Címkék: Budapest-Bamako | rallye

2015. április 03. péntek, 09:27

 

Ismét Budapestről indul a világ legnagyobb amatőr rallyja. 15 nap alatt 8900 kilométer lesz a 11. Budapest-Bamako távja. 

Jövőre ismét Budapestről rajtol a fapados Dakarként is ismert, magyar szervezésű tereprally és túra, a Budapest-Bamako. „Ma hajnalban a szervezők közösségi oldalakon tették közzé a 2016-os Nagy Afrikai Futam útvonalát. Jövőre a futamon rövidebb, de látványosabb etapok várják majd azindulókat." - mondta Villám Géza, a futam alapítója. A cél jövő januárban is Bamako lesz, ha a politikai és a biztonsági is helyzet így engedi.

bp-bamako-2015-utvonal-1

A rally jövőre is két kontinens, nyolc országán halad majd át. Akárcsak az elmúlt években, egy 4 napos szuper maratoni etappal kezdődik a Bamako. Január 15-én éjjel magyar és szlovén földutakon lesznek az első speciál szakaszok. A verseny Marokkóban folytatódik, ahol az ország Algériához közeli, keleti szakaszán halad majd a mezőny a merzougai dűne rendszerhez. „Merzouga a Szahara egyik legvarázslatosabb pontja. A Merzouga - Erg Chigaga etap a verseny egyik fénypontja lesz" - tette hozzá a Szabó Gál Andrásként is ismert egykori rádiós.

Marokkó homokdűnéi, berber hegyi falvai és sziklás földútjai után Nyugat Szahara kietlene síkságai várják majd az indulókat. A mezőny hét év után először Dakhlában tölti az éjszakát, egy szaharai termálforrásnál.

Mauritániában idén is 5 napot tölt a Bamako rally. Minden bizonnyal itt fog eldőlni a verseny sorsa. A B2 Beach - Atar, Atar - Tidjikja, Tidjikja - Kiffa etapok klasszikus sivatagi versenynapokat ígérnek. A régi klasszikus Dakarokon is ezek voltak a legkeményebb etapok. Mauritánia után három mali versenynap, barátságos afrikai falvak és szavannai földutak várnak az indulókra. Január 31-én ér a verseny véget a Mali Köztársaság fővárosában, Bamakoban.

bp-bamako-2015-utvonal-2

A Bamako jövőre is verseny, túra és 4x4 kaland kategóriában indul. „A túra kategóriában már csak néhány szabad hely van. A futam általában június elejéig megtelik." -mondta Szabó Gál András. Biztonsági okok miatt a 2016-os futamon is csak 160 csapat indulhat.

A Budapest-Bamako az elmúl tíz évben a legnagyobb szaharai rallyvá, és legnagyobb jótékonysági autósport eseménnyé nőtte ki magát. A magyar kezdeményezésű flúgos futam évente 1 millió Euro értékben juttat egészségügyi felszereléseket, tanszereket és egyéb karitatív adományokat a világ legszegényebb régiójába.

bp-bamako-2015-utvonal-3

 

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER