Írta: Administrator   
2011. november 06. vasárnap, 19:31

 

Az Ford által az iparágban elsőként alkalmazott technológia segítségével megelőzhető, hogy a fiatal autósok bejövő hívásokat vagy SMS-eket kapjanak vezetés közben: a 'ne zavarjanak' funkció a jövő évtől Európában is számos modellben elérhető Ford MyKey rendszer egyik eleme, ami arra ösztönzi a fiatal autósokat, hogy telefonjuk helyett az útra összpontosítsanak. Az új funkció kiegészíti a MyKey rendszer további szolgáltatásait, például a végsebesség kontrollálását vagy az audio legnagyobb hangerejének beállítását.

sms-korlatozas-ford

Az iparágban elsőként alkalmazott – 'ne zavarjanak' elnevezésű – funkció a Ford MyKey technológiájának része ez egy könnyen programozható indítókulcs, ami biztonságosabbá teszi a fiatal autósok vezetési szokásait, nyugalmat biztosítva ezzel szüleik számára. A 'ne zavarjanak' funkció blokkolja a Bluetooth-on keresztül csatlakoztatott mobiltelefonokra érkező hívásokat és SMS-eket, átirányítva a hívásokat a hangpostafiókba és elmentve a szöveges üzeneteket, amelyek később elolvashatók.

A 'ne zavarjanak' funkció 2012-től az alapfelszereltség része lesz a MyKey rendszerrel felszerelt, kompatibilis európai Ford-modellekben. A Ford MyKey révén az autó tulajdonosa beprogramozhatja a jármű különleges indítókulcsát, amivel 140 km/óráig határolható a végsebesség, és az audioberendezés hangereje is maximálható. Mindezeken túl a MyKey a biztonsági övek használatára is ösztönzi a vezetőt, valamint korábban jelzi az alacsony üzemanyag-szintet, és arra is beprogramozható, hogy hangjelzéssel figyelmeztessen a 70-100 km/órás tartományban beállított sebességhatárokra.

“A MyKey új dimenziót nyit az autók biztonságában, hiszen a vezető korától vagy tapasztalatától függetlenül mindenkit nyugodtabb vezetésre ösztönöz, így csökken a balesetveszély.” - magyarázza Peter Patzelt, a Ford MyKey rendszerépítő mérnöke. “A MyKey révén a szülők nyugodtabban adhatják oda gyermekeiknek autójukat, a 'ne zavarjanak' funkció pedig abban segít, hogy a szülők kiküszöböljenek egy újabb rizikófaktort, amikor gyermekük a volán mögé ül.”

A kutatások szerint a 25 évnél fiatalabb európai autóvezetőket háromszor akkora eséllyel érheti baleset, mint tapasztaltabb társaikat: 1999 és 2008 közt közel 58.000, 18-24 év közti fiatal halt meg autóbalesetben.

“A tapasztalatlan autósok vannak a legnagyobb veszélyben,” mondta Patzelt. “Mi annyit tehetünk, hogy rávesszük őket a biztonságosabb vezetésre. A MyKey rendszerben a szülők limiteket állíthatnak be, így nyugodtan megengedhetik gyermekeiknek, hogy használják az autót.”

Biztonság az egész családnak
A MyKey 'ne zavarjanak' funkciója egy a megfizethető technológiák széles kínálatában, amelyeket a Ford azért fejlesztett ki, hogy – életkoruktól függetlenül – magasabb szintű biztonságot nyújtson a vezetőknek és utasaiknak. Jó példa erre, hogy a díjnyertes Focus a kategória első járműve, amelyhez megrendelhető a kis sebességű ütközéseket megakadályozó Active City Stop technológia, aminek segítségével a vezető mérsékelni tudja – vagy akár teljességgel el is kerülheti – a koccanásokból eredő károkat. E technológia nemrégiben nyerte el az Euro NSAP ‘Advanced’ díját, akárcsak a Ford Sávtartó Asszisztense, amely egy előre tekintő kamera segítségével érzékeli, ha az autó kisodródik a forgalmi sávból, és a kormányzási nyomaték kismértékű alkalmazásával visszatéríti a járművet a sávba.

A Ford hamarosan bevezeti európai modellkínálatában az iparágban elsőként alkalmazott felfúvódó hátsó biztonsági övet, ami fokozott védelmet nyújt az autó hátsó utasainak.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER