2011. november 02. szerda, 18:00

 

A két hónap múlva induló maratoni tereprally futam, a Budapest-Bamako az idén először nem megy Maliba. A verseny rendezői már áprilisban bejelentették, hogy Bissau-Guineában ér véget a rally, de a két mali szakasz törlése ma vált hivatalossá. „Sokáig úgy volt, hogy a Szenegál folyón Maliban kel majd át a mezőny és az évek óta támogatott Diemába adományokat juttatunk el.” - nyilatkozta a futam alapítója, Szabó Gál András. A változás akkor lett végleges, amikor a mali rally engedély díját a szervezők nem voltak hajlandók kifizetni.

 

budapest-bamako-2012

A fapados Dakarként is ismert futam nagyon alacsony költségvetéssel készül és minden apró költség komoly kiadásként jelentkezhet. „Nem érte volna meg a két mali etap azt az összeget, amit ki kellett volna fizetnünk” - tette hozzá a futam alapítója.

A verseny egy újabb mauritán és két szenegáli etappal bővült. Mauritániában még több homokdűnére számíthat majd az 500 résztvevő. A Szenegál folyót a mezőny a Rossoban szeli majd át komppal, amely Nyugat-Afrika egyik legrettegettebb határátkelője, ahol a zsebtolvajlások, autófeltörések és a korrupció részei a szokásos napi ügymenetnek. “Mintha egy Rejtő regénybe csöppentünk volna, olyan lesz itt a határátlépés” - mondta a Villám Gézaként is ismert volt rádiós.

A túra kategóriában indulóknak több ideje jut majd a Niokolo Koba Nemzeti Parkban Afrika vadállataival ismerkedni és a könyörtelen dzsungel utakat leküzdeni. Észak-Dél irányban Szenegálnak egyetlen betonútja van csak, és az is az ország nyugati részén. Így közel 600 kilométert kell majd hepehupás földutakon megtenni a Budapest-Bamako indulóinak az ország közepén.

“A módosított útvonal mindenképp izgalmasabb és látványosabb lesz. A táv is rövidült. Így a pattanásig feszült csapat büdzsék is fellélegezhetnek, hogy egy országgal és közel 1000 kilométerrel rövidül az idei Bamako” - mondta Szabó Gál András. A mali belpolitikai helyzet miatt évről évre aggódó Magyar Külügyminisztérium is nyugodtabban követheti majd a Budapest-Bamako eseményeit.

A rajt 2012. január 14-én lesz a budapesti Hősök terén, míg a cél Bissau-Guinea fővárosában, Bissauban várható január 29-én. Az indulóknak két hét alatt 8095 kilométert kell megtenni, kilenc országon keresztül. A hetedik évébe lépő futam a világ legnagyobb amatőr rallyja és a Dakar egyetlen szellemi örököse Afrikában.

Részletes etapok:
1    Január 14.         Budapest – Verona                         806 km
2     Január 15,16,17.     Verona – Rissani (SUPER MARATHON 3 DAYS)     2926 km
3     Január 18.         Rissani-Tata                             785 km
4     Január 19.         Tata-Tatooine                         553 km
5     Január 20.        Tatooine – Echtoucan                     533 km
6     Január 21.         Echtoucan – Guerguarat                     470 km
7    Január 22.         Gueguarat – Bou Lanoar  (Határ átlépés, pihenő nap)     100km
8     Január 23.         Bou Lanouar – B2 Beach                     250km
9     Január 24.         B2 Beach – Boutilimit                     320 km
10     Január 25.         Boutilimit-Richard Toll (Határ átlépés, pihenő)     195km
11     Január 26.         Richard Toll-Velingara                 350 km
12     Január 27.         Velingara-Niokolo Koba                 347 km
13     Január 28.         Niokolo Koba-Gabu                     250 km
14     Január 29.         Gabu-Bissau                         210 km

14 ETAP, 16 NAP. TOTAL 8095 km
Átlag: 505km /nap


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER