2012. március 31. szombat, 12:30

 

A Daimler AG március 29-én indította be a termelést az új kecskeméti személyautó gyárában. Így – kevesebb, mint négy évvel a helyszín kiválasztását követően - első ízben gördülnek le Mercedes-Benz személyautók Magyarországon a futószalagról.

mercedes-gyar

Az ünnepélyes megnyitón Dr. Dieter Zetsche, a Daimler AG igazgatója és a Mercedes-Benz Cars vezetője, valamint Frank Klein, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója üdvözölte Orbán Viktort, Magyarország miniszterelnökét és a hatszáz magyar, illetve német vendéget.
A sajtókonferencián Dr. Dieter Zetsche kihangsúlyozta az új gyártóüzem jelentőségét: „A gyártás kecskeméti beindításával megkezdődik a Mercedes-Benz offenzívájának második lépcsője a prémium-kompakt-szegmensben. A rastatti és kecskeméti gyárak együttműködésének köszönhetően most már elegendő a kapacitásunk, hogy ki tudjuk elégíteni – részben új – vevőink igényeit a prémium-kompakt-szegmensben.“

kecskemet-gyar-avato

Ezzel összefüggésben Dr. Dieter Zetsche bejelentette, hogy az új üzemben gyártják majd a Mercedes-Benz új kompakt-autó generációjának egy további modelljét is, a négyajtós kupét. Az üzem fejlesztése során pedig a dolgozói létszámot a mostani 2500-ról több mint 3000-re növelik.

Dr. Dieter Zetsche külön köszönetét fejezte ki a magyarországi politikai, kormányzati és társadalmi partnereknek: „Magyar partnereink barátként fogadtak bennünket, és messzemenőkig támogatták a gyár felépülését. Pozitív hozzáállásuk egyike volt a projekt legfontosabb sikertényezőinek, és továbbra is döntő szerepet játszik majd a kecskeméti Mercedes-Benz gyár eredményeiben.“

Dr. Dieter Zetsche méltatta a magyar, a német és más nemzetiségű munkatársak munkáját is a projekt megvalósítása során: „Ez a csapat megmutatta, hogy miképp építjük ki az elkövetkezendő években világszerte személyautó gyártási kapacitásunkat. Ezzel megteremtjük a Mercedes-Benz 2020-as növekedési stratégiájának alapjait.“

Frank Klein, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezetője a következőket mondta: „Ma történelmet írunk: kevesebb, mint négy évvel a befektetési döntés után valósággá vált a „Mercedes-Benz Made in Hungary”. Mostantól megmutathatjuk, hogy fontos pillére vagyunk a Mercedes-Benz termelési hálózatának. Az alapos előkészületeknek köszönhetően a legelső autótól kezdve a megszokott Mercedes-Benz minőséget tudjuk gyártani.“

mercedes-gyar-kecskemet

Az első hazai gyártású Mercedes-Benz B-osztályt árverésre bocsátják. A bevétel teljes összege a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat magyarországi szervezetének munkáját segíti.

A Mercedes-Benz új kompakt-autó generációjának első termékeként a B-osztály kerül le a gyártósorról, amelynek termelését már 2011. szeptemberében megkezdték Rastattban, a Mercedes-Benz egyik németországi üzemében. A gyártókapacitás kibővítése révén az autó iránti egyre növekvő keresletet kívánják kielégíteni: a 2011. novemberi piaci bevezetés óta ugyanis több mint százezer megrendelés érkezett.


Gazdaságos termelés a rastatti és kecskeméti gyárak együttmüködése által


Az új Mercedes-Benz kompakt-autó generáció gyártásába összesen 1,4 milliárd eurót fektetett be a Daimler, ebből 800 millió eurót a kecskeméti új üzem építésébe, illetve 600 millió eurót a rastatti gyár bővítésébe.

A B-osztály közös gyártása Rastattban és Kecskeméten lehetőséget ad a két üzem gyártókapacitás kihasználtságának rugalmas és optimális irányítására. A kapacitások rugalmassága jelentősen hozzájárul a két üzem gyártásának gazdaságosságához. Az új kompakt-generáció modelljeinek közös platformja pedig a gyártás teljes típus-átjárhatóságát biztosítja: elvben egy és ugyanazon futószalagon állítható elő az új generáció valamennyi modellje – mindegyik változatban és tetszőleges sorrendben.

A termelési együttműködéshez hozzá tartozik a két üzem hatékony logisztikai irányitása is, amely elsősorban a vasúti közlekedésen alapszik: Ez az új kelet-nyugati vasúti összeköttetés a tavalyi év óta egészíti ki a már korábban is létező észak-déli kapcsolatot a német motor-, illetve járműgyárak között. A német telephelyekről főképp karosszéria-elemeket, motorokat, sebességváltókat és egyéb komponenseket szállítanak Kecskemétre. 2013-tól az elkészült járművek nagy részét is vasúton szállítják el a kecskeméti gyárból. A rendszer teljes kiépülésekor ez évente 60 ezer tonnát elérő CO2-megtakarítást eredményez.

Precíz tervezés, és ”zöld termelés“ a kezdetektől
A kecskeméti üzemet - elsőként a konszern személyautó-gyárai közül - teljes mértékben háromdimenziós digitális tervezéssel készítették. Ez fontos előfeltétele volt a munkafolyamatok pontos ütemezésének, illetve a határidő- és költség-tervek betartásának.

Az üzemben a legmodernebb, környezetkímélő technikát alkalmazzák:  A fényező üzemben például a száraz leválasztásos innovatív eljárás bevezetésével a világ egyik legmodernebb és -erőforráskímélőbb fényezési technológiája valósul meg. A teljes energiakoncepció kidolgozása során is az energiahatékonyság állt a figyelem középpontjában. Erre példa a gyártócsarnokok hővisszanyeréses szellőzőtechnikája, a világítást biztosító nagyhatékonyságú sínes lámpatestek, valamint a két kombinált ciklusú fűtőerőműblokk, melyek az áram- és hőellátást biztosítják.

mercedes-b

A környék legvonzóbb munkaadója
Az üzem a környék legattraktívabb munkaadója – nem utolsósorban az alkalmazottak szakképzettsége miatt. Valamennyi új dolgozó intenzív képzésen vesz részt, egyrészt a kecskeméti üzem saját képzési központjában, másrészt németországi telephelyeken, elsősorban Rastattban. Ez az alapos és magas színvonalú felkészítés jelentős szerepet játszik abban, hogy az új üzem kezdettől csúcsminőségű Mercedes-Benz autókat állít elő.

Újdonság Magyarországon a duális oktatás, stratégiai partnerkapcsolatok a képzés terén
A képzett munkaerő iránti későbbi igényt stratégiai partnerekkel biztosítja a kecskeméti Mercedes-Benz gyár. Újdonság a német mintán alapuló színvonalas duális szakmai képzés, amelyet Kecskemét városával és a Bács-Kiskun Megyei Ipari Kamarával közösen valósítottak meg. Az első 34 szakmunkás tanuló képzése 2011-ben indult, szeptembertől további 36 tanuló vehet részt a duális szakképzésen.

A felsőfokú oktatásban a Mercedes-Benz gyár és a Kecskeméti Főiskola együttműködésével valósul meg a főiskolai gyakorlatorientált duális képzés. Az első hallgatók 2012 szeptemberében kezdik meg tanulmányaikat. Cél, hogy ez a főiskola legyen Magyarországon az autóipar magas szinten képzett szakembereinek egyik legjobb tanintézete.

A beruházás a magyar cégeknek is jó üzleti lehetőségeket kínál

A magyar gazdaság számára óriási előnyt jelent a telephely kiválasztása: a gyárépítési munkák több mint 90 százalékát magyar cégek nyerték el. A gyár üzemeltetésével kapcsolatban pedig további lehetőség nyílik a helyi vállalkozók, például szolgáltatók és iparosok számára is. Az új kompakt-autók gyártásához szükséges alapanyagok vonatkozásában 17 magyarországi telephellyel rendelkező beszállító nyert el tekintélyes, több százmillió eurós megrendeléseket.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER