2012. január 27. péntek, 21:12

 

A TÜV Süd független vizsgálói igazolják az új Mercedes B-osztály nagyfokú környezetkíméletét, amelynek gyártása hamarosan Magyarországon is elkezdődik: a kompakt Sports Tourer megkapta a TR 14062 ISO-irányelv szerinti környezetvédelmi bizonyítványt. Ez a kitüntetés a B-osztály átfogó környezeti mérlegén alapul, amelyben a környezet szempontjából számító valamennyi részletet dokumentáltak.

„Az új B-osztály a Mercedes-Benz teljesen új kompakt-jármű generációjának első modellje. A hatékonyságot eldöntő két területen is magasra állítja a mércét: ezek az aerodinamika és a hajtáslánc“, magyarázza Professor Dr. Herbert Kohler, a Daimler AG környezeti illetékese. „A fogyasztáscsökkentéssel értük el a környezetkíméletet, amint azt a TR 14062 ISO-irányelv szerinti környezeti bizonyítvány igazolja.“

A Mercedes-Benz egész életciklusuk során elemzi modelljeinek környezeti jellemzőit – a gyártástól a sokéves használaton keresztül egészen a kiselejtezett jármű újra feldolgozásáig. A B-osztály mellett a Mercedes-Benz kilenc további modellsorozata is megkapta már a TÜV Süd környezeti bizonyítványát.

Teljes életciklusa során – ideértve a gyártást és 160 000 km használatot egészen a bontásig – az új, 7G-DCT duplakuplungos erőátvitellel felszerelt B 180 BlueEfficiency CO2-emissziója 16 százalékkal kisebb, mint a típuselődé. Pozitív az energiamérleg is: az életciklus alatt 14 százalékos a primer energia-megtakarítás az elődhöz képest – azaz kereken 2.400 liternyi benzin.

Ebben jelentős szerepet játszik a komoly fogyasztáscsökkentés. Egy példa: a duplakuplungos, benzines B 180 BlueEFFICIENCY fogyasztása az előd 7,3-7,5 l/100 kilométeréről (a 2011-es piaci kivonulás időpontjában ) 5,9-6,2 l/100 kilométerre csökkent – a gumiabroncs méretétől függően –, azaz nem elhanyagolható, 19 százalékot elérő mértékben. Ez egy intelligens intézkedéscsomag, az úgynevezett BlueEFFICIENCY technika érdeme, amely többek között optimalizált hajtásláncot, aerodinamikát, energiamenedzsmentet, valamint csökkentett gördülési ellenállású gumiabroncsokat tartalmaz. Ennek köszönhetően a jármű súlya is csökkent, ezen felül pedig a vezetőnek nyújtott információkkal a BlueEFFICIENCY technika a takarékos autózást is szolgálja. Az új B-osztály kiváló, cW = 0,26 alaktényezőjével kategóriájának legjobbja.

mercedes-b-osztaly

A B-osztály már ma teljesíti a 2015. január 1.-től érvényes 95 súlyszázaléknyi újrafeldolgozási arányt. Összesen 75 alkatrésze, amelyek 39 kilogramm összsúlyúak, készíthető kiváló minőségű újrahasznosított műanyagból. Ezáltal 13 százalékkal nőtt a típuselődhöz képest a jóváhagyott újrafelhasznált-komponensek mennyisége. Jellemző alkalmazási területek a sárvédőbetét, a kábelcsatornák és az alvázburkolatok, amelyek túlnyomórészt polipropilénből készülnek.

Ráadásul fokozottan ügyelnek az anyagkörforgásra is: például a B-osztály első sárvédőbetétjét olyan reciklátból állítják elő, amely a Mercedes-Benz Recycling-System (MeRSy) keretében egyéb alkatrészek, például akkumulátor-házak újrafelhasználásából, illetve a vezetőhely-gyártás hulladékából származik. Természetes anyagokból a B-osztály 21 alkatrésze készül, 20 kilogramm összsúllyal – a növekedés az elődhöz képest 29 százalék. Ilyenek a kókusz- és farostok, illetve méhsejt-lapok, különféle polimerekkel kombinálva.

A B-osztály modul nyers-karosszéria-koncepciója eleve figyelembe veszi az alternatív hajtások lehetőségét: a megfelelő kapcsolódási pontok és a hátsó ülés alatti részben kialakított dupla padló lehetőséget adnak a padlólemez módosítására és lépcsőzetes elrendezésre az energiatároló „Energy Space“ részére


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER