2013. február 18. hétfő, 18:17

 

Négy világpremier az Opelnél az idei Genfi Autószalonon (közönségnapok 2013. március 7-17.): a márka sajtótájékoztatóján hullik le a lepel az új, középkategóriájú Cascada kabrióról, az Adam Rocks Concept városi crossoverről, az Adam R2 rali koncepcióautóról és a Zafira Tourer 1.6 CDTI-ről.


A nyitott, négyüléses Cascada az Opel alternatívája a drágább középkategóriájú kabriókkal szemben. Az  egyéni autó megvalósításának egy lehetséges új módját viszont az Adam Rocks városi crossover mutatja fel, erőteljes arányokkal és a nyitott autózás szabadságának érzésével. Privát versenyzők kezében még idén rajthoz áll a nemzetközi ralisportban az Adam R2. Az Opel hajtómű-portfóliójának megújításában fontos szerep jut a középméretű dízelmotor-családnak. Az új generációs 1.6 CDTI Ecotec először a kompakt nagyterű Zafira Tourerben jelenik meg. A városi életstílus-autó, az Opel Adam megint a figyelem középpontjába kerül, az új IntelliLink funkcióival, a Siri hangvezérléssel és olyan alkalmazásokkal, mint a TuneIn rádiói.

Világpremier: Opel Cascada
Az új Opel Cascada egy klasszikus négyüléses kabrió, nyúlánk sziluettel és igényes kidolgozású, vászontetővel. Valódi középkategóriájúvá nem csupán a 4,70 méteres hosszúsága avatja, hanem az Opel-portfólió csúcsát képező technikája és felszerelhetősége is.

opel-cascada

A jó menettulajdonságokról a Cascada extrém merev karosszériája mellett a HiPerStrut nagy teljesítményű első híd és az adaptív, mechatronikus FlexRide futómű-rendszer gondoskodik. A vászontető 17 másodperc alatt nyílik, akár 50 km/órás sebességig is, álló helyzetben pedig a távvezérlőről is aktiválható.

Négy évszakos kabrió 380 literes poggyászterrel (csukott tető esetén). A csomagtér tovább bővíthető: a FlexFold rendszer elektromosan oldja az 50:50 arányban osztott hátsó üléstámlák reteszelését, hogy le lehessen fektetni őket.

Világpremier: Opel Adam Rocks
tanulmány
A Genfi Szalon látogatóinak a háromajtós, városi mini-crossover, az Adam Rocks tanulmányterv példázza, hogy van még potenciál a típusban. Erőteljes arányaival, és a nyitott autózás lehetőségével új piaci szegmenst nyit meg a 3,70 méteres jármű.

Az Adam Rocks Concept elsősorban azokat szólítja meg, akik nem aszfaltozott utakon keresik személyes szabadságukat. A várost akadálypályaként használó, akrobatikus parkour sport által inspirált autó, vagány fellépését magasabb és szélesebb építése adja. Markáns hűtőmaszkjával és fénydiódás lámpáival kihívóan „néz” az emberre, megjelenését bumeráng-alakú villogók teszik még egyénibbé. A sárvédőket méretesen kitöltő, 18 colos felnik díszítő elemei különösen kifejező designt kaptak.

A szabadság különösképp egyéni érzetét közvetíti az Adam Rocks vászonteteje, mely a tető teljes szélességére kiterjed, és hátranyúlik egészen a C-oszlopig. Az autó további különlegessége egy olyan speciális időjárási applikáció, amely az IntelliLink-Driver Information Center színes érintőképernyőjén jelenik meg, felismeri a közeledő frontot, és önműködően becsukja a tetőt, ha kell.

Világpremier: Opel Adam R2
Az Opel már 2012 novemberében jelezte visszatérését az autósportba, az Adam „Cup“ modellel. Genfben már az életstílus-kisautó FIA-raliszabályzat szerint felépített tanulmányterve lesz látható. Az Opel „OPC Line“ termékcsaládból származó különleges karosszériaelemek, a motor- és csomagtartó-tető gyorszárai valamint első és hátsó alsó védőlemez sejtetik a versenygép képességeit.

opel-adam-r2-rally-auto

Az Adam R2 hajtását 1,6 literes, változó vezérlésű Ecotec 16V benzinmotorra bízták, amely versenyváltozatban 185 lóerőt és körülbelül 190 newtonmétert fejt ki. Erejét ötfokozatú, soros Sadev sebességváltó és mechanikus, lamellás zárral ellátott differenciál továbbítja. Az aszfaltra és murvára való, állítható futómű maximális útfogást és dinamikus viselkedést garantál, maximális lassulásról hidraulikus „Fly-Off“ kézifék, négydugattyús Brembo első féknyereg és a hátsó kerekek nyomásszabályozása gondoskodik.

Az R2 tanulmány belsejéből sem hiányoznak egy professzionális versenygép jellemzői. Ilyen például az integrált biztonsági struktúra, a Hans nyakvédőhöz előkészített Sparco versenyülés, a műszerfalon a folyadékkristályos fokozatkijelző, a felkapcsolási lámpa és a Monit rali-computer, a központi kapcsolókonzol, a térképolvasó lámpa és az elektromosan indítható tűzoltó készülék.

Homologizációja után az Adam R2 bekapcsolódhat a nemzetközi amatőr ralisportba, hiszen Európa bármelyik országos bajnokságában bevethető lesz.

Világpremier: új Opel Zafira Tourer 1.6 CDTI
A Genfi Autószalonon a Zafira Tourerben debütáló 1.6 CDTI Ecotec az Opel történetének legtisztább dízelmotorja. A teljesen új négyhengeres turbódízel a márka „BlueInjection“ nevű SCR-technikájával (szelektív katalitikus redukálás) teljesíti már most a jövőbeli Euro 6 károsanyag-norma szigorú előírásait.

Az új generációs 1.6 CDTI Ecotec teljesítménye a Zafira Tourerben 100 kW/136 LE, nyomatékmaximuma 320 newtonméter, hatékonysága pedig egészen rendkívüli: mindössze 4,1 liter gázolajat fogyaszt 100 kilométeren, ami 109 gramm per kilométer CO2-kibocsátásnak felel meg, csúcssebesség 193 km/óra.

Infotainment-premier: ADAM IntelliLink – Siri-Eyes hangvezérléssel
A személyre szabhatóság bajnoka, az Opel Adam kapcsolattartásban is legjobb a kiskocsik közül. Ez az IntelliLink szórakoztató-tájékoztató („infotainment”) rendszer érdeme, amely mind az iPhone iOS, mind az Android okostelefonokkal kompatibilis, így azok sokféle funkcióját képes átvinni az autóra. Siri-Eyes hangvezérléssel, illetve a TuneIn applikáció révén (Apple iOS 6-ot futtató iPhone részére) új szintre emeli az Adam szórakoztatás-technikai funkcióját.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER