2013. augusztus 28. szerda, 14:47

 

A vezetés élményének jelene és jövője fonódik össze a BMW és a BMW i modellújdonságainak palettáján a 2013-as Frankfurti Nemzetközi Autószalonon (IAA), melyen a BMW idei különlegessége a BMW i3 premierje.

Szintén új fejezet veszi kezdetét a BMW sportosan elegáns kétajtós modelljei történetében a BMW 4-es Coupé frankfurti világpremierjével. A középkategória prémiumszegmensében e sorozat az esztétikum és a vezetés élvezetének magas színvonalú megtestesítője.

Az új BMW X5, amelynek harmadik generációja éppúgy megtekinthető a márka frankfurti standján, mint az új BMW 5-ös sorozat, illetve a BMW M Performance Automobile család új, BMW X5 M50d, BMW M550d xDrive Limousine és BMW M550d xDrive Touring tagjai.


Elektromos BMW i3

A világ első tisztán elektromos közlekedés jegyében született, sorozatgyártású prémiummodelljeként mutatkozik be a BMW i3. Elektromos motorjának teljesítménye 125 kW/170 LE, amelyet a padlólemez alatt mélyre és középre helyezett lítiumion-akkumulátor lát el energiával. Akárcsak a különösen könnyű, mégis extrém szilárd szénszál-erősítésű műanyag (CFK) utascella, az elektromos hajtásrendszer és energiatároló egyaránt a BMW csoport saját fejlesztésű és gyártású terméke. A mindössze 1195 kilogramm saját tömegű (DIN) BMW i3 a mindennapos közlekedés során 130-160 kilométer hatótávot kínál. Kívánságra kéthengeres belsőégésű motor láthatja el a hatótáv-növelő (Range Extender) szerepét, amellyel az említett érték már 300 kilométerre növelhető.

elektromos-bmw-i3


A BMW i3 alapjául az új, LifeDrive-koncepcióként jelölt jármű-architektúra szolgál, amely jövőbeli vízióba illő, egyedülálló formai nyelvezet jellemezte dizájnt, illetve négy üléssel kialakított, bőséges térkínálatot tett lehetővé. A BMW i alapvető jellemzője a hosszú távú fenntarthatóság a teljes termelési folyamaton végighúzódó alapgondolata. Ennek szellemében például az utascellák anyagául használt szénszál-erősítésű műanyag Moses Lake-i előállítása során kizárólag vízenergiát vesznek igénybe. A BMW lipcsei gyárában a BMW i modellek előállítása során felhasznált energiát pedig száz százalékban szélerőművek biztosítják.

BMW 4-es Coupé
Ideálisan kiegyensúlyozott arányokkal, mélyre süllyesztett tömegközépponttal és erőteljes motorokkal szolgál az esztétikum és a menetdinamika új mércéjéül piaci szegmensében a BMW 4-es Coupé. A kétajtós modell egyedülálló karaktere – amelyet típusjelzésének 4-es számjegye is jelez – formavilágában és különösen igényes felszereltségében is megmutatkozik. A BMW 4-es Coupé palettáján piaci bevezetésekor egy hat- és két négyhengeres motor sorakozik, alapkivitele mellett pedig a Sport Line, a Modern Line, a Luxury Line felszereltséggel, illetve az M sportcsomaggal rendelhető.

bmw-4-coupe


Az új BMW 5-ös sorozat
A BMW 5-ös, a felső-középkategória prémiumszegmensének globális „bestsellereként” részletesen átdolgozott formavilággal, további motorváltozatokkal és a BMW ConnectedDrive számos innovatív megoldásával folytatja sikertörténetét. Új belépőmodellként jelenik meg a kínálatban a Limousine és Touring változatban egyaránt kapható BMW 518d, az összkerékhajtású kivitelek választéka pedig a BMW 520d xDrive modellel bővül. Az éppoly luxusszínvonalú, mint sokoldalúan variálható BMW 5-ös Gran Turismo átdolgozott hátulja nem csupán különösen elegáns vonalakat, hanem 60 literrel nagyobb csomagteret is kölcsönöz számára.

uj-bmw-5


Az új BMW X5
A BMW X5 volt világszerte az első, s mindmáig a legsikeresebb Sports Activity Vehicle (SAV), harmadik generációja pedig új szintre emeli kategóriájában a vezetés élménye, a variálhatóság és a luxus erényeit. Az új BMW X5 még sportosabb karakterrel és mérsékelt üzemanyag-fogyasztással, markáns és aerodinamikailag is továbbfejlesztett formákkal, az azonos felszereltségű korábbi modellhez képest akár 90 kilogrammal alacsonyabb saját tömeggel, valamint a BMW ConnectedDrive számos innovatív újdonságával hódít.

uj-bmw-x5


Két tanulmánymodell

A BMW Concept X5 eDrive a szabadidő terepjáró modellek jellemző menettulajdonságait a hálózatról tölthető (plug-in) hibridhajtások gazdaságossági előnyeivel ötvözi. A BMW Concept Active Tourer Outdoor tanulmány pedig azt mutatja be szemléletesen, hogyan kínálhat átgondolt térkihasználásával és ötletes részletmegoldásaival egy alsó-középkategóriájú prémiummodell is maximális variálhatóságot a sport- és a szabadidős programok terén.

BMW Concept X5 eDrive
A 2013-as IAA alkalmával a BMW a SAV-modellek üzemanyag-fogyasztásának és károsanyag-kibocsátásának új útját is bemutatja. A BMW Concept X5 eDrive a vezetés az xDrive intelligens összkerékhajtás kínálta élvezetét és a luxuskaraktert hálózatról tölthető (plug-in) hibridhajtással kombinálja, amely a márkára jellemző sportosságot, 120 kilométer/órás tempóig akár tisztán elektromos üzemet, s az EU-tesztciklus szerint 100 kilométerenként mindössze 3,8 literes üzemanyag-fogyasztást kínál. A tanulmánymodell hajtásrendszere a BMW TwinPower Turbo technikával működő, négyhengeres belsőégésű motorból és a szintén a BMW csoport saját fejlesztéseként készült, 70 kW/95 LE teljesítményű elektromos motorból épül fel.

BMW Concept Active Tourer Outdoor
Kompakt külső méretek, bőséges belső térkínálat és ötletes megoldások a sport- és szabadidős tevékenységekhez kínált magas fokú funkcionalitásért – ezek a BMW Concept Active Tourer Outdoor fő ismérvei. E koncepciómodelljével a BMW új piaci szegmensbe hozza el a vezetés a márkára oly jellemző élményét. Az optimális térkihasználást egy teljes egészében az utastérbe integrált kerékpártartó is segíti. Ugyancsak iránymutató a BMW Concept Active Tourer Outdoor hálózatról tölthető hibridrendszerre épülő hajtástechnikája is.

bmw-tourer-outdoor


A szeptemberi frankfurti szalon alkalmával az Efficient Dynamics fejlesztési stratégia legfrissebb eredményei, az Eredeti BMW Kiegészítők programjának újdonságai és a BMW ConnectedDrive kínálatának aktuális kiegészítései is megtekinthetők. Az intelligens hálózatokba szervezett technikák eredményeképpen rendelkezésre álló fejlett vezetői segédrendszerek és mobilitási szolgáltatások választéka még sokoldalúbbá vált. A BMW i3 számára kifejezetten az elektromos mobilitás és a nagyvárosi közlekedés kihívásai jegyében készült megoldásokat fejlesztettek ki tervezői.

A BMW, BMW i, MINI és Rolls-Royce márkák újdonságai közösen, közvetlenül a kiállítási terület főbejáratánál található 11-es pavilonban tekinthetők meg, sőt menet közben is bemutatkoznak a látogatók előtt. A Frankfurti Autószalon közönsége tesztvezetés formájában is megtapasztalhatja a vezetés BMW kínálta élményét.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER