Írta: Administrator   
2011. július 22. péntek, 18:29

 

Az eredetileg a Ford Kugában bemutatott Utánfutó Szabályozó rendszer immáron elérhető az új Focus, C-MAX és Grand C-MAX modellek esetében is, év végétől rendelhető lesz az új Ranger-hez, 2012-től pedig a következő generációs Kugához is.

 

utanfuto-vontatasa

Az utánfutó kilengése veszélyes jelenség, ami gyakran súlyos, nehezen kezelhető helyzetet teremt, így potenciális balesetforrást jelent (2009-ben egyedül az Egyesült Királyságban 682 jármű szenvedett balesetet vontatás közben), ezért a Ford szélesebb körben is elérhetővé teszi Utánfutó Szabályozó technológiáját – amit eredetileg a Ford Kugában mutatott be –, így a berendezés elérhető lesz a vadonatúj Ford Focus, C-MAX és Grand C-MAX modellekben is, később pedig rendelhető lesz az új Ranger és Kuga modellek esetében is. Bár a vontatás az európai autósok milliói számára rutinfeladat – különösen a nyaralási csúcsidőnek számító júliusban és augusztusban –, nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy komoly veszélyt rejt magában. “Az utánfutó kilengése” – vagyis az a helyzet, amikor az utánfutó ide-oda csapódik, veszélyeztetve a jármű irányíthatóságát – könnyen balesethez vezethet.

“Egy tapasztalatlan autós esetében a vontatás ijesztő élménnyé válhat.” – magyarázza Guy Mathot, a Ford Európa ESC és Kezelhetőség osztályának vezetője. “Ilyenkor óvatosabban kell vezetni, jobban kell ügyelni a sebességre, de az útviszonyok vagy a többi autós váratlan manőverei miatt néha még így is megtörténhet a baj. Éppen az ilyen esetekre fejlesztettük ki a vezetőt segítő Utánfutó Szabályozó technológiát.”

Bár e technológia újabb biztonsági szintet jelent, természetesen nem menti fel a vezetőt az alól, hogy vontatás közben fokozott figyelemmel autózzon. A rosszul megválasztott sebesség, a rosszul elhelyezett rakomány vagy a nem megfelelő abroncsnyomás erősen ronthatja az utánfutó stabilitását. Az időjárás – például az eső vagy az oldalszél – szintén veszélyforrásnak számít.

ford-ranger-utanfuto-vontatasa

“Ha az utánfutó elkezd kilengeni, az nagyon gyorsan súlyos helyzetet okozhat, és – kivéve, ha nem sikerül megfelelően korrigálni – a jármű fölötti irányítás elvesztéséhez vezethet.” – teszi hozzá Mathot. “Bizonyos sebességhatár fölött a kilengés felerősödhet.”

Annak érdekében, hogy az autósok még vontatás közben is magabiztosan vezethessenek, a Ford megalkotta az Utánfutó Szabályozót a Kuga modellhez, s e technológia immár a vadonatúj Ford Focus, C-MAX és Grand C-MAX modellekben is elérhető (amennyiben opcionális Ford vonóhoroggal szerelték fel őket).

“Új termékcsaládunk legtöbb tagjához kínáljuk már az Utánfutó Szabályozót.” – fejti ki mondja Mathot. “A berendezés az Elektronikus Stabilitásprogram részeként működik, és az ESC érzékelőitől kapott információkat használja fel – például az oldalirányú mozgás, a gyorsulás és a kormányszög adatait. Az ESC rendszer folyamatosan figyeli ezeket a jelenségeket, értelmezi őket, így a pótkocsi esetleges kilengésére is azonnal képes reagálni.”
Az Utánfutó Szabályozó rendszer állandóan figyeli a keresztirányú gyorsulás mértékét, és összeveti azt a kormányzási szöggel. Ha olyan kitörést észlel, amely nem egyezik a vezető szándékával, a jármű azonnal reagál, hogy helyreállítsa a stabilitást.
“Ha a rendszer úgy ítéli meg a helyzetet, hogy közbe kell lépnie, az Utánfutó Szabályozó a kilengés és az oldalirányú mozgások mértékétől függően avatkozik be a fékek és a motor működésébe.” - folytatja Mathot.

Enyhébb kilengés esetén az első fékek felváltva működnek a jobb és a bal oldalon; ezzel a jármű olyan oldalirányú mozgással reagál, ami ellensúlyozza az utánfutó lengését. Súlyosabb esetben a rendszer nullára csökkenti a motor forgatónyomatékát, és mind a négy kereket fékezni kezdi, az utánfutó kritikus sebessége alá mérsékelve ezzel az autó lendületét. Természetesen nem ez az egyetlen megoldás, amellyel a Ford megkönnyíti a vontatást végző autósok dolgát. A tolatókamerák – amelyek megrendelhetők a Fiesta, a C-MAX, a Grand C-MAX, a Kuga, a Mondeo, az S-MAX, a Galaxy, a Transit és a következő Ranger modellekhez – nagy segítséget jelentenek, amikor az utánfutót a vonóhorogra csatlakoztatjuk. A bevezetés előtt emellett minden Ford-modell szigorú, valós körülmények közt végzett teszten vesz részt; ez biztosítja, hogy motorjuk és tengelykapcsolójuk megfelel a vontatás által támasztott követelményeknek. Így a Ford-tulajdonosok ezen a nyáron már nyugodt szívvel kapcsolhatják fel autójukra a lakókocsit vagy az utánfutót, amikor elindulnak nyaralni.

Jó tanácsok a biztonságos vontatáshoz
- Mind az utánfutón, mind pedig a vontató autón ellenőrizze az abroncsnyomást és a világítást
- Bizonyosodjon meg arról, hogy az utánfutón jó súlyelosztással és biztonságosan rögzítette a rakományt
- Mindig az útviszonyoknak megfelelően válassza meg a sebességet
- Sávváltáskor és éles kanyarokban fokozottan figyeljen


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER