2013. február 01. péntek, 14:19

 

Dermesztő hideg szaharai reggelre ébredtek a Budapest-Bamako indulói tegnap, az Icht oázis pálmái alatt. A hőmérő higanyszála fagypontról kánikulai magaslatokba szökött néhány rövid óra alatt. A 30 fok feletti hőségben többen hűtővíz problémákkal küzdöttek. A verseny kategória indulói pedig újabb köves, homokos földutakon megindultak Nyugat-Szahara fele.

Nyugat-Szahara, a helyi lakosság szerint Afrika utolsó gyarmata. A marokkói kormányzat szerint Marokkó déli tartománya és az ország szerves része. A fegyverek már évek óta nem dörögnek, de ennek ellenére több tízezer fel nem robbant akna teríti be a Nyugat-Szaharát. A reggeli eligazításon a versenybírók ismét felhívták az indulók figyelmét, hogy kitaposott utakról letérni életveszélyes lehet.

unisoft-bamako
(x)

A tegnapi etap vége az ENSZ Saharawi menekült táboráról híres Smara városa volt. A mezőny jelentős része időben ért célba. A 20. helyen álló 21-es Felvidék csapat viszont tegnap végleg feladta versenyt. Ők tengelytörést szenvedtek és végleg kiszálltak a versenyből. Ők a második csapat, akik hivatalosan is feladták a futamot. Többen még mindig észak Marokkóban szerelnek. Reményeik szerint holnap utol kell, hogy érjék a mezőnyt.

A versenyben az első két helyen a helyzet változatlan. A szlovák Ulrich házaspár 11 ponttal vezeti a versenyt. A harmadik helyre a magyar Gumisember Team tört föl és a negyedik helyen a cseh Subaru csapat áll. Eddig 11 csapat szállt ki a versenyből. Van aki visszafordult, van, aki túra kategóriában megy tovább a mezőnnyel.

A tegnapi nap végén a Trabantosok is végre utol érték a mezőnyt és a smarai táborban együtt ünnepeltek a rally többi indulójával. A futam alapítója Villám Géza pedig repülővel Mauritániába utazott, hogy a mauritán biztonsági intézkedéseket tovább pontosítsa, és egyeztessen a helyi hatóságokkal. “Mauritániában az idén teljes hírzárlat lesz. Nem fogjuk jelezni a tartózkodási helyeinket és minden indulót is megkérünk, hogy ne blogoljon helyszínekről” – nyilatkozta a mauritán fővárosból Villám Géza.

A Nouakchottban tegnap maga a miniszterelnök írta alá azt a levelet, amiben a kabinet tagjaival közölte a Budapest-Bamako turisztikai és politikai fontosságát. Katonák és rendőrök ezrei védik nemcsak a Bamako táborait, hanem az útvonalat mindenhol. Az elmúlt években marokkói, amerikai és francia segítséggel Mauritánia jelentősen megerősítette határa és területe védelmét. A legújabb biztonsági előírásokat az első mauritán táborban közlik az indulókkal.

bamako-nyugat-szahara

A mai szakaszt, amely régi Dakar gyorsasági szakaszokon haladt volna Smara és Dakhla között, a marokkói hatóságok kérésére módosítani kellett. A feszült politikai helyzet miatt a területen a marokkói hadsereg gyakorlatozik és ezért a Budapest-Bamako nem haladhat át az eredetileg eltervezett szakaszon. “Sajnáljuk, hogy a versenynek ezt a részét módosítanunk kellett, de lesz még így is elég kaland és izgalom. A versenynek még a felénél sem tartunk.”- mondta Dr. Hegedűs Vera versenybíró. A mai etap a dakhlai sivatagi thermál forrásnál ér véget.

Szombaton a Ráktérítőnél faragott kopjafát állítanak a futam székely indulói és Hutnik Károly mester szakács segítségével magyar disznóbélbe töltött tevekolbászt készítenek.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER