2013. március 01. péntek, 16:32

 

A Fiat három világpremierrel: az 500L Trekking modellel, az 500 GQ típussal és a kétszínű fényezésű Panda 4x4-el érkezik a 83. Genfi Autószalonra. Ezeken felül a Fiat standján a márka további népszerű modelljei is jelen lesznek, képviselve a márka igen sokoldalú modellválasztékát: megjelenik az 500S, a „Sporting” csomaggal felszerelt 2013-as Punto, a Freemont Lounge AWD modell és az új Nitro szettel felszerelt Sedici.

A standon az új 500e, a márka elektromos hajtású, emissziómentes kisautója is jelen lesz, amely 2013. második félévétől kizárólag az Egyesült Államokban megvásárolható. A svájci autókiállításon az FGA Capital finanszírozási termékei, valamint a Mopar® tartozékkínálatának választéka is megtekinthető. Végül, de nem utolsó sorban a kiállítás ideje alatt a látogatók a genfi repülőtéren megcsodálhatják a Panda Monster Truck prototípust.

Világpremier: Fiat 500L Trekking
A sportkedvelőknek és természetjáróknak kifejlesztett, új Fiat 500L Trekking a terepjárókat idéző megjelenést intelligens elsőkerék-hajtással társítja, hála annak az innovatív „Traction+” kipörgésgátló rendszernek, amely csúszós felületen jobb tapadást biztosít, és ezáltal kiváló elindulási képességgel ruházza fel az autót. Mindezen funkciói mellett a jármű megőrizte a Fiat 500L-re jellemző helykínálatot és funkcionalitást. A Fiat „városi életterében” elfér a világ minden kis és nagy öröme, a gyerekektől a barátokon át az utazásig, a zenehallgatástól az online közösségekig.

fiat-500l-trekking

Az Európa-szerte jövő júniustól forgalmazott új 500L Trekking tovább erősíti a Fiat „városi életterének” kiváló piaci teljesítményét; a modell mindössze öt hónap leforgása alatt mintegy 38 ezer példányban talált gazdára Európában, ennek több mint fele Olaszországon kívül. Olaszországban az 500L a legkeresettebb közepes méretű személyautó, a dízelek eladási listáján a második helyen áll. Ráadásul (annak ellenére, hogy a modellcsalád teljes európai bevezetési projektje még le sem zárult) a Fiat 500L az egyetlen olyan modell a kontinensen, amely az óvilág gazdasági nehézségei ellenére folyamatosan növekedni volt képes.  Hogy csak egy példát említsünk: az olasz Quattroruote autós magazin olvasói a Fiatot választották meg „2013. legjobb újdonságának”, megelőzve a legjobb német versenytársakat is.

Terepjárós megjelenés, emelt hasmagasság, egyedi belső kialakítás
A modell természetjáró karakterét kihangsúlyozandó az 500L Trekking védőborítással ellátott, egyedi lökhárítókat kap, amelyek még agresszívabbá, még dinamikusabbá teszik megjelenését. A szabad hasmagasságot megnöveltük, így a típus könnyedén siklik át akár komoly útegyenetlenségeken is. Szintén alapfelszerelés az új, 17 colos gyémántmintázatú könnyűfém keréktárcsa-szett, „hópihe jelölésű” M+S abroncsokkal szerelve, amelyek a legkedvezőtlenebb tapadási viszonyok mellett is maximális úttartást és vonóerő-átvitelt szavatolnak. A külső dizájnt és ezzel a modell stílusát jó néhány új elem – így a kő textúrájú, barnított kerékív-borítások, a selyemfényű kilincsek vagy a csiszolt acélból készült oldalsó betétek – dobja fel.

A beltérben a Trekking kivitel új, modern ipari szövetanyagból készült kárpitozást kapott, műbőr betétekkel.  Az ügyfelek kétféle kombináció közül választhatnak: általános alaphangulatú, bőrbetétekkel díszített Magnesio szürke szövet, vagy a városiasabb, divatosabb fekete szövet, fehér betétekkel.

Végezetül az 500L Trekking modell hatféle karosszériaszínben – fehér, sötét metálszürke, fekete, homokszín, burgundi, metál sötétzöld és az új, exkluzív Napsárga – rendelhető, fekete vagy fehér tetőlemezzel.

Traction+ rendszer

A Fiat 500L új Trekking változatának meghatározó jellemzője a „Traction +” rendszer, a Fiat innovatív kipörgésgátló berendezése, amely durva vagy csúszós útfelületen javítja a tapadási jellemzőket, ugyanakkor jóval kevesebbe kerül, mint a hagyományos 4x4-es rendszerek.

Az új „Traction +” rendszer az ESC-vel felszerelt gépkocsikban megtalálható, fejlett hardvert használja, ám jóval több annál, mint hogy az ESC egyszerű kiegészítésének tekinthetnénk. A fékrendszer vezérlésére és működtetésére írt különleges algoritmusnak köszönhetően a vezérlőegység képes elektronikus úton szimulálni egy elektro-mechanikus önzáró differenciálmű működését. A szoftver optimalizálásának, valamint annak a ténynek köszönhetően, hogy a fékerőt a normál (hidraulikus) fékkörön keresztül fejti ki a rendszer, működése jóval progresszívabb, mint a hagyományos rendszereké. Noha teljesítménye azokéhoz mérhető, a Traction+ rendszer jóval kisebb tömegű. A rendszer egy, a műszerfalon elhelyezett nyomógombbal aktiválható, legfeljebb 30 km/óra menetsebességig üzemel.

A rendszer az alábbiak szerint működik. Amennyiben bármelyik hajtott keréknél teljes vagy részleges tapadásvesztés jelentkezik, a vezérlőegység észleli a kerék megcsúszását, és arra utasítja a hidraulika kört, hogy fékerőt fejtsen ki a megcsúszott kerékre. Ezzel a rendszer átviszi a hajtóerőt a jobb tapadású felületen mozgó kerékre. Mindez egyszerűbbé teszi a vezetést, segít stabilizálni az egyenesfutást, javítja a jármű irányíthatóságát, és a legkedvezőtlenebb tapadási körülmények közepette is a lehető leghatékonyabb erőátvitelt biztosítja.

Motorválaszték

Az új Fiat 500L Trekking piactól függően megrendelhető a 95 lóerős 1.4 16v, a 105 lóerős 0.9 TwinAir Turbo, illetve a 105 lóerős 1.6 MultiJet II és a 85 lóerős 1.3 MultiJet II turbódízel erőforrásokkal (Dualogic sebességváltó választható). Egy olyan zseniális motorral, mint a 105 lóerős 1.6 MultiJet II, az 500L Trekking minden menetviszonyok közepette, városban és országúton egyaránt élvezetesen vezethető, ráadásul a motor hatótávolsága lenyűgöző, üzemeltetési költségei alacsonyak, szerviz-intervalluma pedig megnőtt. Ebben a kivitelében az új Trekking modellváltozat 181 km/óra sebességet ér el, 0-100 km/órára 11,3 másodperc alatt gyorsul. Mindemellett kedvezőbb üzemanyag-fogyasztást és károsanyag-kibocsátást is kínál: az átlagos adatok 4,5 l/100 km és 117 g/km.

Szintén kiemelkedő teljesítményt nyújt a 85 lóerős 1.3 MJet a Dualogic ötfokozatú robotizált sebességváltóval társítva, ami alacsonyabb üzemanyag-fogyasztást és károsanyag-kibocsátást biztosít, mint a kéziváltós hajtáslánc: 4,2 helyett 4,0 l/100km, illetve 110 helyett 105 g/km. Ez utóbbi kategóriájának élére emeli az 500L-t, még a dízelmotoros modelleken belül is. Ugyanakkor a benzines hajtásláncok terén is rekordot állít a modell, a 105 lóerős 0,9 TwinAir Turbo 112 g/km CO2-kibocsátásával. 

Felszereltség
Az új Trekking változat a széria- és külön megrendelhető felszerelések gazdag választékát kínálja, beleértve a Fiat 500L család három legújabb szolgáltatását is: az 520 wattos Beats Hi-Fi audiorendszert, a ‘Lavazza 500 Espresso Experience‘ kávéfőző-készlett, valamint a „Városi ütközésmegelőző” rendszert.

520W Beats Hi-Fi audiorendszer
A Fiat 500L a Fiat Group Automobiles típusai közül az első, Európában pedig az egyetlen olyan autó, amelyben megtalálható a létező legjobb zenei élményt nyújtó 520W Beats Hi-Fi audiorendszer. A berendezést a Fiat-csoport hangmérnökei a Beats két alapítójával: legendás rapper-producer Dr. Drével és Jimmy Lovine lemezproducerrel, az  Interscope Geffen A&M Records elnökével közösen fejlesztették ki.

A rendszer összteljesítménye 520 watt – ez két darab 80 wattos mélyközép-, két 40 wattos magashangszóró, két 60 wattos teljes tartományú hangszóró, valamint egy 80 + 80 wattos mélynyomó között oszlik meg. Az összeállításnak része még a digitális jelfeldolgozású, nyolccsatornás erősítő, amelynek fejlett hangszínszabályozó algoritmusát a Beats tervezte oly módon, hogy visszaadja azt a teljes hangterjedelmet, amelyet az előadók egy lemezfelvétel során hallhatnak. A Fiat 500L Beats HI-Fi audiorendszere tehát a maga tiszta, kiválóan definiált hangzásával forradalmasítja a fedélzeti zenehallgatás élményét.

Lavazza 500 Espresso Experience
A Fiat 500L a legelső sorozatgyártású autó a világon, amely a Lavazza 'A Modo Mio' párnás rendszer révén igazi eszpresszógéppel szerelhető fel. A berendezés egy külön erre a célra kialakított felületen, az utastérbe tökéletesen integrálva helyezhető el. Most először nyílik tehát arra lehetőség, hogy egy autó fedélzetén élvezzük a hamisítatlan olasz eszpresszó gazdag ízvilágát, krémes testességét – mindezt kényelmesen helyünkön ülve, maximális biztonságban, gabalyodó vezetékek nélkül. A középkonzolba illő 12 voltos csatlakozóval felszerelt kávéfőző gép csak járó motor mellett működik – biztonsági okokból az autó álló helyzetében –, és kevesebb mint két perc alatt lefőz egy csésze eszpresszót.

fiat-500l


„Városi ütközésmegelőző” rendszer
A Fiat 500L az autóipar egészét tekintve is az egyik legbiztonságosabb jármű a világon, amint azt a nagy presztízsű Euro NCAP töréstesztjén elért ötcsillagos eredménye, illetve 83/100 pontszáma is jelzi. A körkörös utasvédelem színvonalát mostantól az innovatív „városi ütközésmegelőző” aktív biztonsági rendszer fokozza, amely felismeri, ha akadály került a jármű útjába, és az ütközés megelőzése érdekében automatikusan fékezni kezd, ha a vezető nem lép közbe időben.

A városi forgalomban történő közlekedés biztonságának fokozására tervezett, 30 km/óra sebesség alatt üzemelő „Városi ütközésmegelőző” rendszer (bizonyos paraméterektől, pl. menetdinamikai jellemzők, kormányszög, gázpedál állása, stb. függően) képes teljesen elkerülni az ütközést, vagy enyhíteni annak következményeit.

Ezen felül a Fiat 500L kifinomult rendszere három további funkciót is kínál: automatikus vészfékezést (AEB), fékelőkészítést és vészfékrásegítést. Az AEB funkció, amellett hogy teljes mértékben meghagyja a vezető irányítását a jármű felett, vészfékezés esetén működésbe lép, amennyiben szenzorai úgy érzékelik, hogy az ütközés nem elkerülhető, a vezető ellenben nem reagált kellő mértékben. A „fékelőkészítés” funkció előre felépíti a nyomást a fékrendszerben, így villámgyors fékreakciót biztosít, amikor akár az automata vészfékezési funkció közbeavatkozik, akár a vezető maga kezd fékezni. A vészfékrásegítés funkció felismeri a vészhelyzetet, és a fékpedál reakcióját fokozva intenzívebb fékhatást ér el.

Világpremier: Fiat 500 GQ
A Genfi Autószalonon láthatja először a világ közönsége azt a Fiat 500 GQ limitált szériát, amely a Condé Nast mértékadó férfi magazinja, a Gentlemen”s Quarterly, és a Fiat közötti együttműködés nyomán született meg. A júniustól megvásárolható modell előzetes példánya megtekinthető a Fiat standján. Az 500-as ezen különkiadását az exkluzív és kifinomult, kéttónusú  mattszürke/szénfekete színvilág teszi feltűnővé.

fiat-500-gq


A Fiat 500e

A Genfi Autószalon látogatói Európában elsőként vehetik szemügyre az 500e modellt, azt az elektromos járművet, amely a közelmúltban a Los Angeles-i Autószalonon mutatkozott be, és amelyet kizárólag az Egyesült Államokban fognak értékesíteni, 2013. második negyedévétől kezdve.
Amint arról a Genfben kiállított, vadonatúj 500 GQ és 500S modellváltozatok is tanúskodnak, a Fiat 500 szüntelen energiával képes folyamatosan megújulni és meghökkenteni. Az új, nulla emissziójú városi jármű arra világít rá, hogy a Fiat márka hogyan képes az aktuális piaci igényekhez vagy a kormányzati irányelvekhez igazodva megfelelni a CO2-kibocsátás mérséklése sürgető szükségletének.

fiat-500-elektromos


Világpremier: a kétszínű Fiat Panda 4x4 tanulmányautó
A közönség figyelmén a Panda is osztozik Genfben. A svájci vásárvárosban a Trekking 85 lóerős 0.9 TwinAir, a Panda 4x4 85 lóerős 0.9 TwinAir és a 75 lóerős Panda 4x4 1.3 MultiJet kivitelek tesznek látogatást. A Genfben felvonuló autók már csak különleges fényezésük miatt is kiemelt figyelmet érdemelnek: két változat kifinomult, háromrétegű fényezést kapott (az egyik fehér, a másik piros színben), míg a Panda 4x4 MultiJet modellt még feltűnőbbé teszi egyedi kéttónusú kivitele. A toszkánzöld karosszéria és az Accogliente bézs kivitelű tető kombinációja a Panda 4x4 igazi otthonát: a háborítatlan, nagyszerű természetet hívja életre.

Fiat modellek, Mopar® tartozékok
•    A Fiat standján felvonul az 500S, a „Sporting” csomaggal felszerelt 2013-as Punto, a Freemont Lounge AWD modell és az új Nitro szettel felszerelt Sedici.
•    Panda Monster Truck a genfi repülőtéren.

Fiat 500S
Szexi, stílusos és csábító – mindez egyben a Fiat 500S, amely először Genfben lép ki a nyilvánosság elé. A vagány megjelenésű, hiánytalan felszereltségű új modellváltozat két példányban mutatja meg magát a szalonon: a kabrió kivitel a 85 lóerős 0,9 literes erőforrással felszerelve lép színpadra, míg a másikat a ragyogó 100 lóerős 1.4 16V motorral szerelték fel, amely 10,5 mp alatt gyorsítja százra az autót, és 182 km/óra végsebesség elérését teszi lehetővé. Az új 500S összetéveszthetetlen: megjelenését hátsó légterelő, új oldalsó kötények, egyedi első és hátsó lökhárító, színezett ablaküvegek, 15 colos, sportos rajzolatú könnyűfém keréktárcsák (opcióként 16” kivitel rendelhető) és barnított részletek teszik különlegessé. A beltérben új, exkluzív sportülések várnak, egyedi, légbuborékos stílusú kárpitozással, amelyet piros öltések és a háttámlán elhelyezett „500S” logó tesz még látványosabbá (opcióként bőrkárpitozás rendelhető). Ezen kívül a még sportosabb megjelenés érdekében opciós légterelő és feketére fényezett tetőlemez is kérhető.

Az új modellváltozat csábító karakterével összhangban a Fiat 500S vadonatúj, lenyűgöző versenykormányt, egyedi váltógombot, valamint matt ezüst kivitelű műszerfalat kap. A gazdag alapfelszerelés további része a kézi vezérlésű klímaberendezés, valamint a kormánykerékről vezérelhető Blue&MeTM rendszer.

A 2013-as Punto és az új ‘Sporting” csomag
A Genfi Autószalon látogatóinak lehetőségük nyílik szemügyre venni a 2013-as Puntót, a Fiat bestsellerének evolúcióját, amelynek eddigi kiadásai 1993 óta több mint 8,7 millió példányban találtak gazdára szerte a világon. Az új modellcsalád racionálisabb irányt vett (a felszereltség és a motorok tekintetében), ugyanakkor megőrizte annak a lehetőségét, hogy a tulajdonosok tökéletesen saját ízlésükhöz és elvárásaikhoz szabják a Puntót, hála azoknak az opciós csomagoknak, amelyek a legkülönfélébb érdeklődésű, életkorú és igényű ügyfélkör igényeit képesek kielégíteni.

A 2013-as Fiat Punto piactól függően kétféle karosszériával (három- és ötajtós), két felszereltségi szinten (Easy és Lounge; továbbá Svájcban a Pop Star kivitel), nyolcféle motorral, négy különböző üzemanyag típussal (benzin, gázolaj, metán és LPG autógáz), és kétféle sebességváltóval (manuális vagy Dualogic robotváltó) rendelhető. A modell kínálatát számtalan opciós csomag – a teljesség igénye nélkül Function, Comfort, Sporting, vagy Sport 1 / 2 a svájci piacon – gazdagítja; így a legteljesebb mértékben az ügyfél elvárásaihoz igazítható, ami komoly versenyelőnyt jelent a piacon.

A Fiat genfi standján kiállított Punto egy háromajtós „Easy” kivitel 105 lóerős 1.4 MultiAir motorral és az új ‘Sporting' felszereltségi csomaggal, amely a következőket tartalmazza: fényes feketére festett tető, egyedi, fényes fekete kivitelű, 16 colos könnyűfém keréktárcsák, sötétített fényszórók, fényes fekete tetőoszlopok és visszapillantó tükrök, oldalsó kötény, ültetett futómű. Ugyanez a sportos hangvétel fogad az utastérben, amelynek meghatározó eleme az alumínium betétes, szürke öltésekkel varrott bőr sportkormány. Ugyancsak bőr borítja a kézifékkart és a váltógombot. A beltéri hangulatot fekete tetőkárpit és „Tarmac” műszerfal-borítás fokozza. A kiállított példány exkluzív fehér fényezést kapott, kiemelve a modellváltozat merész formai megoldásait.

A Fiat Freemont Lounge AWD
A Fiat genfi standján a Fiat Freemont modell is megjelenik, Lounge AWD 170 LE 2.0 MultiJet kivitelben. A hatfokozatú automata sebességváltóval szerelt modellvariáns lenyűgözte az európai vásárlókat, és 2012 legnépszerűbb típusaként 30 százalékos részesedéssel vezette a modellcsalád eladási listáit.

A Freemont tökélyre fejlesztette a modern családok igényeinek teljes körű kielégítését. Kombik, minibuszok és crossoverek egykori tulajdonosait győzte meg a modell sokszínű karaktere, kiváló ár-érték aránya és természetjáró hangvétele. A mai napig mintegy 44 ezer megrendelés érkezett a Freemontra, amely 2012-ben kategóriája hatodik legnépszerűbb képviselője volt Európában, míg az olasz piacon 27,5 százalékos piaci részesedéssel kényelmesen vezette a szegmens eladásait januárban, megőrizve pozícióját, mint Olaszország kedvenc hétüléses gépjárműve.

Mopar®
A látogatók az autószalonon kiállított autókon kívül a Fiat stand egy elkülönített területén is szemügyre vehetik azokat az exkluzív tartozékokat és kiegészítőket, amelyeket a Fiat Spa és a Chrysler Group LLC csoport tartozékokért és szolgáltatásokért felelős, ügyfélszolgáltatásokat nyújtó ágazata, a Mopar® tervezett és gyártott. Egy kiállított Fiat 500L fedélzetén megtekinthető például egy válogatás abból a több mint 140 tartozékot tartalmazó katalógusból, amely a Fiat csoport gyári tartozékokkal legjobban ellátott típusává teszi az 500-as modellcsaládot: többek között fehér színű, 17 colos könnyűfém keréktárcsák, emblémával ellátott szelepsapkák, velúr padlószőnyegek, dekorborítás a motorháztetőn, hátsó rendszámtábla-tartó, 500L logóval ellátott, alumínium pedálszett és lábtámasz érzékelteti a kínálat sokszínűségét. A kiállítási területen helyet kap még (a kiállított Fiat Sedici modell fedélzetén) a Nitro készlet is, míg a kiállított Panda 4x4 a hasznos, hosszirányú tetősínek mellett innovatív ‘Blue&ME TomTom” navigációs rendszert vonultat fel. 

A Panda Monster Truck

A kiállítás ideje alatt a genfi repülőtér fogadóterületén áthaladó közönség megcsodálhatja az egyedülálló Panda Monster Truck-ot: azt a hatalmas terepjárót, amelyet a Fiat a Mercurio Cinematografica, Andrea Faini díszlettervező és a Fabio Gementi műhely közreműködésével állított kerékre.

fiat-panda-monster


A teljesen működőképes prototípus egy Panda 4×4 és egy Jeep CJ7 4200 padlólemezének a házasságából született meg. A járművet „magas sebességindexű” közúti traktorabroncsokkal szerelték fel; a különleges kialakítású, tömör acél peremes abroncsok átmérője 150, szélességük 50 centiméter. Az így létrejött „bigfoot” Panda valóságos óriásterepjáró: teljes magassága („marmagassága”) 390 centiméter, az autó hossza 380, szélessége 250 centiméter. A Panda építése valamivel több, mint két hetet vett igénybe; az alkotók rendkívüli műgonddal csatlakoztatták egymáshoz a két jármű kormányművét, tengelykapcsolóját, gázpedálját és fékjeit. A Fiat Panda Monster Truck az új Panda 4x4 legfrissebb reklámfilmjében jut főszerephez: a történetben négy barát egy hegyvidéki hétvégére indul egy Panda 4x4 fedélzetén. Az autó óriásterepjáróvá alakul át, és könnyedén feljut a szálláshelyig, mindenkit lenyűgözve képességeivel. Amikor azonban a vezető, abban a hitben, hogy egy normál Panda 4x4-ben ül, kiszáll az autóból, két métert zuhan, és barátai kacagásától kísérve egy hókupacon landol.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER