2012. január 10. kedd, 12:27

 

Tegnap délután egy franciországi kórházban életét vesztette Malam Bacai Sanha, Bissau-Guinea elnöke. A néhány nap múlva rajtoló Budapest-Bamako résztvevői és a nyugati kormányok aggodalmukat fejezték ki, hogy az elnök halálát követő hatalmi vákum puccsokhoz és fegyveres eseményekhez vezethetnek. A futam történetbén először nem Bamakoban ér véget az afrikai maraton rally, hanem Bissau-Guineában.

"Novembereben Malam Bacai Sanha még hivatalában fogadta a futam szervezőit és maximális támogatásáról biztosított. Elmondta, hogy a Budapest-Bamako befutója nagy esemény lesz az ország életében." - mondta a futam alapítója Szabó Gál András.

A szervezők ma délután a résztvevői aggodalmakat körlevélben próbálták elosztlatni. Elmondták az indulóknak, hogy az elnök szerepe az utóbbi időben mindössze ceremóniális volt. A hatalom Carlos Gomes, miniszterelnök kezében van, aki az elkövetkező napokban várhatóan új elnök kinevezésével erősíti meg hatalmi pozicíóját.

Németország, Portugália és Anglia külügyminisztériuma levélben kérte a Budapest-Bamako német, portugál és angol indulóinak adatait a szervezőktől.

A rendezők elkötelezték magukat, hogy a futam alatt is nap mint nap követik a bissau-guineai eseményeket és ha a helyezet úgy kívánja az utolsó pillanatban is meg tudják változtatni a befutó helyszínét. "Különböző B tervek készültek. A bissaui helyzet nem sokat változtat a futamon hiszen csak az utolsó két nap zajlik ebben az országban"- tette hozzá a világ legnagyobb amatőr rallyjának alapítója.

A Budapest-Bamako most szombaton rajtol a Hősök teréről 36 ország több mint 400 résztvevőjével. A fapados Dakarként is ismert afrikai flúgos futam és tereprally január 30-án ér véget Bissau-Guinea fővárosában, Bissauban.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER