2013. január 07. hétfő, 18:37

 

Január 25-én, a Budapest Kongresszusi Központ elől indul útjára a 8. Budapest-Bamako. A magyar szervezésű maratoni tereprallyn 40 ország 380 indulója vesz részt. A rajt helyszínén az évek során most változtattak először a szervezők.

„A főváros önkormányzata az idén nem támogatta a nagy afrikai futamot. Az 56-osok terét csak tetemes területfoglalási díj ellenében kaptuk volna meg.” - mondta a futam alapítója, Villám Géza. A futam teljes büdzséjének szinte a 20%-át vitte volna el a budapesti rajt.

A fapados Dakarként is ismert flúgos futamon 160 autó, motor, teherautó, mentő és tűzoltó autó áll majd rajthoz, hogy 16 nap alatt eljusson a nyugat-afrikai Bissau-Guineába. A cél az idén a feszült mali polgárháborús helyzet miatt nem Bamako lesz. Így a volt portugál gyarmat fővárosa, Bissau idén másodszor látja vendégül a Budapest-Bamako versenyzőit.

budapest-bamako-2013-rajt

Nemcsak a rajt helyszíne változik az elmúlt évekhez képest, de a rajt időpontja is. A hagyományosan szombat reggel induló verseny az idén péntek délután rajtol. A versenyzőkre éjszakai offroad speciál szakaszok várnak Magyarországon, és Szlovéniában is. Az első etap egy 4 napos szupermaraton lesz. Itt az indulóknak kevesebb, mint 4 teljes napjuk lesz, hogy közel 4000 kilométert megtegyenek, átkeljenek a Földközi tengeren és megküzdjenek a marokkói Atlasz hegységgel.

Az Afrikai szakaszon rövidebb etapok, de keményebb utak és technikás vezetést és navigációt követelő útvonalak várnak az indulókra. „Minden idők egyik legtechnikásabb és legnehezebb versenyére lehet az idén számítani” - tette hozzá a futam alapítója.

A rajt előtti héten az indulók járműbemutatója január 23-án, reggel 9 órakor lesz a Duna Intercontinental Hotel előtt. A jelmezes rajt ceremónia pedig január 25-én, délután 2-kor a Budapesti Kongresszusi Központ előtti téren lesz. A verseny előtt a magyar himnuszt Fekete Pákó és az Ipolysági Magyar Gimnázium kórusa közösen adják elő.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER