Címkék: 2015 | Bamako | Budapest-Bamako

2015. február 02. hétfő, 14:40

 

Péntek reggel a szervezők a mali és mauritán hatóságok kérésére törölték a január 30-i versenynapot. „A mali és mauritán hadsereg a verseny útvonalán közös fegyveres akciót hajtott végre, meg nem nevezett „gonosztevők” ellen, ezért a bizonytalan biztonsági helyzetre hivatkozva megkértek, hogy a betonúton haladjunk, katonai ellenőrzés alatt” – mondta Szabó Gál András, a péntek reggeli eligazításon.

Többen, még a január 29-i etapról, a Kaedi – Kiffa szakaszon a sivatagban rekedtek. Az M4-es Toyota Land Cruisernek a kereke is kitört. Ők az egész éjszakát sivatagi szereléssel töltötték, és csak két nap múlva tudták beérni a mezőnyt.A fokozott biztonsági helyzet miatt a határátkelés a mauritán oldalon is a szokásosnál bonyolultabb volt. Öt járműnek nem is sikerült átkelnie a határon, mert a határőrség naplemente után bezárt. Ők kénytelenek voltak ott éjszakázni.

Maliban a Budapest-Bamako mezőnyét a mali hadsereg vezérkara, Nioro város elöljárói, a kormány képviselői és az újonnan kinevezett magyar tiszteletbeli konzul, Dr. Sidibe Mamadou fogadta.

A pénteki nap Diemában ért véget, ahol egy igazi afrikai falusi buli várta a résztvevőket, a Village Ventures angol non-profit szervezet bázisán. Tam-tam dobosok és táncosok köszöntötték műsorukkal a rallyt, ezzel is megköszönve a rengeteg adományt, amelyet a Bamako rally ebbe a térségbe hozott.

Az egyik svájci csapat segítségével összerakták azt a közszolgálati rádiót is, amely a környéken élőknek sugároz majd politikamentes, oktatási rádióműsorokat.

„Nagyon hálásak vagyunk a rallynak. Már évek óta szeretnénk egy ilyen rádióadót itt a térségében. Egy pár apróság hiányzik még, mint például a villanyáram, de ezt is megoldjuk”! – mondta Pam Young, a Village Ventures vezetője, aki a Rádió Diemát fogja üzemeltetni.

A szombati versenynap ismét változott a táj és a fauna. A versenyzők Mali belseje fele vették az irányt, poros, száraz szavannai tájon az Baoul Nemzeti Park csimpánz rezervátumba. A leggyorsabbaknak kora délután véget ért a versenynap.

A Diemában rádiót építő svájciak a tábor előtti faluban vettek egy kecskét, és kecskés székely káposztával lepték meg a táborban éjszakázó 30 csapatot. A többiek nagy része megindult a biztonságos betonúton Bamako felé.

A hangulatos esti tábori életet a távolban vészjóslóan villódzó bozóttűz fénye és füstje zavarta meg. A Desert Patrol Team és a szervezők a tűz irányába autóztak. „Ilyen hihetetlen nagy és gyorsan terjedő bozóttűzzel még nem találkoztunk.” – mondta Dr. Hegedűs Wera, versenybíró. A résztevők biztonsága érdekében azonnal evakuálták a szervezők a tábort, és egy biztonságos táborhelyet jelöltek ki éjszakára.Az utolsó nap még 3-4 óra bozótautózás és több tonna por várt az indulókra. A versenyzők 12 és 2 között érkeztek meg a Bamako Kongresszusi Központhoz. A Központ parkolójában önfeledten ünnepelnek a versenyzők, hiszen mindenki nyertesnek tartja magát, aki ideért a megadott időre.
A 10. Budapest-Bamakot a mali kormány tagjai köszöntötték.

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER