2011. május 31. kedd, 20:38

 

Az ENERGEST projekt elemző és előrejelző eljárásokat kínál az ipari energiafelhasználás menedzsmentje számára
A rendszer révén éves szinten 3.000 tonnával mérsékelhető a SEAT martorelli gyárának széndioxid-kibocsátása

 

seat-autogyar

A SEAT az ACC1Ó, azaz a Katalán Kormány Vállalkozásfejlesztési és Munkaügyi Hivatalának részeként működő versenyképességi hivatal támogatását élvező TECNIO hálózat további vállalataival és műszaki fejlesztőközpontjaival közösen elindította ENERGEST projektjét, amely alapvetően az ipari vállalatok energiafelhasználásának csökkentését célozza. Az ENERGEST fejlett energiaigény-előrejelző rendszere segítségével teszi lehetővé az egyes ipari folyamatok hatékonyságának növelését, ami e tekintetben valóságos mérföldkőnek számít az üzemek számára.

Részletesebben, az ENERGEST AI-alapú energiafelhasználás-mérő technológiája révén hatékonyan tárja fel az egyes energiaveszteség-forrásokat. E fejlett rendszer alkalmazásával önműködően menedzselhető egy-egy ipari üzem energiafelhasználása, ami így igen gyorsan és rugalmasan az egyes termelési ciklusok változó igényeihez igazítható.

Az energiafogyasztás e fejlett optimalizációja olyan mutatók számítását is lehetővé teszi, mint például az egy előállított autóra jutó energiaköltség, illetve az ipari üzemek által a légkörbe kibocsátott széndioxid mennyiségének csökkenése. A SEAT kalkulációi szerint az ENERGEST rendszerének alkalmazásával martorelli gyárában éves szinten mintegy 3.000 tonna széndioxid-kibocsátása előzhető meg, ami nagyjából 260 ezer fa egész évi légkörre gyakorolt hatásának felel meg.

Az ENERGEST fejlesztői szerint a rendszer gyakorlati alkalmazása igen jelentős hatást fejt ki a felhasználó ipari létesítmények versenyképességére. A koncepció ugyanis nem csupán energiafelhasználásuk optimális alakítását, illetve széndioxid-kibocsátásuk jelentős mérséklését teszi lehetővé, hanem jóval alacsonyabb energia- illetve gyártási költségszintet is biztosít. A SEAT teljes martorelli gyárában be kívánja vezetni az ENERGEST rendszerét, de a Volkswagen további üzemei is keresik a termelési ciklusok energia-optimalizációja ilyen elven működő megoldásainak alkalmazási lehetőségeit.

A projekt összesen 1,1 millió euró beruházásával valósulhat meg, amelynek 40 százaléka a Központi Műszaki Fejlesztési Program (Technological Innovation Hub Programme) részeként az ACC1Ó hozzájárulásaként érkezik. A projekt finanszírozásában a 2007-2013-as Katalóniai Regionális Versenyképességi és Munkaügyi Programja keretében (Regional Competitivity and Employment of Catalonia) az Európai Regionális Fejlesztési Program (European Regional Development Programme; FEDER) is részt vesz.

A különböző vállalatok alkotta konzorcium – amely e projektjét a SEAT vezetése alatt fejlesztette ki – tagja továbbá az ENERTIKA energiaügyi tanácsadó cég és a PROMAUT elektromos automatizálási vállalat is. A TECNIO-csoport tagjaként résztvevő katalán kutatóközpontok között a CTM Foundation Technology Centre és a UPC (Polytechnic University of Catalonia) MCIA Center Innovation Electronics intézete is szerepel, amely az energiafogyasztás előrejelzésére szolgáló algoritmust készítette.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER