árfekvésű berendezés – amellett, hogy tökéletesen illeszkedik az autó elektronikai rendszerébe – igény szerint a járművön kívül, mobileszközként is használható. Funkciói széles palettáján a navigáció, a hangvezérlésű mobiltelefon-kihangosítás és fedélzeti számítógép is szerepel. Mindezeken túl a „photoframe” szolgáltatással a felhasználók saját képekkel tehetik egyedivé rendszerüket, emellett hasznos notepad-funkció, illetve a járműből kiszállva praktikus lámpaként használható „highbeam” szolgáltatás is rendelkezésre áll.

Jövő májustól további funkciókkal bővül a „SEAT Portable System” kínálata, köztük a megfelelő okostelefon segítségével létrehozott internet-kapcsolattal, amely élő közlekedési hírekkel, időjárás-jelentéssel, illetve parkolási információkkal és helyi keresési lehetőséggel is szolgál.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER