2012. augusztus 30. csütörtök, 20:01

 

A ŠKODA AUTO Mladá Boleslavban megkezdte új alsó-középkategóriájú limuzinja, a ŠKODA Rapid sorozatgyártását. A ŠKODA legújabb alkotása szeptember végén, a Párizsi Autószalonon mutatkozik be a nagyközönség előtt.

skoda-rapid

A márka modellpalettájának legifjabb tagja központi szerepet tölt be a vállalat növekedési stratégiájában, s idén októberre várható az európai márkakereskedőkhöz.

„A ŠKODA Rapid sorozatgyártásának kezdete egészen különleges pillanat számunkra“ – emelte ki Prof. Dr. h.c. Winfried Vahland, a ŠKODA igazgatótanácsának elnöke. „Ma olyan modell szériatermelésének adunk zöld utat, amely új kategóriát nyit meg a ŠKODA előtt. Ez az autó valóban mércéül szolgálhat az alsó-középkategóriában, miközben 2018-ig szóló növekedési stratégiánk egyik alappillére is egyben. A ŠKODA egész csapata elkötelezetten dolgozott a mai nap sikere érdekében, amikortól immár a sorozatgyártás szerelőszalagjáról gördülhet le az új Rapid. E modell minden bizonnyal ügyfeleink körében is kedvező fogadtatásra lel majd, tovább erősítve a ŠKODA nemzetközi piacokon elfoglalt pozícióját“ – folytatta Vahland.

skoda-rapid-gyartas

A ŠKODA Rapid a Fabia és az Octavia mellett a harmadik modellsorozatként amely Mladá Boleslavban készül. A Rapid és a jövőbeni új Octavia számára a ŠKODA a gyártási folyamat számos jelentős területén hajtott végre korszerűsítést, illetve bővítést a székhelyén működő üzemében. Ennek keretében a Mladá Boleslav-i I. számú szalag termelőkapacitását a napi 800-ról fokozatosan 1.200 járműre bővítik. „E bővítés mindkét szalag folyamatos üzeme mellett mind logisztikai, mind pedig építéstechnikai tekintetben valóságos mestermű termelő-, tervező- és logisztikai csapatunk részéről“ – nyilatkozta Michael Oeljeklaus, a ŠKODA igazgatótanácsának a termelés és a logisztika területeiért felelős tagja. „Mindennek eredményeképpen alapvető kapacitásbővítést hajthatunk végre a márka székhelyén működő gyártási helyszínen“ – hangsúlyozta a ŠKODA termelési igazgatója.

A ŠKODA Rapid gyártásának beindításához összesen 17 Mladá Boleslav-i gyárcsarnokban hajtottak végre különböző fejlesztéseket, összesen 173 önálló projekt megvalósításával. E nagyszabású munkában külső cégek 141 tervezője, s mintegy 2.000 további munkatársa vett részt. A szerelőszalag a ŠKODA Rapid összeépítéséhez szükséges új technikákkal egészült ki, például olyan modulok beszereléséhez, mint a műszerfal, a teljes orr vagy éppen a futóművek. Nem maradhattak el a járműveket különböző folyadékokkal – olajokkal, üzemanyaggal illetve hűtőfolyadékkal – feltöltő berendezések, valamint az új próbapadok, tesztkészülékek, illetve a megfelelő ellátórendszerek és anyagmozgató technikák sem. A gyárcsarnokok bővítését követően a szerelőszalag hosszúsága csaknem harmadával nőtt.

Az új ŠKODA Octavia jövőbeni gyártáskezdetére tekintettel a ŠKODA az elkövetkező hónapok során is lendületesen folytatja a Mladá Boleslav-i logisztikai kapacitásbővítést. A márka 2012 első féléve során világszerte mintegy 530 ezer autót értékesített.

A ŠKODA Rapid bőséges térrel, kifejező formavilággal, kiváló ár-érték aránnyal, széles körű biztonsági felszereltséggel és gazdaságos üzemű motorokkal különösen vonzónak bizonyul. Az új limuzin a kisebb ŠKODA Fabia és a nagyobb méretű ŠKODA Octavia között egészíti ki optimálisan a cseh márka modellpalettáját, immár a különösen népes és nagy darabszámok jellemezte alsó-középkategóriára is kiterjesztve annak kínálatát. Ez a mezőny jelenleg a globális piaci kínálat mintegy 36 százalékát teszi ki, s ebben az úgynevezett A-szegmensben a limuzinok 42 százalékos arányt képviselnek. Szakértők szerint 2020-ra e kategória volumene már a globális eladások mintegy 50 százalékát is elérheti.

A ŠKODA Rapid 2012 októberétől fokozatosan mutatkozik be az európai piacokon, majd 2013-ban egy kifejezetten Kína számára kifejlesztett változat ottani gyártása kezdődik meg. A Rapid a tervek szerint 2014-től a Volkswagen az oroszországi Kalugában működő gyárában is készül majd. A ŠKODA különösen olyan családok igényeit igyekszik kielégíteni új Rapid modelljével, akik tágas és elérhető árfekvésű első autót keresnek – a ŠKODA jellegzetes erényeivel.

A ŠKODA-család legújabb tagja kompakt külső méreteihez képest – hosszúsága 4,48, szélessége 1,7 méter – kifejezetten tágas térkínálattal szolgál. Intelligens térkihasználású alsó-középkategóriájú limuzinként akár öt személy és csomagjaik számára is elegendő helyet kínál. A fej- és lábtér, valamint a csomagtartó mérete egyaránt mércéül szolgálhat a kategóriában, mégpedig a márkára jellemző ötletes megoldások, kiváló ár-érték arány, széles körű biztonsági felszereltség mellett. Motorpalettáján öt benzines és két dízel erőforrás sorakozik.

A Rapid a ŠKODA első sorozatgyártású modellje, amely immár teljes egészében a márka megújult formai nyelvezete jegyében született: tökéletes arányok, tisztán kiformált felületek és határozott vonalvezetés alkot együttesen kifejezetten vonzó és időtlenül elegáns összképet. Az orr kialakítása a ŠKODA jellegzetes stíluselemeinek újszerű megfogalmazása, míg az új márkaembléma magabiztosan uralja a motorházfedél első peremének harmonikusan lekerekített formáit. Karosszériája hosszú tengelytávja és a kupékat idéző körvonalai révén oldalnézetében is érzelemdús karaktert sugároz, de határozott fény-árnyék játékában pontosan és határozottan kiformált tornádóvonala is fontos szerephez jut. A Rapid további különlegessége nagyméretű, kombiszerű hátsó csomagtér-ajtaja, amely optimális pakolhatóságot biztosít az 550 literes, s a hátsó ülések lehajtásával akár 1.490 literig is bővíthető csomagtartóba. A Rapid csomagtér-koncepciója rekordértékeket eredményezett kategóriájában. Az egyéni formájú, a márka jellegzetes C-alakzatát idéző hátsó lámpatestek, illetve az új márkalogó együttesen hátulról is semmi mással össze nem téveszthető megjelenést kölcsönöznek a ŠKODA Rapid számára.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER