2014. február 03. hétfő, 14:07

 

A BMW 4 Coupé és Cabrio után a Gran Coupé az új BMW 4-es sorozat harmadik tagjaként érkezik a piacra, kiegyensúlyozott arányaival, illetve megnövelt szélességével és hosszúságával. BMW 4-es Gran Coupé modelljével a BMW első négyajtós kupéját mutatja be a prémium középkategóriában.


Elegancia és az extravagáns stílus
A BMW 4-es Gran Coupé hosszúsága 4.638, szélessége 1.825, míg tengelytávja 2.810 milliméter, amelyek pontosan a kétajtós kupé megfelelő méreteivel egyeznek meg. Mindkét modell eleje ugyanazon jellegzetes BMW-stílusjegyeket vonultatja fel, ilyen például a kettős vese-alakzat, a dupla körfényszórók és az első lökhárító nagyméretű légbeömlő nyílása.



A BMW 4-es Gran Coupé tetővonala azonban 12 milliméterrel magasabb, majd 112 milliméterrel megnyújtva ereszkedik az autó farával alkotott átmenet felé. A márkára jellemző rövid karosszéria-túlnyúlásokkal, a hosszú motorházfedéllel és a hátratolt utastérrel együtt a BMW 4-es Gran Coupé megjelenését nem csupán tökéletes arányok, hanem még határozottabb fellépés is jellemzi.

A BMW 4-es Gran Coupé utasterében megnövelték fejteret, valamint magas színvonalú üléskényelem a jellemő. A 480 literes csomagtér 35 literrel tágasabb a kétajtós változaténál.



Dinamikus és elegáns alapkoncepció, funkcionális elemekkel
A BMW 4-es Gran Coupé négy ajtaja jóval kényelmesebb be- és kiszállást tesz lehetővé, mint a kétajtós modell. Az ajtók ablakkeret nélküli kialakítása szintén a BMW középkategóriájú kupéinak karakteres formai jegye, amely még jobban kiemeli a teljes járműkoncepció eleganciáját.
A 4+1-üléses autó funkcionalitását kiválóan leolvasható, „Black Panel” hatású körműszerei és iDrive rendszere szabadon álló, flatscreen-képernyője is jelzi. A nagy szögben nyíló csomagtér-ajtó könnyű hozzáférést kínál a sík padlózatú és egyszerűen pakolható csomagtérhez. Rugalmas kihasználhatóságát az osztva – kívánságra 40:20:40 arányban is – lehajtható hátsó üléstámla növeli tovább, így akár 1300 literes rakodótér is kialakítható. Magas színvonalú kényelmet nyújt a csomagtér-ajtó már szériakivitelben elektromos mozgatása, amely kívánságra az egyszerű lábmozdulatokkal vezérelhető Smart Opener funkcióval egészülhet ki.



Három felszereltségi összeállítás, M-sportcsomag és a BMW Individual program
A BMW 4-es Gran Coupé utasterében minden kezelőelem elhelyezését a vezető számára biztosított könnyű és egyszerű használat határozta meg. Elöl az úgynevezett „layering” – a tér vonalak és felületek segítségével megvalósított, célzott réteges felosztása – a BMW modellekre jellemző, egyértelműen a vezetőre összpontosító koncepciót követi.
A cockpit vonalai az első ajtókárpitokban és a B-oszlopokon haladnak tovább hátrafelé, az első üléseket éppoly harmonikus vizuális egységbe foglalva, mint az ajtók felületének mindkét oldalon egymásban szervesen folytatódó formáit. A hátsó ülés két egyes ülést formáz, ám középső kiegészítő helyével praktikus 4+1-üléses modellé avatja az új BMW 4-es Gran Coupé család tagjait.
Az autó különleges anyagösszeállításaival és a legmagasabb színvonalú kidolgozási minőségével is egyértelművé teszi prémiumkarakterét. Az alapkivitel mellett elérhető három felszereltségi összeállítás, valamint az M-sportcsomag kínál már közvetlenül a piaci bevezetéstől széles körű egyéni kialakítási lehetőségeket.
Szintén ekkortól már megjelenik a kínálatban a BMW Individual különösen exkluzív megjelenést szolgáló programja, többek között különleges bőrkárpitozásokkal, külső színárnyalatokkal és 19 col peremátmérőjű könnyűfém keréktárcsákkal.



A kezdetektől négy- és hathengeres benzinmotorok, illetve két négyhengeres dízel a kínálat
Az új BMW 4-es Gran Coupé piaci bevezetésekor öt, egyaránt intenzív vonóerő, rendkívül kulturált járás és kedvező üzemanyag-fogyasztás jellemezte erőforrással jelenik meg a palettán. A csúcsmotor a 435i Gran Coupé (üzemanyag-fogyasztás, városban/városon kívül/kombinált: 11,4/6,2/8,1 l/100 km; széndioxid-kibocsátás, kombinált: 189 g/km) soros, hathengeres benzinese, amely 3,0 liter összlökettérfogatából 225 kW/306 LE teljesítményt produkál. A BMW 428i Gran Coupé (üzemanyag-fogyasztás, városban/városon kívül/kombinált: 8,9/5,3/6,6 l/100 km; széndioxid-kibocsátás, kombinált: 154 g/km) és a BMW 420i Gran Coupé (üzemanyag-fogyasztás, városban/városon kívül/kombinált: 8,7/5,1/6,4 l/100 km; széndioxid-kibocsátás, kombinált: 149 g/km) orrában egy-egy könnyű és erőteljes, kétliteres négyhengeres erőforrás dolgozik, 180 kW/245 LE illetve 135 kW/184 LE teljesítménnyel. A két egyaránt négyhengeres dízelmotort – akárcsak a BMW összes dízel-aggregátját – egyszerre jellemzi kiemelkedő vonóerő és gazdaságosság. A 135 kilowattos (184 LE) BMW 420d Gran Coupé (üzemanyag-fogyasztás, városban/városon kívül/kombinált: 5,8/4,1/4,7 l/100 km; széndioxid-kibocsátás, kombinált: 124 g/km) a vonatkozó szabvány szerint felvett, kombinált üzemanyag-fogyasztása gumiabroncs-mérettől függően mindössze 4,7 - 4,9 literre (a sport-automata sebességváltóval 4,6 - 4,7 literre) adódott 100 kilométerenként, s álló helyzetből csupán 7,7 másodperc (a sport-automata sebességváltóval 7,5 másodperc) alatt gyorsít fel 100 kilométer/órás tempóra. A BMW 418d Gran Coupé (üzemanyag-fogyasztás, városban/városon kívül/kombinált: 5,4/4,0/4,5 l/100 km; széndioxid-kibocsátás, kombinált: 119 g/km) motorja 105 kilowattot (143 LE) teljesít, kombinált üzemanyag-fogyasztása pedig 4,5 - 4,7 liter 100 kilométerenként.
Mindegyik benzin- és dízelmotor a legújabb BMW TwinPower Turbo technikával működik, s teljesíti az Euro 6 kipufogógáz-szabvány előírásait.



xDrive összkerékhajtás és két Steptronic sebességváltó választék
A BMW 428i Gran Coupé és a 420d Gran Coupé már megjelenésétől rendelhető a BMW xDrive intelligens összkerékhajtással (428i xDrive: üzemanyag-fogyasztás, városban/városon kívül/kombinált: 9,0/5,5/6,8 l/100 km; széndioxid-kibocsátás, kombinált: 159 g/km; 420d xDrive: üzemanyag-fogyasztás, városban/városon kívül/kombinált: 6,1/4,2/4,9 l/100 km; széndioxid-kibocsátás, kombinált: 129 g/km). Az alapkivitel hatfokozatú manuális sebességváltót tartalmaz, kívánságra pedig minden motorváltozat a nyolcfokozatú Steptronic illetve a nyolcfokozatú Steptronic Sport váltóművel is kombinálható, amelyek a kormánykerék kapcsolóbillentyűivel is vezérelhetők.

BMW EfficientDynamics
A BMW 4-es Gran Coupé elegáns és dinamikus fellépéséhez kiemelkedő gazdaságosság társul. A kedvező üzemanyag-fogyasztású benzin- és dízelmotorok éppúgy ezek között említhetők, mint a következetes könnyűszerkezetes építés, vagy éppen a sík alsó burkolatot, valamint az Air Curtain és Air Breather elemeket egyaránt magukba foglaló, továbbfejlesztett aerodinamikai tulajdonságok. Hasonlóképpen hatékonyan mérséklik az üzemanyag-fogyasztást és a károsanyag-kibocsátást az Automatikus motorleállítás és -indítás (Auto Start Stop Function) és a Fékenergia-visszanyerés (Brake Energy Regeneration) rendszerei, a Sebességváltást segítő kijelző (Gear Shift Indicator) és az igény szerinti szabályzású segédberendezések. Az automata sebességváltókkal (Steptronic) a „vitorlázó” üzemmód, illetve az ECO PRO módusz tesz lehetővé további üzemanyag-megtakarítást.

BMW ConnectedDrive
A BMW 4-es Gran Coupé a BMW ConnectedDrive szolgáltatásainak átfogó kínálatával érkezik, amelynek része többek között a teljes színspektrumot felvonultató Szélvédő-kijelző (Head-Up Display), a Professional navigációs rendszer, a Driving Assistant, a többi közlekedő vakítását megelőző távfény-asszisztens (High Beam Assistant), az Active Protection, valamint a továbbfejlesztett, araszoló (Stop & Go) funkcióval kiegészített Aktív sebességszabályzás (Active Cruise Control). A különösen fejlett csatlakozó-technika segítségével az okostelefonok is egyszerűen és kényelmesen a jármű rendszerébe integrálhatók, rohamosan növekvő számú alkalmazást – mint például legutóbb az Audible vagy a Deezer – téve immár az autóban is elérhetővé.



  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER