Írta: Administrator   
2011. november 22. kedd, 16:51

 

A szentendrei központú, mintegy 29 ország értékesítési, vevőszolgálati, marketing és oktatási tevékenységét írányító Ford Közép- és Kelet-Európai Értékesítő Kft. nem mindennapi sikert könyvelhet el Grúziában: a jövő év végéig mintegy 3000 db 16+1 üléses Ford Transit-ot szállíthatnak majd Tbiliszi, Grúzia fővárosának tömegközlekedési vállalata számára.

ford-gruzia

A Ford Közép- és Kelet-Európai Értékesítő Kft. tevékenységi területe az úgynevezett Közvetlen Értékesítési Piacok, amelybe 29 ország tartozik: Albánia, Algéria, Andorra, Azerbajdzsán, Bosznia, Bulgária, Ciprus, Egyiptom, Fehéroroszország, Gibraltár, Grúzia, Horvátország, Kazakhsztán, Kirgizisztán, Líbia, Macedónia, Marokkó, Málta, Moldova, Montenegró, Örményország Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Tadzsikisztán, Tunézia, Türkmenisztán, Ukrajna és Üzbegisztán. Ez a hatalmas, kulturálisan rendkívül összetett régió hét időzónát és 11,4 millió négyzetkilom

étert ölel fel, és mintegy 320 millió embernek ad otthont, így mind kiterjedésében, mind lélekszámában nagyobb, mint az Amerikai Egyesült Államok. A piac mérete, amely idén várhatóan nagyságrendileg 1,15 millió új gépjármű lesz természetesen elmarad ez utóbbiétól (az USA piacát idén 13 millió új gépjármű környékére várják), ám az Egyesült Államokkal szemben, amely érett piacnak számít, ebben a régióban a szakértők az elkövetkező évtizedben rendkívüli növekedést prognosztizálnak.

ford-kisbuszok-gruzia

A 29 korábban említett piac egyike a 67.200 km2 területű Grúzia, amelynek lakossága mintegy 4,6 millió főt számlál. Grúziában, a kaukázusi régió több országához és sok egyéb szovjet utódállamhoz hasonlóan a tömegközlekedést jellemzően 15-20 személyes, "Marsrutka" névre hallgató minibuszokkal látjék el, aminek oka rendkívül egyszerű: rendkívül szerteágazóak az útvonalak és meglehetősen kicsi a napi ingázók száma, így nem volna gazdaságos többnyire üresen közlekedő nagy buszokat üzemeltetni. A nagyobb méretű buszok emellett, különösen a hegyvidéki régiókban, amilyennek az 1,1 millió lakosó grúz főváros, Tbiliszi, óvárosának nagy része is számít, egyszerűen nem is férnének el.

A Tbiliszi tömegközlekedési feladatait ellátó minibuszállomány olyannyira elöregedett, hogy a városvezetés a teljes flotta cseréje mellett döntött, amelyet a stapabírásáról, megbízhatóságáról és alacsony üzemeltetési költségeiről ismert Ford Transit nyert meg, így a Ford Közép- és Kelet-Európai Kft. jövő év végéig mintegy 3000 db 16+1 személyes Transit buszt szállít majd a Tbiliszi tömegközlekedési vállalat számára. Az első 1200 busz még idén, a fennmaradó mennyiség a jövő év során kerül leszállításra.

Amint Molnár Viktor, a Ford Közép- és Kelet-Európai Értékesítő Kft. regionális igazgatója fogalmaz: "Ehhez a kiemelkedő sikerhez a magyaroszágon, a törökországi gyárban, illetve grúziai importőrünknél, a GT Mororsnál dolgozó kollégák nem mindennapi együttműködésére volt szükség.  Büszkék vagyunk arra, hogy Tbiliszi önkormányzatának a Ford Transit-ra esett a választása, és bízunk abban, hogy járműveink megbízhatóságának és alacsony üzemeltetési költségeinek köszönhetően a jövőben lehetőségünk lesz további Transit-okat szállítani Grúzia és a régió többi nagyvárosának tömegközlekedése, illetve a regionális közlekedési vállalatok számára."

A tender során leszállításra kerülő 3000 darabos kontingens egyébiránt már csak azért is említésre érdemes, mert 2010-ben a teljes grúz újautó piac nem haladta meg a 2500-as darabszámot (az országban az egy főre jutó GDP valamivel több, mint 2600 dollár, ami nagyságrendileg egyötöde a magyarországinak.)


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER