2013. június 27. csütörtök, 19:43

 

A Dentsu Inc., a Modern Tudományok és Technológiák Kutatóintézete, a Tokiói Egyetem (RCAST); A Robo Garage Co., Ltd. (Robo Garage) és a Toyota Motor Corporation bejelentették, hogy közösen kifejlesztett Kirobo nevű robotjuk is ott lesz a Kounotori 4 teherűrhajó fedélzetén, amit a tervek szerint augusztus 4-én indítanak a Tanegashima Űrközpontból a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). A Toyota a hangfelismerő szoftver kidolgozásáért felelt a Kibo Robot Projektben.

toyota-asztronauta-hang

Kirobo azon két humanoid robot egyike, amelyeket az RCAST, a Robo Garage és a Toyota irányításával folyó Kibo Robot Projekt keretében fejlesztettek ki. A munkához a Japán Űrkutatási Ügynökség (JAXA) is széles körű támogatást nyújtott.

Az RCAST és a Robo Garage a robot szerkezetén és mozgató mechanikáján dolgozott, a Toyota a hangfelismerő programért felelt, a Dentsu feladata pedig a beszédmodulok kidolgozása és a teljes projekt összehangolása volt.

A robot ott lesz a H-IIB hordozórakétával fellőtt Kounotori 4 fedélzetén, majd átszáll az ISS-re, és ott várja be Koichi Wakata parancsnok novemberre vagy decemberre várható érkezését. A Kibo nevű kísérleti modul során a parancsnok és Kirobo elsőként vizsgálják meg egy ember és egy robot párbeszédét az űrben.

Időterv:
2013. aug. 4.    Kirobo robot-asztronauta elindul az ISS-re
2013. aug.-szept.    Kirobo első alkalommal szólal meg az űrben
2013. nov.-dec.    Wakata parancsnok érkezése az ISS-re
2013. dec.    Wakata parancsnok és Kirobo első párbeszédei
2014. máj-jún.    Wakata parancsnok elhagyja az ISS-t
2014. dec.    Kirobo visszatér a Földre


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER