Címkék: BMW | BMW Gran Tourer | teszt

2015. október 10. szombat, 15:09

 

Egy évvel a BMW Active Tourer családi autó bemutatása után 2015 elején megérkezett a piacra az F46 BMW 2 Gran Tourer hétszemélyes nagy testvér. Bemutatták az idei Genfi Autószalonon, tavasszal pedig már bejelentették, hogy júliustól új motorok színesítik a kínálatát, illetve az éberségfigyelő funkció az alapfelszereltség része lesz. A BMW 2 Gran Tourer fő célcsoportja a fiatal családok.

 

BMW 220i Gran Tourer
Képgaléria
BMW 220i Gran Tourer
A képre kattintva galéria nyílik több képpel!



Megjelenés
Elsőre megpillantani furcsa azoknak akik a BMW sportos kinézetű autóihoz szoktak, azonban be kell látni, igény van a nagy családi autókra, ezért is készítette el a gyártó a prémium elvárásokkal bíró célközönségnek a maga kompakt egyterű járművét.

Az elején a lámpák, vesék és a motorháztető törésvonalai jellegzetesen BMW-s, illetve hátul a lámpái. Oldalról nézve jellemző a szinte egybefüggőnek látszó hatalmas üvegfelület, nem csak sötétített ablakoknál is. Erőteljes övvonal nyújtja és az oldalán felfelé húzódó csík karcsúsítja optikailag a 4,556 m hosszú autót, amely 21,4 cm-rel hosszabb kis testvérétől az 2 Active Tourertől. Szélességben megegyezik a két modell; tükrök nélkül 1,800 m. A Gran Tourer viszont 5,5 centivel 1,641 m magasabb.



Összesen 13 külső; fehér, ezüst, piros, barna, kék, szürke, fekete színvaráció közül választhatunk, ezekből csak az Alpine white és a Black nem metálfény, a metál fényezés felára 229.600,-Ft.
A belteret világosabbá tevő üvegtetővel is rendelhetjük, annak ára 416.000,-Ft.
Családokat jobban érintő tartozékok a Csomagtér elválasztó háló 63.300,-Ft, Levehető vonóhorog 266.200,-Ft, Tetősín 76.600,-Ft, kivehető Sí- és snowboard táska 40.000,-Ft.

Egy 60 kg teherbírású 2 darab kerékpár szállításra alkalmas hátsó csomagtartó felszereléséhez a Hátsó csomagtartó előkészítéssel gyártott autót kell vennünk (69.900,-Ft) ehhez vásárolhatjuk meg a hátsó csomagtartót 158.000,-Ft bruttó áron, illetve egy vonófejjel (54.000,-Ft, mely vontatásra nem alkalmas), együtt lehet felszerelni. Mindezt magunk is feltehetjük otthon, viszont, ha ragaszkodunk, hogy ezt a BMW szerviz végezze el, kb. fél órányi, 5-7 ezer forintos munkadíjjal kell számolnunk.
Azonban, ha gyári vonóhoroggal rendeltük a járművet, akkor csak a csomagtartó árával és esetleges felszerelésének költségeivel kell számolnunk.
Vehetünk mindehhez egy harmadik bringa felpakolhatóságához is egy kiegészítőt, amely ára 40.000,-Ft. A hátsó csomagtartó és tartozékainak árait a Budapest Motors Kft. Szentendrei úti márkakereskedése bocsájtotta rendelkezésünkre.
A gyári kerékpárszállításra alkalmas csomagtartó tartozék azért előnyös, mivel kihajtható, így a csomagtérajtó gond nélkül nyitható, hátulját pedig LED-es világítással látták el.


Az Alapkivitelen túl Advantage, Sport Line, Luxury Line és M Sport modell megjelenésben és eltérő felszereltséggel rendelhető a Gran Tourer.
Alapváltozatán túl a már multifunkciós kormánnyal szerelt Advantage kivitelnél megjelenik a kétzónás automata klíma, a hátsó parkolássegítő rendszer és fékező funkcióval kiegészített tempomat és ködlámpa.
A Sport Line és Luxury Line változatok főként jellegzetes külső és stílusjegyekkel bírnak. A Sport Line-ban sportülések vannak, míg a Luxury Line modellre a bőrkárpitozás jellemző, s mindketten megkapják a világításcsomagot is.
Az M Sport modell M aerodinamikai csomagot kap, bőrbevonatú M kormányt és M sportüléseket. Az alapkivitelhez képest a Advantage kb. 500 ezer, a Line modellek kb. 1 M, az M Sport kb. 1,5 M forint többletkiadással járnak.


Beltér
A műszerfalat és az utasteret tekintve a BMW-től megszokott látvány fogad.
Alapfelszereltségben Oxid Ezüst sötét belső díszítőelemek vannak magasfényű fekete kiemeléssel. Opcióban lehetséges nemesfa, alumínium vagy magasfényű fekete díszítőelem króm kiemeléssel.



Grid szövetkárpit van az alapkivitelben, de lehetséges Race szövetkárpit, Alcantara/szövet kombináció vagy műbőr, akár bőrkárpitozás is.

A tesztautóban lévő opcióban rendelhető sportülések továbbra is tökéletes kényelmet nyújtottak. A sport bőrkormány vastag és jófogású. A hátrapillantó tükör fölött rejtett szemüvegtartó található.




A második üléssor háttámlái  alapfelszereltségben 40/20/40 arányban lehajthatóak, illetve 13 cm-rel előre-hátra 60/40 arányban mozgathatóak mechanikusan, a háttámlák 3 pozícióba állíthatóak, teljesen lehajtani a csomagtérből elektromosan is lehetséges.
A harmadik üléssort opcionálisan 262.900,-Ft-ért kaphatjuk meg, az első ülések háttámláján lévő lehajtható és magasságában emelhető pohártartókat is tartalmazó utazótálcákat 63.300,-Ft-ért.

A második üléssor teljes szélessége 132 cm, magasság a legmélyebb ponttól a tetőig 100 cm, középső ülésnél 97 cm. A két szélső ülés kényelmes, bár ülőlapok hossza kicsit rövid, középen ülni viszont nem kényelmes, részint keskeny, másrészt nagyon erősen tömött, azaz kemény. A lábtér viszont bőséges az ülőlap és 170 cm magas vezetőhöz állított első üléstámla között 20,5 cm, teljesen hátratolt hátsó üléseknél 32 cm szabad hely van.
Az ajtózsebekbe fél literes palackok férnek.



A harmadik üléssorban a két ülés között pohártartók és egy kis rakodótálca van. Hátulra könnyebb beülni, mint kiszállni, de gyerekeknek könnyen megoldható. Ha előbbre húztuk a második üléssort 170 centis ember is aránylag kényelmesen elfér. Ilyenkor a lábtér 26,5 cm, középen 24 cm. A kis ülések hossza 35 cm, szélessége 38 cm, magasság a tetőig 88,5 cm.






A csomagtér teljes üléssornál 101 cm széles 31,5 cm hosszú, függőlegesen a hátsó ülések magasságáig 44 cm. A csomagtér alatt külön kialakítottak a kivehető kalaptartónak helyet, előtte pedig egy 80 literes plusz tárolóhely van.
Csomagtér mérete lehajtott 3. üléssornál 645 liter, (vagy a 2. üléssor előrehúzásával 805 liter) az üléssorokat ledöntve 1905 liter. (Active Tourer 468/1510 liter) Méretei: szélesség 101 cm, hosszúság 98 cm magasság 82 cm. Hátul a két szélen külön kis fakkok vannak, bal oldalon hálós, jobb oldalon 1 literes palacknak süllyesztett hely. A második üléssort is síkba lehajtva a raktér 162 cm-re nő, az első ülésekig még van 23 cm. A lehajtható első utasülés háttámla opciós (63.000,-Ft), ebben az esetben viszont 2,6 méteres hosszú tárgyakat is szállíthatunk a kisteherautóvá alakított prémium családi autónkban.
Hátul a bepakolás egyébként kényelmes tekintve, hogy nincs csomagtartó perem.







Az elsőkerékhajtású Gran Tourer vezetése nem BMW-s érzés, nyugis családi autós, az aminek lennie kell. A négyhengeres 1998 cm3-es 192 lóerős 20i benzinmotor lendületesen mozgatta az autót, megpakolva és utasokkal természetesen ez annak függvényében változhat. Vegyes fogyasztásra a gyártó 6,4 litert ad meg 100 km-re, városira 8,1-et, mely nálunk 9,7 liter volt, de dinamikus vezetési stílussal és váltogatott vezetési módokkal: Eco Pro, Comfort és Sport. A 20i 7,7 másodperc alatt gyorsul 100 km/h-ás sebességre a Gran Tourerrel, végsebessége 223 km/h.
Szabó Norbert, a Budapest Motors Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy megindult a BMW családi autóira a kereslet, az érdeklődés a két modell iránt körülbelül 50-50 %-os.
A vevők jellemzően más márkák autóinak tulajdonosai voltak azelőtt, a BMW tulajdonosok közül inkább a nőrke jellemző a lojalitás ezen újdonságok iránt. Az utóbbit magunk is tapasztaltuk, s volt hölgy, aki hozzátette, neki – annak ellenére, hogy elmondtuk az új autók elektronikája már nem engedi csúszkálni, kifarolni őket – külön tetszik, hogy elsőkerék meghajtású, tehát mégis jobban bízott ebben a hajtásban.
A BMW jelentése szerint idén októberig Magyarországon 114 darab BMW családi autót helyeztek forgalomba.


Motorok
A BMW Gran Tourert 3 féle benzinmotorral árulják, melyből kettő 3 hengeres. Megjelenik a 16i, legerősebb a 192 lóerős 20i, az Active Tourerhez rendelhető 25i a Gran Tourer kínálatában nincs. A különbség a két modell ára között körülbelül 500.000,-Ft.
Négyféle a dízelmotor kínálat. Melyből kettő 3 hengeres, xDrive-ot pedig a 20d-hez kérhetünk. A legkisebb motor a 95 Lóerős 14d, a legerősebb a 190 lovas 20d.
Az ár 7.730.000,-Ft-tól (16i) indul. A 20d xDrive összkerékhajtásúért 11.270.000,-Ft-ot kérnek. A BMW 2 Gran Tourer árairól bővebben a következő oldalon tájékozódhatnak.

Váltók
A 16i-t és a 14d-t 6 fokozatú kézi váltóval szerelik, a többit rendelhetjük automata váltóval is, a 18i-t és a 16d-t 6, a többit 8 fokozatú Steptronic-kal kínálják, az xDrive csak automata váltóval kapható.

Alapfelszereltség az AM / FM rádió. 6,5" kijelzővel 800 x 480 felbontással, kezelése iDrive vezérléssel vagy
a 8 db programozható gomb segítségével lehetséges, ugyanígy az autóba szerelt az USB / AUX IN aljat Apple iPod csatlakozóval és a Bluetooth kihangosító berendezés, audio streaming funkcióval.

A Gran Tourerhez a vezetéstámogató és egyéb kényelmi rendszerek garmadája rendelhető.
Amennyiben a drágábbik Navigáció Plus csomagot vesszük 828.600,-Ft-ért  8,8"-os színes képernyőt kapunk 1280 x 480 felbontással, Bluetooth kihangosítóval és audio streaming funkcióval. Ehhez a csomaghoz jár a Head and Display kijelző is, egy LCD panelre vetítődnek a vezető elé a vezetéssel kapcsolatos információk.
A belső hangulatvilágítást a világításcsomagban vehetjük, amelyhez különböző külső és belső megvilágítások is tartoznak.
Az autóhoz rendelhető tolatókamera, de parkolóasszisztens is, amely önállóan bekormányozza az autót a vezető gázadása mellett a párhuzamos parkolóhelyekre. A tempomaton kívül elérhető az aktív sebességtartó automatika is, amely képes egy meghatározott követési távolságot tartani az előtte haladó járműhöz képest.
Ugyanígy elérhető s Driving Assistant és a Driving Asszistant Plus is. Az előbbi akaratlan sávelhagyásra figyelmeztet, tartalmazza a gyalogosra és az ütközési veszélyre való figyelmeztető funkciót, evvel együtt a fékberendezést nagyobb fékreakcióra készíti fel. Az utóbbi ezeken felül tartalmazza a torlódásasszisztenst és az aktív sebességtartó automatikát is. A torlódásasszisztens önműködően gyorsít vagy lassít, illetve az adott forgalmi sávban tartja az autót. A LED technológiás fényszórókat kanyarfény világítással is felszerelték.


Főként gyerekek szórakoztatására szolgál a MyKidio alkalmazás, amely pont a Gran Tourerben mutatkozott be, s egyenlőre csak Németországban kapható. Táblagépeken (pl. Apple iPad) kínál szórakozást, például filmnézést, hangoskönyvek és játékok lejátszását. Az új „myKIDIO” app a Deutsche Telekom és a TV Spielfilm fejlesztése egy fedélzeti szórakoztató rendszer gyermekes családok számára. Az autóba épített berendezések helyett a tulajdonos személyes eszközeit tabletjét vagy okostelefonját használja. A tartalom iDrive kontroller is választható, megjeleníthető a központi kijelzőn is. A program a tartalmát egy adatbázisból meríti. A myKidio csatorna aktiválása után a tartalom folyamatosan töltődik a háttérben. Az iPad a Travel & Comfort rendszer részét képező, a fejtámlákra erősíthető tartókra tehető fel.

Videobemutató az MyKIDIO alkalmazásról


Kinek ajánljuk
Azon többgyerekes családoknak akik prémium egyterűt akarnak venni, nem elég az 5 ülés, fontos a nagy tér és a variálhatóság vagy az Active Tourer csomagtere 468/1510 l (Gran Tourer 645/1905 l)
A Gran Tourer alapára körülbelül 550 ezer forinttal kerül többe az Active Tourertől.



BMW 2 Gran Tourer teszt
BMW Gran Tourer árak, műszaki adatok, felszereltségek
Lámpák, világítás



Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER