Írta: Administrator   
2011. október 26. szerda, 18:40

 

A vadonatúj Ford Ranger a legelső pickup, amely 5 csillagot szerzett az Euro NCAP értékelésén, ám emellett az egyik legjobb általános pontszámot szerezte meg a teszten. A Ford új világhódító pickup-jának 5 csillagos értékelése kiválóan tükrözi az autó felnőtt-, gyermek- és gyalogosbiztonsági teljesítményét.

 

uj-ford-ranger

A vadonatúj Ford Ranger történelmet írt, amikor a világ első pickupjaként maximális, 5 csillagos értékelést kapott az Euro NCAP törésteszt-vizsgálatán. A Ranger 89 százalékos eredményt ért el az általános biztonság terén – eddig ez a legmagasabb pontszám, amit egy pickup kapott, és az egyik legjobb eredmény, amit az Euro NCAP bármilyen típusú jármű vizsgálata során odaítélt. Ráadásul az új Ranger a valaha vizsgált járművek közül az eddigi legmagasabb pontszámot szerezte a gyalogosbiztonság területén (81 százalék).



“A járművek biztonsága a Ford egyik legfontosabb szempontja; ez a független teszteredmény nemcsak azt mutatja, hogy saját osztályában a Ranger a legjobb, hanem azt is, hogy ez az Euro NCAP által az egyik legjobbnak ítélt jármű.” – fogalmazott lelkesen Stephen Odell, a Ford Európa elnök-vezérigazgatója. “Senki sem szeretne balesetet szenvedni, de ha mégis megtörténik a baj, az új Ranger kiemelkedő védelmet biztosít – bármilyen korú utasainak ugyanúgy, mint a gyalogosok számára.”

Az 1997-ben alapított, és számos kormány, valamint autóipari, fogyasztóvédelmi és biztosítási szervezetek által támogatott Euro NCAP a legnagyobb és leginkább elismert független hatóság, amely törésteszteket végez Európában. A szervezet bírái a Ranger teljesítményét a “rendkívüli”, illetve a “lenyűgöző” jelzőkkel méltatták minden teszt esetében.

Michiel van Ratingen, az Euro NCAP főtitkára szerint “Kiváló gyalogosvédelmi eredményével a Ford Ranger hihetetlenül magasra helyezi a lécet a pickupok közt, amelyek eddig nem bizonyultak a legbiztonságosabb járműveknek.”

ford-ranger-hegymenet-teszt

Modern biztonsági megoldások
A Ranger modern, átfogó biztonsági rendszerének első lépcsője a megerősített utascella, amelynek létrehozásánál széles körben alkalmaztak nagy szilárdságú acélt. A jármű első, oldalsó és hátsó részén kialakított energiaelvezető elemek megakadályozzák, hogy az ütközéskor ébredő erőhatások az utasok irányába hassanak, így egy baleset során az autóban ülők magas szintű védelmet élvezhetnek. Ez a kialakítás – a vadonatúj létravázzal együtt – garantálja, hogy bármilyen irányból érkezzen is ütközés, energiáját felemésztik a különleges szerkezeti elemek, garantálva az utasok testi épségét.
A Ford mérnökei kifinomult számítógépes modellezéssel több mint 9.000 baleseti szimulációt végeztek el, mielőtt sor került volna a 110 valós töréstesztre és a 410 rendszer-tesztre. E számítógépes szimulációk lehetővé tették a mérnökök számára, hogy optimalizálják a jármű szerkezetét és biztonsági rendszereit, így azok a valós baleseti helyzetek széles skáláján is maximális biztonságot nyújtanak. Mindez még azelőtt megtörtént, hogy az első prototípus megkezdte volna a valós törésteszteket.

„Az új Ranger esetében több törésteszt-szimulációt végeztünk, mint bármely más korábbi programunkban, így a jármű minden részét sikerült kiváló biztonsági szintre fejlesztenünk.” – avatott be Adam Frost, a Ford Ázsiai és Csendes-Óceániai térségének Africa digitális innovációs részlegét vezetők főmérnöke. „Mindezt átfogó fizikai törésteszt-program egészítette ki. Rendkívül büszkék vagyunk rá, hogy világszínvonalú eredményt értünk el.”

Európában első ízben jár minden kabinváltozathoz alapáron a függönylégzsák, ami egy baleset során a tetővonalból előbukkanva megvédi az utasok fejét a sérülésektől. A függönylégzsákot úgy alakítottuk ki, hogy mindkét üléssor utasait védje a Dupla és Super kabinos modellekben, amikor felfúvódik az utas és a tetővonal, valamint az A és a C oszlop közötti üvegfelület között.  Az első ülésekhez tartozó új oldallégzsákok az ülések oldalából robbannak elő, hogy oldalirányú ütközés során megóvják az utas mellkasát. Az oldallégzsákok az első légzsákokkal együttműködve fokozzák a vezető és az első utas védelmét. A térdlégzsákok szintén minden modellváltozatban az alapfelszereltség részét képezik. A Rangerben további passzív biztonsági berendezések is találhatók: minden üléshez hárompontos biztonsági öv tartozik, övfeszítővel és överő-határolóval az első üléssorban. A Ford BeltMinder technológia emlékezteti az első üléseken utazókat a biztonsági öv használatára.

ranger-euro-ncap-teszt

Fokozott gyalogosbiztonság

Az új Ranger tervezése során a passzív biztonság elemein felül a gyalogosvédelmi biztonsági megoldásokra is ügyeltek. A gyalogosbarát járműdizájnt vizsgáló, globális Ford kutatási projektekben kifejlesztett technológiák első ízben jutnak el a pickupok világába. Ilyen például a gépháztető belső felének hatszögű megerősítése, amely csökkenti a gyalogos fejének potenciális sérüléseit, valamint a gyalogosbarát kialakítású, energiaelnyelő anyagokat tartalmazó első lökhárító.

Innovatív aktív biztonsági és vezetést segítő technológiák
Az új Ranger aktív biztonsági berendezései segítenek a vezetőnek, hogy elkerülje a baleseteket. A védelem legfontosabb eleme a Menetstabilizáló Rendszer (ESP), ami fejlett érzékelőivel folyamatosan ellenőrzi a jármű mozgását, így minden eddiginél stabilabbá és kezelhetőbbé teszi a Ranger futását. Az Utánfutó Szabályozás folyamatosan ellenőrzi a vontató jármű és az utánfutó nyomvonalát, így azonnal érzékeli az utánfutó esetleges kitörését, s ilyenkor a megfelelő oldalon a fékek működtetésével csökkenti a kilengést. Az Adaptív Terhelésszabályozás tovább fokozza a stabilitást, amikor az autó nagy tömegű rakományt szállít. Lejtőn haladva a Lejtmeneti Szabályozás a fékek működtetésével az előre beállított határon tartja a jármű sebességét. Ha pedig a jármű meredek emelkedőn áll, a Hegymeneti Elindulássegítő lehetővé teszi, hogy az autó akár teljes terheléssel is visszagurulás nélkül induljon el. A Ranger ESP rendszerében off-road program is van, ami érzékeli, ha a pickup rázós utakon halad, és módosítja a rendszer beállításait, hogy az terepen is legjobb egyensúlyt biztosítsa a stabilitás és az időszerű beavatkozások közt.

A vadonatúj Ford Ranger mostantól megrendelhető, a hazai kereskedésekbe várhatóan december végén – január elején érkeznek meg az első járművek.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER