2011. szeptember 13. kedd, 12:51

 

A Volvo Car Corporation újabb merész lépéssel fejleszti tovább a közeli jövőben megjelenő nagyméretű luxusszedánját. A 2011-es Frankfurti Autószalonon bemutatott „Concept You” a letisztult, kupészerű külsőt ötvözi a csúcstechnológiás luxus belső térrel, amely intuitív intelligens műszerfalával szolgálja ki a vezetőt.

volvo-concept-you

A Concept You az idei sanghaji autókiállításon már bemutatott Concept Universe modell folytatásának tekinthető, mellyel a Volvo Car Corporation az autóvásárló nagyközönség számára egy újabb bepillantást enged a vállalat jövőjébe. A teljesen kidolgozott belső terének köszönhetően a Concept You lehetővé teszi a luxusszedán-vásárlók számára, hogy megtapasztalják azt a szakértelmet és intuitív technológiát, amely a jövő Volvóit fémjelzi majd.

„Az új Concept You tetővonala egészen a hátsó lámpákig fut, megalkotva ezáltal azt a dinamikusan ívelt külsőt, amely oly divatos manapság az európai autóvásárlók körében” – nyilatkozta Peter Horbury, a Volvo Car Corporation formatervezésért felelős alelnöke.

volvo-concept-you-frankfurt

Érintőképernyős utastér
A Concept You luxusszínvonalú belső tere az intuitív intelligens műszerfal technológiáját és az első osztályú szakértelmet ötvözi.

„A Concept You új területek felfedezéséhez segít hozzá bennünket a legjobb intuitív autó fejlesztése során, mely által végre elfelejthetjük a felhasználói kézikönyveket. Az okostelefonok és az intelligens hordozható eszközök új szintre emelték a mobil szórakoztatóelektronikát. Ebből kiindulva mi is érintőképernyőkre cseréltük le a gombokat és más műszereket, hogy a lehető legintenzívebb kapcsolatot tegyük lehetővé a vezető számára. A technológia segítségével egyúttal üdítően egységes belső teret tudtunk megalkotni” – magyarázta Peter Horbury.

A Concept You vezérlőközpontja négy fő részből áll
: egy digitális sofőrinformációs monitorból (Driver Information Monitor – DIM), a szélvédőn megjelenő információs kijelzőből, továbbá két érintőképernyőből, amelyből az egyik a középkonzol felső részén, míg a másik a két különálló hátsó ülés között helyezkedik el. A fából és bőrből készült kormánykerék alumínium és üveg füllel rendelkezik, emellett beépített érintőképernyőket is tartalmaz.

A középkonzol felső részébe épített érintőképernyő mindaddig alvó üzemmódban marad, amíg a vezető rá nem néz. Egy rejtett infravörös kamera érzékeli a szemmozgást, és ennek nyomán jelennek meg az információk a kijelzőn. Egy másik érzékelő a kézmozgást figyeli, és annak megfelelően vezérli a szórakoztató és információs rendszert. A lehetőségek aszerint változnak, hogy a vezető vagy az első ülésen ülő utas közelít a képernyőhöz.

„Egyes funkciók, mint például a webböngészés csak az utasoldalról használhatók abban az esetben, ha az autó mozgásban van. A technológia felismeri, hogy ki az aktuális felhasználó, és automatikusan alkalmazkodik hozzá” – mondta Peter Horbury.

A vezető „feldobhatja” az adatokat a középső érintőképernyőről az információs vetített kijelzőre, és a hátul ülő utasokkal is cserélhet adatokat. A lebegő középkonzolon egy fényjelzés mutatja a fájlátvitelt.

volvo-concept-you-utaster

Egyedi, levegővel működtetett hangrendszer
Az információs és szórakoztatóelektronikai rendszerhez egy, az Alpine által gyártott csúcskategóriás hangrendszer is hozzátartozik. Ennek része az egyedülálló „FreshAir” (friss levegő) mélysugárzó, egy eddig még meg nem jelent technológia, amely az autón kívül áramló levegőt használja a lehető legjobb hangzási élmény megteremtéséhez. A hangrendszer kisméretű, optimalizált egységekből áll, amelyek számottevő mértékű súlycsökkenést eredményeznek, miközben a jelenlegi rendszereknél jobb hangzást nyújtanak.

Kényelmes és finoman kidolgozott belső tér
A belső teret úgy alakították ki, hogy a formatervezést is szem előtt tartó felhasználók számára kényelmes és finoman kidolgozott, skandináv hatású környezetet biztosítson, amely egyúttal felhasználóközpontú és üdítően egyszerű. A Volvo tervezői a belső tér valamennyi részletét úgy választották ki, hogy azok a felhasználók kényelmét szolgálják.

A belső tér elöl a vezetőt helyezi a középpontba, míg hátul különleges kényelmet és nyugalmat biztosít. Az első ülések dinamikus formája és sötét színei hátrafelé fokozatosan halványulnak, míg végül világos színű, a nyugalom szigetét idéző világgá alakulnak. A hátsó sorban ülő utasokat olyan egyedülálló kényelem fogadja, mintha kedvenc pihenőhelyüket varázsolták volna az autóba. A beltér egybeolvad a hátsó ülésekkel, és egyben azok részévé is válik.
A Volvo Car Corporation számos híres vállalattal működött együtt annak érdekében, hogy a valódi luxus érzését nyújthassa, skandináv ízzel megfűszerezve azt.

Bőr, velúr és öltönyszövet
Az ultrakényelmes fotelek ihlette négy különálló ülés a Bridge of Wear krómozatlan bőranyagát ötvözi a Dinamica szintetikus velúrjával. A majdnem fekete első ülések középső része velúrból készül, az optimális ülőhelyzet érdekében. A halvány bézsszínű hátsó ülések, amelyek célja a tökéletes kényelem biztosítása, középen bőrből, míg oldalt velúrból készülnek.

A Concept You kialakítása egy személyre szabott öltöny kényelmét is magában foglalja az autóban ülve. Az első ülések hátoldala és az ajtópanelek exkluzív olasz szövetből készülnek, a svéd Oscar Jacobson divatház tervei alapján. A tervezők bőkezűen bántak a nagy, kézzel készült diófapanelekkel is, melyeket bőrpanelekkel, Dinamica velúr tetőkárpittal és nagy gonddal kiválasztott alumíniumelemekkel egészítettek ki.

Kézzel szőtt gyapjúszőnyegek
A skandináv otthonokat idéző fapadlót egy egyedi tervezésű, kézzel szőtt gyapjúszőnyeg borítja, amelyet a világhírű svéd Kasthall vállalat készít. A beltér többi részéhez hasonlóan ez is fokozatosan világosodik elölről hátrafelé haladva. Elöl a szövet sportosan kemény, míg a hátsó része luxusszínvonalú puhasággal bír.

„A belső tér klasszikus formák, anyagok és mintázatok sorát vonultatja fel, amelyekbe egy kis csavart is vittünk, hogy különleges kortárs luxusélményt biztosítsanak. Kivételesen kifinomult, mégis minden olyan megoldást tartalmaz, amelyek az egyszerűség bajnokaivá teszik a Volvo modelleket” – mondta Peter Horbury, majd hozzátette: „Egyedi pozíciót kívánunk kivívni a luxusautó-gyártók között különleges skandináv kialakításunkkal. Páratlan teljesítményt, technológiát és szakértelmet szeretnénk felvonultatni, felületesség vagy túlbonyolítás nélkül.”

Georg Jensen-hatás
A Concept You fényezését a DuPont világoskék, folyékony metálfestéke adja. A belső hűtésű tárcsafékeket a Volvo versenyspecialistája, a Polestar fejlesztette. Az autó dinamikus sziluettjét a 21 hüvelykes fényezett alumínium keréktárcsák is hangsúlyozzák, csavart duplaküllős kialakítással és 275/30/21-es Pirelli abroncsokkal. A Concept You hűtőrácsa a Concept Universe-nél klasszikusabb megjelenésével szintén a gyönyörűen fényezett mestermunka újabb példáit hordozza magán.

volvo-koncepcio-auto

A kerekek, a hűtőrács és az első lámpák kialakítását a világhírű dán Georg Jensen tervezőiroda letisztult munkái ihlették. Finom részleteikben a skandináv formatervezés lényege rejlik: az egységes, organikus felületek és a kiváló megmunkálás, amelyek időtlen luxust sugároznak” – mondta Peter Horbury, majd hozzátette: „A Georg Jensen-féle formatervezésnek ez az időtálló szépsége az, amit az egész koncepcióautóval meg kívánunk valósítani. Akárcsak a legjobb luxuscikkeknek, ennek a formatervezésnek is a kézi megmunkálás érzetét kell adnia, és elég tartósnak kell lennie ahhoz, hogy kiállja az idő próbáját.”

A tompított fényt LED lámpák biztosítják, amelyeket a fényszórók tetején, négy „jégkockában” helyeztek el. A „jégkockák” rögzítése ugyanazzal a technológiával történik, mint amit az ékszerészek használnak a drágakövek foglalatba illesztésekor.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER