2012. július 20. péntek, 11:54

 

A növekvő veszteségek ellensúlyozására nyolcezer munkahelyet megszüntet, illetve bezár egy gyárat a franciaországi Aulnay-ban a PSA Peugeot Citroen.

Noha a kormány számított rá, a bejelentés Jean-Marc Ayrault miniszterelnök szerint "valóságos sokkot" jelent az ország számára. Az Európai Bizottság pedig azt közölte, hogy készen áll megvizsgálni a francia hatóságokkal, hogyan tudnak munkahelyteremtésre támogatásokat folyósítani. 

A kormányfő közleményében a leépítés "példa nélküli mértékét" emelte ki, és arra a kérte a PSA vezetőit, hogy haladék nélkül kezdjék meg az egyeztetéseket a dolgozók jövőjét illetően. Az ipari munkahelyek megmentésével megbízott kormánytagot, Arnaud Montebourg-ot pedig arra utasította a miniszterelnök, hogy július 25-ig készítsen elő támogatási tervet az autóipar számára, amely a francia munkavállalók tíz százalékát foglalkoztatja.

A kormány arra is emlékeztetett, hogy a PSA 4 milliárd eurós állami támogatást kapott az elmúlt években, a válság idején a munkahelyek megtartására.

- Jean-Francois Copé, a jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) főtitkára jelezte, hogy az ellenzék a kormány mellett áll, amennyiben "bátor döntéseket hoz a versenyképesség és a munkahelyek megszervezése érdekében".
- Pierre Laurent, a Francia Kommunista Párt Főtitkára úgy vélte, hogy a kormány hibát követett el, amikor nem reagált előbb az aggasztó hírekre. A kommunisták ugyanis előzetes moratórium kihirdetését kérték a leépítési terv ellen.
- Pascal Durand, a Zöldek részéről azt hangoztatta: tévedés azt képzelni, hogy egy-egy alkalmi, sürgős állami segítséggel meg lehet menteni munkahelyeket. "Mindig minden gyorsan, elkésve, nem előre megtervezetten történik" - mondta.
- Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front elnöke szerint a francia ipari szektor összeomlását csak a határok visszaállításával és a "gazdasági patriotizmus" bevezetésével lehet megakadályozni, a nemzeti protekcionizmus minden formáját azonban jelenleg tiltják az uniós szabályok.    

A PSA Peugeot Citroen csütörtöki közlése szerint az euróövezeti válság elmélyülése késztette a cégvezetést az átszervezésre, miután a válság leginkább a cég fő piacait, Franciaországot, Spanyolországot és Olaszországot érinti.

Tavaly novemberben még csak hatezres elbocsátásról volt szó.
A PSA Peugeot Citroen 1,62 millió személygépkocsit és kisteherautót adott el az első félévben, 13 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Európában 15 százalékkal esett vissza az értékesítés, Olaszországban 21 százalékot meghaladó mértékű volt a csökkenés, és kétszámjegyű visszaesést regisztráltak a márkakereskedők Franciaországban és Spanyolországban is. Németországban és Nagy-Britanniában viszont valamelyest nőttek az eladások.
Franciaország legnagyobb autógyára az első félévet illetően 700 millió euró veszteségre számít.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER