Írta: Administrator   
2011. december 23. péntek, 19:31

A Ford versenyprogramja idén lépett 110. esztendejébe; a programot a vállalat alapítója, Henry Ford indította útjára, amikor 1901. október 10-én megnyerte első és egyetlen versenyét. A jeles évfodulót a Ford által támogatott versenycsapatok számos futam- és bajnoksággyőzelemmel ünnepelték, kiváló 2011-es versenyévet zárva.

ford-vegas

Egy évszázaddal és egy évtizeddel azután, hogy a Ford Motor Company alapítója megnyerte az első és egyetlen versenyt, amelyre pilótaként benevezett, a Ford versenycsapatai világszerte számtalan győzelemmel ünnepelték meg a program 110. évfordulóját.

A Ford leglátványosabb, világszerte népszerű programjában a Ford Fiestával versenyző Mikko Hirvonen és Jari-Matti Latvala (Ford Abu Dhabi World Rally Team) erős küzdelemben második, illetve negyedik helyezést szereztek a Rally Világbajnokságon. A Ford WRC párosa három győzelemmel zárta a szezont. Összességében ez volt a Fiesta legsikeresebb éve a rallyban: az autó 16 regionális és nemzeti futamon aratott győzelmet a világ különböző tájain.

A NASCAR Sprint Kupában a Ford Fusion versenygéppel remekelő Carl Edwards a bajnokság végén pontjait tekintve holtversenyben az első helyen végzett, ám végül kevesebb futamgyőzelme miatt nem ő nyerte el a kupát. Edwards második helyen, csapattársa, Matt Kenseth pedig negyedikként végzett a NASCAR Sprint Kupa történetének eddigi legerősebb mezőnyében. Mindeközben a Wood Brothers kezdő pilótája, Trevor Bayne megnyerte a Daytona 500 futamát, megszerezve ezzel a Ford hatszázadik kupagyőzelmét.

A NASCAR Nationwide-ban induló Mustang elkönyvelhette első NASCAR-győzelmét; pilótája, Ricky Stenhouse Jr. első NASCAR Nationwide egyéni bajnoki címét szerezte meg, hozzásegítve ezzel a Fordot a konstruktőri bajnoki címhez.

Az NHRA Funny Car drag versenysorozatban a Ford-pilóták 12 alkalommal nyertek (a győzelmek közt szerepelt a Ford kétszázadik győzelme is a géposztályban). A John Force Racing versenyzője, Mike Neff negyedikként, Robert Hight pedig ötödik helyen zárta a bajnokságot.

A Rallycross sorozatban Ford Fiestával induló Tanner Fost világbajnoki címet szerzett, a Focussal induló Sverre Isachsen pedig elnyerte az Európa-bajnoki kupát; ez utóbbi megmérettetésen Foust második helyen végzett. Az X Games első, második és harmadik helyezését a Ford Fiestával versenyző Brian Deegan, valamint Foust és Marcus Grönholm szerezte meg.



Az off-road futamokon a Ford továbbra is uralja a sivatagi megmérettetéseket: a márka hét győzelmet könyvelhetett el a LOORS, a Best in the Desert és az ABSA Off-Road versenyeken.

A túrautók világában Andy Yan (Ford Focus) nyerte meg a Kínai Túraautó Bajnokságot, Paul Brown (Mustang Boss 302S) pedig az SCCA World Challenge GTS győztese. A Mustang Boss 302R a Grand-Am bajnokságon jeleskedett, a Focus pedig a Brit Túraautó Bajnokságon.

“Világszerte hihetetlenül sikeres év volt ez a Ford-csapatok és pilótáik számára.” – fogalmaz lelkesen Jamie Allison, az észak-amerikai Ford Racing igazgatója. “Büszkék vagyunk arra, hogy ugyanazért szállunk versenybe, amiért annak idején majd Mr. Ford is – hogy bebizonyítsuk: autóink a legkeményebb versenykörülmények közt is megállják helyüket, s e sikerek révén még több személyautót és haszonjárművet értékesíthessünk. Kétségtelen, hogy győzelmekben bővelkedő versenyprogramunk segít a Ford márka népszerűségének növelésében.”

A Ford Fiesta rendkívüli szezont zárt a rallyban, világszerte számos bajnoki címet szerezve.“ – teszi hozzá Gerard Quinn, a Ford Európa motorsport-igazgatója. „A Ford Fiesta RS WRC bemutatkozása igen látványosra sikeredett, hiszen az autó dobogóra állhatott a Svéd Rallyn, és a szezont is hasonló stílusban zárta az utolsó fordulóban, a Wales Rally futamán. A Ford Fiesta gyári versenyautóként és privát versenycsapatok gépeként is megmutatta már, hogy a Ford motorsport-génállománya miért ilyen sikeres immár évtizedek óta.“

wales-rally-ford

A Ford bajnoki és egyéb győzelmeinek listája 2011-ben:

Tanner Foust, Ford Fiesta – Global RallyCross Super Rally Bajnokság
Tanner Foust, Ford Fiesta – Global RallyCross RallyCross Bajnokság
Tanner Foust, Ford Fiesta – Global RallyCross Bajnokság Általános Bajnok
Brian Deegan, Ford Fiesta – X Games RallyCross Bajnok
Ford Motor Company – Global RallyCross Bajnokság Konstruktőri Bajnokság
Brian Deegan, Ford F-150 Raptor – Lucas Oil Off Road Racing Series Pro 2 Unlimited Bajnok
Brian Deegan, Ford Ranger – Lucas Oil Off Road Racing Series Pro Lite Unlimited
Sverre Isachsen, Ford Focus – Európai Rallycross Bajnokság
Ricky Stenhouse Jr., Ford Mustang – NASCAR Nationwide Bajnokság
Ford – NASCAR Nationwide Konstruktőri Bajnokság
Az Év NASCAR-Motorépítője – Doug Yates, FR9 NASCAR Motor
SCCA World Challenge GTS Bajnokság – Paul Brown, Ford Mustang Boss 302S
SCCA World Challenge GTS Konstruktőri Bajnokság – Ford Mustang Boss 302S
Best in the Desert Series Class 7100 - Blake Henn; Ford Ranger
Best in the Desert Class 7200 - Al Hogan;  Ford F-150
Best in the Desert Class 8000 - Dr. Macrae Glass; Ford F-150
Best in the Desert  Class 8100 - Tim Casey;  Ford F-250
Norvég Rally Bajnokság – Mads Ostberg, Ford Fiesta
Svéd Rally Bajnokság – Pontus Tideman, Ford Fiesta
Finn Rally Bajnokság (R2 Cup) – Jukka Korhonen, Ford Fiesta
Ausztrál Rally Bajnokság (2WD) – Razvan Vlad, Ford Fiesta
Új-Zéland Rally Bajnokság (2WD) – Ben Hunt, Ford Fiesta
Brit Rally Challenge Bajnokság (2WD) – Jack Rowe, Ford Fiesta
Török Rally Bajnokság – Yagiz Avci, Ford Fiesta
Osztrák Rally Bajnokság (2WD) – Pia Schirnhofer, Ford Fiesta
Dél-Afrika Rally Bajnokság – Conrad Rautenbach, Ford Fiesta
FIA Afrika Rally Bajnokság – Conrad Rautenbach, Ford Fiesta
Argentin Rally Bajnokság - Federico Villagra, Ford Fiesta
FIA Közel-Kelet Rally Bajnokság - Nasser Al-Attiyah, Ford Fiesta
Kínai Túraautó Egyéni Bajnokság – Andy Yan, Ford Focus
Kínai Túraautó Csapat Bajnokság – Changan Ford Racing Team
Brazil Prototype S2000 – Ford, Legjobb Versenymotor
Brazil Túraautó Bajnokság – Ford, Legjobb Versenymotor
ABSA Off Road Bajnokság – Ford Ranger TDCi, Konstruktőri Bajnokság


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER