Címkék: 2015 | Bamako | Budapest-Bamako

2015. január 31. szombat, 11:46

 

Müezzinek hangjára gördült ki szerdán pirkadatkor a Budapest-Bamako mezőnye a mauritán fővárosból, Nouakchottból. Ez volt az utolsó nap, hogy komolyabb dűnék állták a mezőny útját.  Rajthoz állt 32 versenycsapatból már csak néhány küzd keményen a pontokért. A többség már csak a túlélésre és a bamakoi célba érésre hajt.

Nouakchott mindig is vízválasztó a rally során. Sokan itt adták fel a versenyt technikai gondok miatt. A méhecske jelmezben rajtoló, lengyel Unitest Rally Team autója is itt adta meg magát. Arkeissből még bevontatták őket a fővárosba, de innen már tovább nem tudott a saját lábán menni. Ők stoppal folytatják tovább az utat.



Nouakchott előtt 5 amerikai motorosnak gázolajat raktak ólommentes benzin helyett a motorjába. Ők emiatt kényszerültek kényszerpihenőre. Az oldalkocsis motorral résztvevő David Kramer motorja is pórul járt.  Ő teherautóra pakolta az amúgy nem túl gyors mentőmotorját, és teherautóval ment tovább a mauritán Ayoun Al Atrusba.

A néhány napja bukott és kificamodott vállal kórházban kezelt John Orosz ismét nyeregbe pattant és motoron folytatja útját. „A karomnál is jobban fájt, hogy a motorom tréleren jött, én pedig egy buszból kellett, hogy a tájat figyeltem” – mondta a bostoni motoros.

A dűnék után szavannás tájak, akác bozótos ligetek és állattartással foglalkozó kis falvak következtek. Ahogy egyre több lett a fű, egyre több lett a jószág is. Sajnos az álatokkal több csapatnak is meggyűlt a baja.

A 221-es, verseny kategóriában motorozó Molnár Márknak és feleségének egy szürke rejtőszínű szamár állta útját. Elmondásuk szerint 110 kilométeres sebességgel ütköztek a csacsival. „Nem tudom mennyit repülhettünk a motorról, de egy olyan 100 métert kellett gyalogolnom a motorig.” – mondta Molnár Márk, aki nászúton van a Bamakon feleségével.
A sérülteket az egyik résztvevő szállította el a legközelebbi városig, ahol a Budapest-Bamako mentő csapata elsősegélyben részesítette őket. A helyi korházban megröntgeneztek Márk sérült kezét, amely több helyen eltört. Mezőnyben túra kategóriában autózó Dr. Páhoki Gábor traumatológus is megvizsgálta Márk sérüléseit a helyi korházban.

Team Slovenia Mercedes busza is állattal ütközött. „Egy tehenet csaptunk el tegnap este. Sajnos elhunyt. A falusiak szinte meglincseltek, de adtunk egy biztosítási betétlapot és felelősségünket elismertük” – mondta Jure Struber, a szlovének kapitánya. A Budapest-Bamako egyik részvételi feltétele, hogy az adott országokban érvényes felelősség biztosítással kell rendelkezni.

Ma Kaediból indult a futam Kiffába. Eredetileg ma Maliba lépett volna át a mezőny, de a szervezők biztonsági okokból útvonalat változtattak. A Szenegál, Mali, Mauritána hármas határvidéken feszült a biztonsági helyzet a párizsi terrorcselekmények óta, amelynek egyik elkövetője szenegáli volt. „A helyi hatóságok kérésére változtattunk itinert és holnap is lesz néhány változás, amit a reggeli eligazításon fogunk bejelenteni” – mondta Szabó Gál András a futam alapítója.

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER