2012. szeptember 24. hétfő, 11:30

 

Változhat a 2013. január 25-én induló Budapest-Bamako útvonala, miután a futam rally engedélyének kiadását biztonsági okokra hivatkozva egy hónappal elnapolták Bamakoban. A mali belügyi hatóságok a mauritán-mali határvidéken kialakult helyzetre hivatkoztak.

budapest-bamako-logo

Mint ismeretes, a hó elején mali katonák tévedésből lemészároltak 16 mauritán muzulmán imámot. Nem hivatalosan a futam szervezőivel azt közölték, hogy a „biztonsági szituáció további kiértékelése szükséges” az engedély megadásához.
A tervek szerint a futam 3 napot tölt Maliban és a befutó a fővárosban, Bamakoban lesz február 9-én. 

budapest-bamako-2013

A TEK szakemberei pedig Mali északi részén kialakult feszült helyzet miatt figyelmeztetik a Bamako szervezőit. Idén tavasszal fegyveres milicisták vették át a hatalmat Mali északi területein, független köztársaságot kikiáltva. A tavaszi puccs után meggyengült mali kormány így elvesztette az ország fele fölött a hatalmat.

A Terror Elhárítási Központ 6 oldalas dokumentumban tájékoztatta a Budapest-Bamako szervezőit a folyamatosan változó Mali belpolitikai problémákról. „Amennyiben a mali kormány politikai fennhatóságát nem sikerül tárgyalásos úton visszaállítani az északi országrészen, úgy feltehetően fegyveres konfliktusra fog sor kerülni.” - tájékoztatott a TEK.

„A résztvevők nyugalma és biztonsága minden évben a legfontosabb kérdés.” - nyilatkozta Szabó Gál András, a futam alapítója. Az elmúlt években a magyar Külügyminisztérium többször is kért minket, hogy mali szakaszt kerüljük el. „A különbség eddig mindig az volt, hogy nekünk sokkal jobb információink voltak, mint a magyar hatóságoknak” - nyilatkozta a Villám Géza néven is ismert egykori rádiós. „A TEK által most átadott jegyzék nagyon részletes és mind a tények, mind az elemzések tekintetében megfontolandó” - tette hozzá a világ legnagyobb amatőr rallyjaként is ismert rendezvény szervezője.

A futam minden év januárjában indul Budapestről, és a nyugati afrikai Bamakoban ér véget. A közel 9000 kilométeres távot 8 országon áthaladva kell megtennie az indulóknak. A 2013-as futamra eddig 480 résztvevő jelentkezett.


Budapest-Bamako 2013 tervezett útvonala:

budapest-bamako-2013-utvonal


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER