Címkék: BMW | BMW 4 Gran Coupé | BMW Individual | teszt

2016. április 16. szombat, 13:36

 

A BMW 4 Gran Coupét egy évvel a coupét követően a 2014-es Genfi Autószalonon mutatták be. Piaci bevezetésekor 5 motorral jelent meg, melyekből a 435i volt a csúcsmotor. Nyáron tovább bővítették a motorkínálatát a 30d, és 35d xDrive-val, illetve összkerék hajtással is rendelhető lett a 20i és a 35i. 2015 tavaszán megjelent dízel belépőmotorként a 18d, a 20d pedig erősebb lett.

 

BMW 4 Gran Coupe
Képgaléria
BMW 4 Gran Coupe
A képre kattintva galéria nyílik több képpel!

Négyféle modellváltozata lehet a 4-es Gran Coupénak: Advantage, Sport Line, Luxury Line, M Sport, illetve az Exclusive Edition, amely Advantage modell esetén kombinálható a többi modellváltozattal. Nálunk a Luxury Line kivitel járt, 20d motorral és xDrive meghajtással.

Bár az autó szélességében, hosszúságában és tengelytávjában nem tér el a Coupétól., első ránézésre mégis sokkal robusztusabbnak tűnik mind az eleje, mind pedig az oldala. A csomagtere mégis 35 literrel több a kupétól, 480 liter. A mérete egyedül a magasságában más, 12 mm-rel, az xDrive 27 mm-rel magasabb.Az első ránézésre szürke autó barna kárpitozása első benyomásra nem harmonizált, azonban az autó nem szürke, hanem színváltós. A szürke a fény különböző ráeső szögeinél lehet aranybarna kiemelve a hajlatokat és a formát, sőt néha az egész autó aranyszínűben pompázhat.
Ez a fényezés a BMW Individual kollekció része Champagne kvarc metálnak hívják. A BMW a következőképp írja le: a pezsgőszínű felület alatt lévő finom, rendkívüli fényvisszaverő képességű pigmentek az óaranytól egészen az ibolyakékig változtatják a színüket. A tesztautó fényezésének ára 648.900,-Ft. Egyébként 12 féle a színválaszték + fekete és fehér, illetve 4 féle metálfény közül válaszhatunk.Erről a színváltós autóról a BMW Vision Next 100 tanulmányautó jutott eszünkbe, melyet a BMW 100. születésnapján mutattak be, amely betekintést nyújt a BMW elképzelésébe mind a kocsik megjelenésben, mind pedig a vezetéstechnikai újdonságokban melyek bekövetkeznek majd az autóipar jövőjében. Színezésben tessék, ezt már lehet választani.


Nos tehát ehhez a külső színhez igazították, az így már érthető ugyancsak BMW Individual Merino barna bőrkárpitot, melyet Szerecsendió meghatározással jelölnek, ára 386.000,-Ft. Az árösszeállításban fekete kombináció szerepelt az autóban viszont fehér volt, amely inkább világosítja az autó belterét és talán szebb is. További fényáradatot elektromos működtetésű napfénytetővel érhetünk el. A nálunk járt Luxury Line modellhez egyébként Dakota bőrkárpit jár ugyanígy a 18 collos multiküllős könnyűfém felni is.
18 féle BMW Induvidual fényezés közül választhatunk, hozzá pedig 6 féle merinó bőrkárpitozás lehetséges.BMW-knél mindig javasoljuk, hogy a sportülésen ne spóroljanak, jó tartás kényelmes ülés, érdemes hozzá rendelni még gerinctámaszt, bőrülések esetén pedig ülésfűtést. A BMW-kben a könyöklők is kényelmesen elérhetőek alacsonyabb embereknek is, utazási kényelemben nincs hiány. A HiFi hangsugárzó rendszer sem rossz, de javasolni szoktuk, ha a pénztárca engedi a Harman/Kardon rendszert, melynek ára 362.700,-Ft.A hátsó üléshelyek: 2 kényelmes és egy fél. A hátsó üléspad teljes hossza 140 cm. A középső üléshely szélessége hátul 27 cm, elöl 23 cm, előtte a 20 cm-re emelkedik ki a kardánalagút. A szélső üléseknél a tetőig 92, közében 86 cm a magasság.Az első ülések mögött a plafonban kabátakasztók találhatóak, ugyancsak ilyen praktikus akasztó van a csomagtérben is. Ha így rendeljük, a hátsó üléseket 40:20:40 arányban is lehajthatjuk, ekkor majdnem sík 161 cm hosszú platót kapunk, sőt alatta további tárolóhelyek vannak. A csomagtér befogadó képessége 480 liter, amely 1300 literre bővíthető. A csomagtér legszélesebb mérete 115 cm, magassága a kalaptartóig 47,5 cm.


Motorok
A 4-es Gran Coupét 3 féle benzinmotorral szerelik, 4 hengeres 20i, 30i és 6 hengeres 40i, melyek mindegyike kérhető xDrive meghajtással. A dízelmotor választék 5 féle motorból áll: 4 hengeres 18d, 20d, 25d, 6 hengeres 30d és 35d, xDrive meghajtást a 20d, 30d motorokhoz adnak, illetve a 35d-t már evvel kínálják.
Autónk a 20d xDrive 4 hengeres 2 literes 184 lóerős motorja 135 kW teljesítményű és 380 Nm nyomatékú volt, amelynek a legnagyobb sebessége 236 km/h, gyorsulása 0-100 km/h-ás sebességre 7,7 másodperc.

Váltók
A 30i xDrive a 40i és 40i xDrive és a 30d, 30d xDrive és a 35d Steptronic automata váltóval szerelt, a többi motor választható 6 fokozatú kézi váltóval is.

Legolcsóbban a 18 dízelmotoros gran coupét kaphatjuk meg 11.064.000,-Ft kezdőáron, a 20i benzinmotor 11.364.000,-Ft. Benzinesben a csúcsmotor a hathengeres 440i, xDrive meghajtással 16.867.000,-Ft-ról indul, dízelben a legerősebb a hathengeres 435d, xDrive meghajtással kínálják 16.974.000,-Ft-tól. Tesztautónk 20s xDrive ára 12.806.000,-Ft-tól kezdődik, a coupé 12.659.000,-Ft

Vigyázni kell a tudatmódosító eszközökkel
Az esti fotózás után már majdnem hazaértünk, amikor is a kormányt már csak be kellett volna fordítani az utcába, de jobb, helyett balra kellett húzni, rádióban kellemes pörgős zene szólt, a belteret a piros classic megvilágítás tette hangulatossá, az autó menni akart egy kis esti körsétára és vezetőjét is ellentmondást nem tűrően vette rá. Persze sem a márkát sem más autókat nem fogjak megtalálni a hivatalosan nyilvántartásba vett fenti szerek között – egyenlőre -, azonban erre mindenképpen fel kell hívnunk a figyelmüket. Szóval engedelmeskedve az autó esti kalandvágyának körülbelül 1 órán keresztül csak mentünk vele, semmi másért, csak az öröm kedvéért. Kellemes zene, kényelmes ülés, jó kormányzás, dinamikusan mozgó autó, felszerelve a különféle modern vezetéstámogató rendszerekkel. A head and display is nagyon hasznos dolog a szélvédőn látni a legfontosabb adatokat, de különösen élvezetes tud lenni a távolsági fényszóró asszisztens, amely automatikusan a körülöttünk lévő közlekedőkhöz igazítja a fényszórókat azaz az út megvilágítását evvel a fényszórók állítgatásával nem csak jobban beláthatjuk az előttünk lévő útszakaszt, hanem ha ezt a zenénkkel összhangban teszi kész partihangulatot generálhat bennünk. Az adaptív kanyarvilágítással együtt szerezhetjük meg, a kettő együtt 289.000,-Ft. A sportmódban és dinamikus vezetési stílussal megtett örömautózással együtt a teljes kombinált fogyasztás vége 7 l/100 km lett, a megadott gyári 5 liter helyett, ami azért magáért beszél. Ha nagyon mondani kéne rá valamit a motorház felé egy plusz hangszigetelő réteg beépítése még csöndesebbé tenné az autót.

Megjegyezni kívánjuk még, hogy az idén márciustól gyártott autókban már az alapfelszereltég része lett a komfortbejutás a hátsó ülésekhez, az automatikus csomagtértető működtetés, tudják a láblengetésre nyílás és a riasztóberendezés.

Ismerjék meg a BMW 4 Coupét is döntésük előtt. A vezetési élményhez pedig visszatérve néha hagyják magukat elcsábítani, vigyázzanak és élvezzék autójukat!

 
BMW 4 Gran Coupé teszt
Árak, Műszaki adatok, Felszereltségek
Lámpák, világítás, éjszakai fényekÚjabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER