Címkék: Citroen | Divine | Párizsi Autószalon | tanulmányautó

2014. szeptember 13. szombat, 20:34

 

2014-től önálló márkaként folytatja pályáját a DS, amelyből világszerte négy év alatt több mint 500.000 példány talált gazdára. A márka legújabb szenzációja a Divine DS tanulmányautó. A párizsi formatervezési központban megálmodott tanulmány a márka genetikai örökségének különleges koncentrátuma.

 
- egyedi: a Divine DS csillogó metálszürkébe öltöztetett kompakt (4,21 méter hosszú négyajtós) karosszériája erőt sugároz.
Karcsú ívekkel megrajzolt, érzéki felületeinek lendületet kölcsönöznek a határozott és éles oldalvonalak, a ‘DS Wings’ elnevezésű orr-rész és az egyedülálló tető megoldás. Az egyedi külső különleges belsőt rejt.
Utasterének a merész tagolás, a látványosan és kontrasztosan megvalósított technikai kivitelezés kölcsönöz egyéni jelleget, megtestesítve a DS avantgárd szellemiségét és kifinomultságát

- merész: az exkluzív Hypertypage koncepcióval a Divine DS új szemléletet vezet be az autózásban. Az ügyfelek a nagy divatházak luxus üzleteihez hasonlóan a legújabb és legfinomabb kollekciókból választhatják ki azokat az anyagokat, amelyek leginkább tükrözik az egyéniségüket. A Divine DS utastere háromféle variálható belső színösszeállítást kaphat

- franciásan elegáns: a Divine DS a saját területükön etalonként számon tartott neves luxusmárkák találkozásának gyümölcse. A hímzéseiről híres Lesage, vagy a kristályainak köszönhetően világhírű Swarovski alkotásait az autóba építve a DS ismét azt bizonyítja, hogy akar és tud is szakítani a hagyományokkal, akar és képes merészen házasítani egymástól távolinak tűnő területeket.

- a technika a stílus szolgálatában: a futurista és avantgárd fényszórók, a lézertechnikával kombinált, futófényszerűen felvillanó irányjelző, a tetőn felnyíló, a tolatókamerának helyet adó lamellák, tökéletesített aerodinamikai jellemzők...
A Divine DS utastérben a berendezéseket a pilótafülkét idéző vezetőhely körül alakították ki, a hightech jegyében (érintőképernyő, holografikus kijelző...).


Dizájn
A 4,21 m hosszú és 1,98 m széles Divine DS négyajtós kompakt autó. A feszes vonalak és az alacsony vezetési pozíció (az autó 1,35 m magas) markáns stílussal és karizmatikus jelleggel ruházza fel a 20 colos keréktárcsákon ülő tanulmányt.
Karcsú, érzéki, ívelt felületei kontrasztot alkotnak a krómozott és gravírozott designelemekkel. Finoman tükröződik vissza a fény a Divine DS külsejéről, még jobban kiemelve az autó vonalait.

A széles és erőt sugárzó orr-részen visszaköszön a DS 5LS és a DS 6 modellekről ismert DS Wings hűtőrács, amely most még határozottabb, még függőlegesebb lett, így még tekintélyesebbé teszi a tanulmányautó megjelenését. A hűtőrács közepét a DS embléma díszíti. A króm különböző árnyalatai megcsillannak a változatos méretű, gyémántcsúcs formájú, lebegő elemeken, ami térhatást kölcsönöz a hűtőrácsnak.

Az autó oldalnézetét markáns, éles vonalakkal rajzolták meg.
Egyértelműen kitűnik, melyik vonal született meg elsőként a formatervező keze alatt: végigvezet a tanulmányautó oldalán, majd körülfutja a hátsó lámpákat.
A krómléccel is hangsúlyozott vonal az egész autó megjelenését feszessé és dinamikussá teszi, ugyanakkor ügyesen elrejti az ajtókilincseket, így töretlen marad a Divine DS vonalvezetése. A karosszéria küszöbvonalában a konzol kialakítását idéző, finoman metszett krómvonal is hangsúlyozza a sziluett lendületességét.

A Divine DS külső stílusának másik meghatározó eleme a tető, amelyet a hüllőpikkelyeket idéző kialakítás tesz egyedülállóvá. A pikkelyek a matt és a szaténfény, az átlátszatlan és az áttetsző váltakozásának kontrasztjára játszva keltik életre a fényt az utastérben, sőt kívül is, a karosszérián megcsillanó fény játékával.
Egy pikkelymotívum egészen az autó hátuljáig folytatódva lefedi a hátsó ablakot, és a visszapillantókon is visszaköszön.
Ez az egyedi elrendezés teljes kontrasztot alkot a hátsó rész karcsú és érzéki ívével.

A belső tér avantgárd elrendezése
Látványos a Divine DS belső terének kontrasztokra épülő elrendezése: szembeötlő az ellentét a domborműves cockpitban
elhelyezkedő vezető és a könnyed vonalvezetésű, körülölelő ülésbe süppedő utas között.Az utasoldalon egybefüggő drapéria fogja egy darabba a konzolt és a műszerfalat, ami aztán egyet csavarodva egészen az ajtóbetétekig húzódik.
Ez a légies drapéria az utasülést is bevonja, és az autókban megszokott minőséget messze túlszárnyalva az haute couture luxusvilágába repíti a benne ülőt.

A vezetőoldal kialakítása
A középkonzol a vezetéshez kapcsolódó elemeket helyezi előtérbe. A kristályos fehérarany borítás hozzájárul  az egyedi belső tér kifinomultságához és összetettségéhez.
A kormányoszlopot méretre csiszolt kövekkel díszített különleges billenőkapcsolók ékesítik, középen pedig egy digitális óra található, szegélyében a középkonzolra utaló, aranyszemcsével borított fekete gránitkővel. A szögletes kormány a vezetés különleges élményét ígéri. A fém karórák szíjára emlékeztető ülésmintázatot dizájnosabbra tervezték, ami még karakteresebbé és kényelmesebbé teszi a DS exkluzív belsejét.

Az üléseket a Seton bőripari vállalat szakemberei által kiválasztott kiváló minőségű és speciálisan kikészített anilinbőrrel vonták be.
Az enyhén meleg tónusú szürke szín kiemeli a fehérarany pontokat és az egyes színösszeállításokat.
Hátul nincs szélvédő az autóban, ami meghitt és kifinomult hangulatot varázsol a hátsó utasok köré.

Lecserélhető belső kollekciók
A DS mint mindig, most is újít: a Divine DS-ben lát napvilágot az Hypertypage koncepció, amely a hagyományos testreszabáson messze túlmutatva az haute couture luxusvilágához méltó belső színösszeállításokat kínál, az autóiparban ritkán előforduló, nemes és drága anyagok alkalmazásával. Háromféle színösszeállításból választhatjuk ki a műszerfal és az ajtóbetétek mindössze negyedóra alatt lecserélhető borítását. Ezek a különleges « dress code »-ok különböző hangulatokat, egymástól gyökeresen eltérő stílusokat testesítenek meg:

- A „Mâle” összeállítás visszafogott és trendi, a textilként használt természetes karbonrostot lakkozott patinás bőrrel kombinálja. Az erőteljesen « férfias » anyagok felhasználásával sajátos, a vezetésre invitáló és az autózásra fókuszáló környezetet sikerült teremteni, ezt a karaktert erősíti a piros és fekete gyöngyökkel készült díszvarrás.

- A kifinomultság és a párizsi elegancia világát varázsolja az utastérbe a „Parisienne chic”, amely neves divatházak luxusanyagait használja fel. Az elefántcsontszínű, kiváló minőségű bőrt pliszírozott selyemszaténnal ötvözi, amely az ajtóbetéteken gyönggyel és kristállyal hímzett. A világhírű Lesage divatházban megálmodott hímzés mintája a DS monogramot idézi.

- A „Fatale Punk” egy merészebb világot testesít meg, amelyben a visszafogottság és a glamour egyszerre van jelen. Ebben az összeállításban a kristályokkal szegecselt, párnázott ébenfekete bőr dominál, itt-ott piercing jellegű, finom díszítésekkel. Az ajtópanelek Swarowski Crystal Fabric bevonatot kaptak. A szövet és a kristály összeolvasztásából előállított anyag sokmilliónyi apró, csiszolatlan és megmunkált kristálya káprázatos ragyogást eredményez.A francia elegancia modern víziója
A Divine DS több egy tanulmányautónál: az első autó a világon, amelyben különböző, a maguk területén a szakma csúcsát képviselő luxusmárkák találkoznak. „Azt szeretnénk, hogy a DS mindenből a legjobbat kapja: a legjobb partnereket, akik mércének számítanak a saját területükön. És szeretnénk elsők lenni új területek felfedezésében is” – vallja Thierry Metroz, a DS formatervezési igazgatója. Az autóiparban ritkán használt nemes és drága anyagok felhasználásával és a tanulmányautó tervezésébe bevont exkluzív partnerekkel a DS azt bizonyítja, hogy figyelme a legkisebb részletekre is kiterjed.

Swarovski kristályok
A luxus és a divat világában igazi referencia a Swarovski, amely nagy hírnévre tett szert a vezető divatházak körében, és több nagy francia divatmárkával működik együtt. A kristályüveg-ékszereiről híres cég ragyogó és kifinomult ékszereinek varázsa elsősorban a Swarovski kristályok megmunkálásának titkában és a csiszolási eljárásban rejlik. Ezzel a tanulmányautóval most a DS is csatlakozik a világhírű vállalat megrendelőinek köréhez. Swarovski kristályok csillognak a Divine DS karosszériáján, a fényszórókat ékesítő kristályok pedig mágnesként vonzzák a tekintetet. Az utastérben az ajtóbetéteken és a műszerfalon köszönnek vissza az exkluzív kristálydíszítések.

Lesage hímzések
Egy másik patinás név, amellyel most először, a DS-sel karöltve találkozhatunk az autóiparban. A Lesage ház, Franciaország vezető hímzővállalata 1860 óta hímez a világ legnagyobb ruhakészítőinek. Az aprólékos munkával és kizárólag kézzel végzett hímzőművészet ma is él, és alkotásaihoz immár nemes anyagokat, selymet, gyöngyöket és kristályokat is felhasznál. A Lesage hímzőművészet a Divine DS „Parisienne Chic” fantázianevű utastér kollekcióban teljesedik ki, ahol a hímzés még jobban hangsúlyozza a felhasznált anyagokat, és a művészi alkotások szintjére emeli a DS feliratot.
Nem mindennapi partnerkapcsolatokról van szó, amelyek ismét azt bizonyítják, hogy a DS képes szakítani a szokásokkal, és kiváló érzékkel ötvöz egymástól távolinak tűnő területeket. A közös nevező az elegancia és a luxus – a patinás cégekkel való együttműködés méltán jogosítja fel a DS-t, hogy a francia luxus megtestesítőjeként jelenjen meg.

A technikai megoldások mozgalmassá és dinamikussá teszik a Divine DS külsejét, ez a benyomás elsősorban a fényszórók futurista és avantgárd kidolgozásának köszönhető. Az első lámpatesteket a DS 3-ból vették át: itt is különálló LED-modulokat alkalmaztak, formaviláguk ékszerdobozba rejtett, finomra csiszolt gyémántra emlékeztet. Mintha életre kelne a fény a fényszórók aljánál elhelyezett Swarovski Cristal Fabric jóvoltából. A fényszórókban a futófényszerűen felvillanó irányjelző lézer technikával egészül ki. A Divine DS lézerlámpáiban minden modul két nagyteljesítményű lézerdiódát tartalmaz. Jelentős, a hagyományos LED-es lámpákéhoz képest 50 százalékkal nagyobb fényerőt biztosítanak. A lézer 60 km/h felett lép működésbe, kiegészítve a LED fényszórókat. A tökéletes karakterisztika érdekében a fényt optikai szálak vezetik a fényszóróba. Mivel a lézerdiódákat a motortérbe helyezték át, ütközés- és fényszóróüveg-törés elleni védelmet kaptak. A lézerfény rendkívül tartós, élettartama megegyezik az autóéval. Nem zavarja a többi közlekedőt, hiszen ha a kamerák szemből érkező autót észlelnek, a rendszer automatikusan átállítja a fényszórók helyzetét.

Hátul a LED-es lámpák látványát a sötétben és fékezéskor visszahúzódó pikkelyek élénkítik. A varázslatos, hipnotikus hatást fokozza a futófényszerűen felvillanó irányjelző. A hátsó szélvédőt lamellák sorozata alkotja, amely még áramvonalasabbá teszik a Divine DS megjelenését. Az egyik lamella egy kamerát rejt, amely belső visszapillantóként szolgál. A stílus szolgálatába állított műszaki megoldások egy újabb példája ez: a funkció a Divine DS erősen hüllőszerű megjelenésével ötvözve.

A teljesen új 20 colos keréktárcsákat a lebegő küllők teszik különlegessé: a küllők nincsenek összekötve a kerék középső részével. Igazi technikai bravúr, amely légiessé teszi a felni látványát és fokozza a Divine DS áramvonalas hatását.

Vezetőhely digitális eszközökkel
A Divine DS utasterében a digitális eszközök arzenáljával felszerelt vezetőhely a legszembetűnőbb. A vezetést segítő berendezések esztétikus megjelenésükkel a Divine DS belső terének kifinomultságához is hozzájárulnak. A Divine DS valamennyi kezelőszerve a látványos, 10,4 colos nagyfelbontású érintőképernyőn keresztül vezérelhető. A többfunkciós képernyőt a tetőkonzolba építették, így jelentős hely szabadul fel a műszerfalon, ráadásul a berendezés a középső visszapillantó szerepét is betölti.
A vezetőt kizárólag digitális kijelzők veszik körül. A kormány felett elhelyezett head-up display kivetítő a vezető látóterébe vetíti a vezetéshez szükséges információkat. Ezt egészíti ki a kormány mögött található háromdimenziós holografikus kijelző, amelyen többek között a navigáció jeleníthető meg.

Motor
A Divine DS-be közvetlen befecskendezéses 1.6 THP benzines turbómotor került, melynek 270 lóerős teljesítménye remekül illik a tanulmányautó sportos temperamentumához. Legnagyobb teljesítménye 199 kW 6000/percnél, 330 Nm-es nyomatékmaximuma 1900/perctől 5500/percig rendelkezésre áll. Ez a motor megfelel az Euro 6 előírásainak és kilométerenként mindössze 145 gramm CO2-t bocsát ki.A Divine DS tanulmányautóról 2014. szeptember 4-én, csütörtökön hullt le a lepel. Szeptember 7-én a Chantillyben rendezett szépségversenyen állították ki, majd a 2014. október 2-től kezdődő Párizsi Autószalonon lesz látható.

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER