2011. október 25. kedd, 21:24

 

Az Albert herceg által alapított Sport és Béke Díj 2011-es jelöltjei között már hivatalosan is szerepel a Budapest-Bamako, Nagy Afrikai Futam. A díjat olyan személyek és szervezetek kapják évről évre, akik és amelyek „kiemelkedő módon járultak hozzá a béke és a társadalmi stabilitás erősítéséhez a sporton keresztül”.

 

monaco

Az elmúlt években olyan események és sportolók nyertek, akik megosztott, vagy egymással konfliktusban álló közösségeket hoztak közelebb egymáshoz. A Budapest-Bamako szervezőit a kis afrikai falvakban végzett karitatív tevékenységükért, valamint az afrikai és európai közösségek közt élő negatív sztereotípiák lerombolásában tett munkájukért tisztelték meg a  jelöléssel. A kitüntetéseket október 27-én Albert monacói herceg személyesen adja át a Monte Carlói Chapiteu De Fontevilleben.

“Nagyon nagy megtiszteltetés számunkra, hogy előterjesztettek erre a rangos díjra. A Budapest-Bamako eltökélt célja volt az első perctől, hogy ne csak átdübögjünk Afrikán, hanem álljunk meg, ismerjük meg az ott élőket és segítsünk, hogy az életük még teljesebb és szebb legyen” - mondta a futam alapítója, Szabó Gál András. Az először 2005-ben megrendezett tájékozódási marathon rally másik célja az volt, hogy hidat építsen Európa és Nyugat-Afrika között.
Az első évben kevesebb, mint 100 résztvevőből ma már 500-600 induló lett, és a fapados Dakarként is emlegetett amatőr autóverseny a legjelentősebb jótékonysági rallyvá nőtte ki magát. Évről évre közel 600-800 ezer eurónyi direkt adományt juttatnak el az indulók falvakba, kórházakba és iskolákba.

A 2012-es futam a kontinens egyik legszegényebb országában Guinea-Bissauban ér majd célba, ahol a résztvevők iskolát alapítanak majd, gyerekeket oltanak be, egy falusi víztisztító rendszer építésében vesznek részt és több tonnányi segélyt juttatnak el az ott élőknek.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER