2013. augusztus 19. hétfő, 21:44

 

Augusztus 23-án reggel 8-kor Nyíregyházáról rajtol Villám Géza legújabb autós kaland versenye, a Bamako Summer. A cél ezúttal nem Nyugat Afrika, hanem Közép Ázsia lesz. Az 5400 kilométeres ágyugólyó futam, az üzbég fővárosban Taskentben ér véget. “A Bamako Summer minden évben más távoli és egzotikus célban fog véget érni.” - mondta a Budapest-Bamako alapítója, a volt rádiós, Villám Géza. Az idei futam Ukrajnán, Oroszországon és Kazakhsztánon át dübörög Üzbegisztánig.

A nyári Bamako egyben gyorsasági verseny is, 5404 kilométer mért távval. “A száguldást úgy próbáljuk meg kiküszöbölni, hogy az induló autók piaci értéke nem haladhatja meg a 700 Eurót. Valamint a pilótának a célban igazolnia kell, hogy nem vonták be menet közben a jogosítványát” - tette hozzá Villám Géza.

A rajt előtti nap használt autó kereskedőkből álló “szakmai” zsűri értékeli fel az autókat. Amelyik jármű értéke meghaladja a 700 Eurót (kb. 200,000 forint) azt visszaküldik “lebutításra”. Itt alkatrészek leszerelésével és az autó megrongálásával a versenyzők csökkenthetik a jármű értékét. A 600,000 forint összdíjazású futam alatt a mozgásban töltött időt műholdas követő eszközökkel mérik és értékelik a verseny szervezői. Naponta 3-4 GPS ellenőrző ponton kell áthaladni és minden este minimum 5 órára meg kell állni pihenni az indulóknak.

A futam különleges tájakon halad majd át. A résztvevők a futam második napján eljutnak Csernobil zárt városrészébe is, ahol a világ legnagyobb atom katasztrófájának maradványait tekinthetik meg. Két nap Ukrjana után Oroszországgak és kazakh sztyeppékkel is meg kell, hogy birkózzon a 120 induló. Poros sivatagi utakon érkezik a mezőny Üzbegisztánba, ahol Vámbéry Ármin nyomában, a szent üzbég városokon Khiván, Bukharán és Samarkandon is áthaladnak majd a résztvevők.

A váratlan fordulatok mellett elviselhetetlen forróságra, korrupt határőrökre, bürokráciai buktatókra és silány minőségű utakra számíthatnak majd az indulók. “Fogalmam sincs mi vár majd ránk, de remélem az 1500-ös Ladánkba mindenhol kapunk majd alkatrészt és a 45 fokos, forró sivatagi levegőt is valahogy el tudjuk majd viselni valahogy.” - mondta Thomas Vanderpol, aki Hollandiaból vág neki a távnak. A Bamako-Summerre 12 országból, 40 csapat és 120 induló nevezett be.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER