Címkék: 2014 | Afrika | Budapest-Bamako | hírek | Marokkó

2014. január 28. kedd, 08:58

 

A Flúgos Futam mezőnye a 4. napra elkezdett szétszóródni, mint a cseljabinszki meteor. Híreink szerint az átkelésnek minden lehetséges módját, eszközét és útvonalát kipróbálják a versenyzők. Különösen felháborította az egyik líbiai berber törzset az a csapat, aki Lampedusa kikötőjéből fordította vissza a 3 hete menekültekkel elindult hajót meg sem várva, hogy azok kiszállhassanak az Ígéret Földjén. De nézzük a konkrétabb információkat:

A 94. rajtszámon indult Papamobil csapat, túra kategóriában a Range Roveres Miguel de Lemos és David Dias da Silva versenyzők Fatima Roperoval vasárnap este hagyták el Portugáliát. Szabó Eszter és Hegedűs Vera pedig ekkor Puerto Algecirasban voltak. Ugyancsak itt voltak ekkor Gyertyás Attila és Horváth László a 25. rajtszámú túra kategóriában indult Syncro-Limit Team versenyzői Volkswagen T3 Syncro autójukkal, akiknek sajnos elszállt a navigációjukról az Afrika térkép. Állítólag behelyettesítve a partraszállás afrikai koordinátáit a VIII. kerület Bérkocsis utca 1-gyel tökéletesen el lehet navigálni Gambiáig.




A 102. rajtszámú Diósförgepatony Avia Bamako Team Avia Spirit Mobil Zártosztály 6 pacienssel kamionja, valamint a 26. rajtszámú Próbáljukmeg team túra kategóriában indult Mitsubishi Pajero autóval versenyző Hoffner Gézáék rendkívüli bajtársiasságról tettek tanúbizonyságot és valódi fair play versenytársként segítettek vontatni a Kacsát (vagy a Kacsa tolta őket?) és pótolták a vízellátmányt is, ami már most hiányos. Kinga Hibbey köszönetét küldi nektek. A Diósförgepatony Avia Bamako Team egyébként azóta köszöni megérkeztek Livomoba és hajóra szálltak. „Aki nem hitt bennünk, hogy elérünk Afrikába, azokat szeretnénk megnyugtatni, hogy kedden délben Marokkóban kompolunk ki. Itt van velünk a hajón még további 8 csapat. A véletlen úgy hozta, hogy a komp elején luxuslakosztályokat kaptunk. Akkorák a lakosztályok, hogy gond van egymást megtalálni. Szlovéniában hófúvásokkal kellett megküzdenünk, láttuk a Pisai ferde tornyot …”   Nos szerintünk ezek egyértelműen vagy elvonási, vagy túladagolási tünetek!

A legnagyobb tiszteletet kiváltó mindenre elszánt angol srác Chris Prickett vasárnap este Valenciánál találkozott Szabó Izabella csapatával Sancho Panza útján. Azt gondoljuk, mindent elmond, ahogy a versenytárs beszél róla: „Ő egy hérosz. Az angol motorost láttuk küzdelemben az elemekkel a hóviharban, fájt érte a szívünk, és boldogan láttuk viszont ma a napsütésben. Végigküzdötte magát.” Chris, megcsináltad! Le a kalappal az emberfeletti teljesítményedért!  Chris most nem tudja viszonozni a kalaplengetést, valószínűleg a keze odafagyott a motorhoz. Sebaj, egy angol könnyen túlteszi magát ilyen csekélységeken. Különben is ismer olyan folyadékot, amitől visszanőnek egyes szervek.

Caleta közelében (Spanyolország) egyesek látni véltek egy Skodát. Többen ezt a Fatimai látomással egyenrangú üzenetnek vélték és térdre esve rögtön imádkozni kezdtek Svejkhez. A magyarázat prózaibb: Pálffy Kovács Andrásék a 101. rajtszámmal túra kategóriában indult Gekko csapat versenyzői Skoda 120L autójukkal anélkül jutottak el idáig, hogy a bal első kerekük megelőzte volna őket. (Ami erre a típusra 99,7 %-ban jellemző az első megtett 100 kilométeren belül.) 1100 km alatt futottak össze a norvég csapattal és a 10. rajtszámú verseny kategóriában indult Noway Team Nissan Patrol Y60 autójukkal. A 61. rajtszámú Két Góbé Team versenyzői Páll Zsolt és András Ignác túra kategóriában indult Land Rover Discovery autójukkal közben csatlakoztak Thomasékhoz és innen már együtt mentek Afrikába. A Gekko nemrég még Algreacirasban várt a kompra. Állítólag a kompkapitány ingyen átviszi őket, ha megérintheti a Skoda kipufogóját. Drahovszky Péter valószínűleg politikusnak készül, ugyanis azzal hergeli a magyar választókat, hogy közölte: vasárnap Benidormnál 24 Celsius fokos időben kell elszenvednie a januári telet.

A 41. rajtszámú GardenGate Adventure Team túra kategóriában indult Mitsubishi Pajero autójukkal Koltay Péter, Tóth László és Maszlák József hétfő délelőtt már a marokkóiak üzemanyagát égették. A Transilvania 4 Africa Team, a 64. rajtszámú túra kategóriában indult Toyota Land Cruiser HDJ 80 vx autójukkal, a 138., 139. és 136. rajtszámú KTM 620 Adventure motorjaikkal, valamit a 137. rajtszámú KTM 620 Adventure motorjukkal megérkeztek Monturquetbe. Mindenki megdöbbenésére a vámosok 35.000 darab székely zászlót találtak az egyik autóban.




A nászutasok, azaz a 109. rajtszámmal túra kategóriába indult Freestyle Rally csapat tagjai Nagy Mátyás és Nagyné Oláh Erika kecskeméti házaspár egy mentőautóval vágott neki a Budapest-Bamako futamnak. Nagy Mátyás kislányát korábban leukémiával kezelték, mára szerencsére tünetmentes, ezért is tartották fontosnak, hogy afrikai gyermekeknek vigyenek hasznos ajándékokat, adományokat. A nászutasok és a "fogadott gyermekük” a 135. rajszámú MzRider Team versenyzője Tóth István, alias MzRider hétfőn már Afrikában szelték a kilométereket.




Sajnos nem mindenkinek volt ilyen jó napja. A 89. rajtszámmal túra kategóriában indult Team Brainstorm csapat Nissan Patrol autóját Malagában kirabolták. A „gondos” rablók tevékenységének eredménye egy összetört ablak, egy hiányzó laptop és pénztárca a jogosítványokkal. Tessenek vigyázni! Szabó Eszterék hétfő délután Chaouèn (Marocco) közelében voltak már, bár a bejelentkezésük komoly kétséget vet fel, hogy jó-e a GPS-ük, mivel a nyakig felhúzott télikabátjaik és sáljuk és szemerkélő valami inkább valamely skandináv állambeli tartózkodásra utal.




A túra kategóriába indult Steel Lords Team versenyzői 130. rajtszámú Tolnai János Honda XR 650R motorjával, 17. rajtszámú túra kategóriába indult Toyota LandCruiser (versenyzők: Genszky Tamás, Kovács Attila és Viczián Zsolt és 18. rajtszámú szintén túra kategóriába indult Toyota 4Runner járművükkel (versenyzők: Balla Sándor és Gömbicz Attila) hétfő délután már Marocco-Tangerből jelentkeztek be. Krizsán Krisztián és Kurcina Gábor 40. rajtszámú K Team túra kategóriában indult Mitsubishi Pajero autójukkal hétfőn Tarifában kompra szálltak. A 22. rajtszámmal túra kategóriában indult Lehetetlen küldetés csapat Suzuki Swift 1.3 autójukkal első útjuk Afrikában a Chefchauen campingbe Kamal Mécanique autószerelőhöz vezetett. Szerencsére Marokkóban többszázezer Suzukit vettek Magyarországról, amikor 0 %-os kezdőrészlettel utánunk dobták a kocsikat. Itt kínai gyártmánynak hiszik, mert az alkatrészeik minden más típushoz csereszabatosak.




A Syncro-Limit Team túra kategóriában indult Volkswagen T3 Syncro autójukkal elérték Chefchaouen Afrika 1. pontnál vannak. Stoffel Katalin üzenete szerint a „Kacsa 3 Team unalmasnak találta a kompon uralkodó egyhangú életet és a fiúk akcióba lendültek. Az autó továbbjutása (a gyújtás javítása) érdekében, toborzásba kezdtek és a komp fenekében kisebb szervizcsapatot állítottak fel. Immár joggal érezhetik, hogy ők mindent megtettek a lendületes indulás érdekében. A főpróbára holnap reggel kerül sor, amikor beérnek Marokkó kikötőjébe. A nagy szerelést követően kisebb kaszinót alkotva kártyaparti, sörözgetés vette kezdetét. Szurkolunk, hogy a Kacsa berregő hangja felcsendül majd a szárazföld láttán és felébred a fuldoklásból.” A marokkói haditengerészet felderítőegységei azzal riadóztatták a flottát, hogy egy kétezer tonnás kompot húz a partok felé egy átalakított francia Citroen. (Hiába, a magyar műszaki zseni!)

Az 1. rajtszámú NaWi Team verseny kategóriába indult Mazda BT50 autójukkal szintén megérkeztek Chefchauen-be. „Eddig minden a tervek szerint halad. Első sátras éjszakánk.” A 112. rajtszámú Team Medic 1 csapat is megérkezett Chefchauen-be, így jelenleg 4 992 km-re vannak Belgiumtól. A két belga szanitéc katonai mentő terepjárója Gambiában már adományt adtak egy orvosi iskolának. Az autójuk tele van aláírásokkal, mivel a két katona srác 5 eurót kér adományként mindenkitől cserébe pedig az adományozók aláírhatják az autójukat.




A 2. rajtszámmal verseny kategóriában indult Monkey Business - Bamako Team Land Rover Disco 3 autójukkal velük töltötte a napot. A túra kategóriába indult 21. rajtszámú Krokoteam 2 csapat Mitsubishi Pajero 4x4 alias krokodiljukkal Marokkóban voltak. A 15. rajtszámmal indult Team.UA ukrán versenyzők eddigi utolsó üzenete, hogy még úton vannak... Этап № 1 все еще продолжается! Будапешт-Шефшауэн, 3226 км. Nos nyilván már Afrikában vannak, ezért írnak arabul. A 110-es csapat piros Audiját már állítólag meg akarták venni 2 asszonyért és egy tevéért, de Fenyvesi és Péntek 2 tevét és egy asszonyt kérnek érte, így nem jött létre az alku. Elszántan folytatják az utat tovább.




A Ceruzaút csapat – Segítsd meg alapítvány túra kategóriában indult a 107. rajtszámú Nissan Patrol, valamint még egy Nissan Patrol, és a 106. rajtszámú Vadludak Rally Team Toyota Lucida autóinak a versenyzői Nagy Győző, Tomori László, Koller Attila és Weisz Lajos társaságában hétfőn délután sikerült átkompolniuk és már Marokkóban vannak. Az előttük álló szakasz 600 km Marrakeshig. A csapat a ceruzákon kívül minden adományt megivott már, ugyanakkor szívesen aláírnak a ceruzákkal bármilyen kötelezvényt, cserébe az emberiség másik legnagyobb találmányáért, a sörért.
Szöveg és fotók: ComPRad Kommunikációs Ügynökség




  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER