2012. március 09. péntek, 19:43

 

Már csak hat hónapot kell várni arra, hogy szeptemberben megérkezzen a hazai Toyota márkakereskedésekbe a Prius otthoni hálózatról is tölthető változata, a Toyota Prius Plug-in Hybrid.

A mai napon megkezdődött a Prius Plug-in előzetes tesztelése: elsőként Glattfelder Béla a Magyar Szolár Szövetség elnöke, európai parlamenti képviselő, próbálja ki a jármű egyik prototípusát. A Toyota Motor Hungary Kft. ezzel izgalmas tesztsorozatot nyitott meg: a Prius Plug-in Hybrid (PHEV) értékesítésére és magyarországi bevezetésére való felkészülés részeként számos üzleti partner és közéleti személyiség próbálja ki a hálózatról is tölthető full hybrid modell prototípusát. A tesztek célja a hazai feltöltő infrastruktúra és a helyi kereslet feltérképezése – és természetesen a Toyota forradalmian új technológiájának széles körű népszerűsítése.

A tesztautó átadására március 9-én, pénteken került sor az ELMŰ székházában, az áramszolgáltató vállalat első nyilvános, budapesti töltőállomásán. Dr. Kövesdi Zoltán, az ELMŰ igazgatósági tagja az esemény házigazdájaként elmondta: „Örülünk, hogy a Toyota révén újabb rangos gyártó jelent meg kínálatával a piacon; a választék bővülése pozitív hatást gyakorol majd az elektromos autók hazai elterjedésére. A Budapesti Elektromos Művek hisz abban, hogy a főváros ideális terület az ilyen járművek használatara, és remélem, hogy a főváros vezetése is hamarosan komoly ösztönzőkkel támogatja majd ezt a folyamatot. Elkötelezettségünket az ügy iránt mi sem igazolja jobban, mint az, hogy cégünk a város számos pontján üzemeltet nyilvános töltőpontokat, ahol a lakossági ügyfelek ingyen tölthetik fel autójukat. Céljaink között szerepel az infrastruktúra további bővítése, és azt kívánjuk, hogy a Toyota kínálata számos vásárló érdeklődését felkeltse. Sok sikert, Toyota!”

Az autót átvevő Glattfelder Béla nagy jövőt jósol a hálózatról tölthető hibrid autónak: „Az elmúlt időszakban kétszer is volt szmogriadó Budapesten. Ez az autó nem okozhat ilyen jellegű problémát a nagyvárosokban. Ráadásul lényegesen olcsóbban használható, mint benzinnel (éjszakai árammal töltve nyolcad áron, nappali árammal pedig negyed áron), és az otthoni hálózatról, vagy akár saját mini naperőműből is feltölthető. Mindemellett az Európai Bizottság közlekedési „Fehér Könyvében” éppen most jelent meg, hogy 2030-ra a városi közlekedésben meg kell felezni a fosszilis üzemanyaggal üzemelő gépjárművek számát, 2050-re pedig teljes elhagyásukat célozták meg. Éppen ezért a plug-in technológia, és annak e jeles képviselője, a Prius Plug-in Hybrid ideális megoldás jelent.”

A Toyota Motor Hungary Kft. szeptemberben kezdi meg a Prius PHEV hivatalos forgalmazását Magyarországon. Az autó egyesíti a full hybrid és az elektromos hajtású járművek közismert előnyeit, és kompromisszumok nélkül használható a mindennapi közlekedéshez. Hibrid hajtása jó szolgálatot tehet a hosszú távú utakon, 25 kilométeres elektromos üzemű hatótávolsága pedig ideális a külvárosi lakóövezetek és a belvárosok közti ingázáshoz. Ezt az is nagyban elősegíti, hogy 220 V-os hálózatról 90 perc alatt is feltölthető az autó akkumulátora, és ehhez nincs szükség speciális gyorstöltő állomásra, illetve csatlakozásra.

A Toyota Motor Hungary elnöke, Hiroshi Saito szerint „A Prius Plug-in Hybrid rendkívül fontos modell számunkra. Szilárdan hisszük, hogy jövőbe mutató technológiája és a rendkívül alacsony 49 g/km emissziós értéke révén ez az autó nagymértékben hozzájárul majd a fenntartható mobilitás megteremtéséhez. Éppen ezért a következő hónapokban mindent megteszünk azért, hogy a sorozatgyártású változat szeptemberi érkezésének idejére minél pontosabban feltérképezzük a hazai infrastrukturális körülményeket és a felhasználói elvárásokat.” Saito úr hozzátette: „Nagy előnyt jelent számunkra, hogy az ELMŰ már komoly tapasztalatokkal bír az elektromos autók közúti tesztjében. Ugyanakkor a Prius PHEV némileg más megoldást kínál, mint a tisztán elektromos hajtású járművek, ezért kíváncsian várjuk a magyarországi tesztidőszak tapasztalatait.”

A Prius Plug-in Hybrid
A Prius Plug-in Hybrid sorozatgyártású változata a 2011-es Frankfurti Autószalonon mutatkozott be. A modern lítium-ion akkumulátorral felszerelt jármű új mércét állít a környezetbarát mobilitás terén, hiszen a városok vonzáskörzetében élő vásárlók mindkét hajtásmód előnyeit maximálisan kihasználhatják. A városban közlekedők számára igen értékes tulajdonság a rövid utakon jól használható, 25 kilométeres hatótávolságot biztosító elektromos hajtás. Ugyanakkor a hatékony hajtáslánc benzinmotorja kilométerfrász nélküli utazóautóvá avatja a járművet, amelynek üzemanyag-fogyasztása példátlanul alacsony (mindössze 2,1 l/100 km), akárcsak CO₂-kibocsátása (49 g/km).
A Toyota elkötelezettségét a full hybrid technológia fejlesztése irányában erősíti meg az a tény, hogy Európa útjain közel 400 000 full hybrid Toyota fut jelenleg, míg a világszerte értékesített full hybrid Toyota és Lexus személygépkocsik száma az idén várhatóan meg fogja haladni a 4 000 000 darabot.



  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER