Címkék: Nissan | Nissan GT-R

2016. június 08. szerda, 14:22

 

A New York-i Nemzetközi Autószalonon márciusban bemutatott 2017-es Nissan GT-R izgalmas új megjelenése és beltere, valamint a vezethetőséget és teljesítményt befolyásoló több kulcsfontosságú területe is lényeges változtatásokon esett át. Ennek eredménye többek közt a korábbinál számottevően merevebb karosszéria, illetve az ikerturbós, 24 szelepes, 3,8 literes V6-os megnövelt teljesítménye is. Az új GT-R emellett kényelmesebb, mint valaha, és a nagyteljesítményű szupersportautókra általában nem jellemző, újfajta eleganciát és kifinomultságot nyújt. A mostani fejlesztések összességükben a legmélyrehatóbb változásokat képviselik a modell 2007-es bevezetése óta.

FORMATERV

Külső 

A GT-R-t eddig is a legegyedibb megjelenésű sportautók közé sorolták, az új modell frissített külső megjelenése pedig ezúttal a stílusosságot teszi még hangsúlyosabbá. A kocsi elején számos apró változtatást figyelhetünk meg: a motorháztető, a lökhárítók, és a nappali menetfény is újretervezésen esett át, emellett pedig a Nissan legújabb modelljein már megismert, matt króm felületű V alakú hűtőrács is visszaköszön az új modellben. A motorhűtés hatásfokának növelése érdekében a jellegzetes megjelenésű hűtőrács nyílásait sikerült az autó légellenállásának növelése nélkül kitágítani; ez az átrajzolt forma pedig szerves egységet alkot a szintén új, korábbinál merevebb szerkezetű motorháztetővel.  A nagy sebességeknél fellépő deformálódásoknak gyakorlatilag teljes mértékben ellenálló, új fejlesztésű motorháztető a teszteredmények alapján számottevően javítja az autó elejének viselkedését 200 km/h körüli vagy azt meghaladó sebességnél. 

nissan-gt-r-eleje 

Valójában az új GT-R külsejét érintő összes változtatás célja az aerodinamikai jellemzők javítása volt, három fő szempontra koncentrálva: a leszorító erő növelése, a légellenállás csökkentése, illetve az autó kiemelkedő fontosságú komponenseinek hatékonyabb hűtése. A fő cél a lehető legnagyobb mértékű hűtő légáramlás kialakítása volt a légellenállás növekedése nélkül, azaz úgy kellett fokozni a levegőáramlást, illetve a hűtés hatékonyságát, hogy eközben másutt ne növekedjen a légellenállás.

Az új kialakítású hűtőrács és motorháztető mellett az alsó légterelő ívelt profilja valamivel nagyobb és néhány milliméterrel alacsonyabb lett az alsó él körüli légáramlás javítása érdekében. (A hasmagasság az elődmodellhez képest viszont nem változott.) Az autó oldalának alsó részén végigfutó, átalakított küszöbtoldat kevesebb levegőt enged az autó alá, így a felhajtóerő csökkentésével növeli a stabilitást. Áttervezték a C-oszlopot is: a felső rész új formája így már kiküszöböli egy eddig itt megfigyelhető kisebb légörvény kialakulását.

Az új GT-R hátulját továbbra is az ikonikus, kerek ikerlámpák határozzák meg, közelebbről megnézve azonban feltűnhet az új ezüst fényezésű diffúzor, valamint a négyes kivezetésű titán kipufogók mellett kialakított, új oldalsó légbeömlők is, melyek együttesen járulnak hozzá az autó aerodinamikai tulajdonságainak javításához. Megemelték emellett az autó övvonalát is, amitől hátulról nézve még szélesebbnek és agresszívebbnek hat. A hátsó lökhárító kialakítása megegyezik a GT-R NISMO modellen használt megoldással, ami jobb légáramlást biztosít az autó hátuljának alsó részénél. Ezzel sikerült csökkenteni a kilépő kipufogógázok, illetve a hátsó lökhárító oldalsó része körüli légáram találkozásánál kialakuló turbulenciát, javítva a hőelvezetés hatékonyságát.

A 2017-es GT-R-hez a RAYS stílusos, Y-küllős kovácsolt könnyűfém keréktárcsáit is áttervezték, melyek így az eddiginél is jobban kiegyensúlyozottak, erősebbek, merevebbek, és ezzel együtt könnyebbek is lettek. 

nissan-gt-r-eleje2

Beltér 

A Nissan GT-R megújult belső terében felhasznált, különleges minőségű anyagok a korábbi modelleket felülmúló kényelemmel és luxussal szolgálnak, miközben a mindennapi használat igényeinek is megfelelnek. Első pillantásra is egyértelmű, hogy az átalakított beltér luxusban és stílusban is új szintet képvisel. A „vízszintes áramlást” megjelenítő, formáival az autó vezetőjének és utasának is nagy stabilitásérzetet sugalló műszerfal opcionális bőrborítása egyetlen nappabőr darabból készül, míg a műszeregység és a középkonzol közötti vonal egyértelműen a sofőrt helyezi a középpontba. A GT-R kompromisszumok nélküli, teljesítményt szem előtt tartó filozófiájával összhangban a bőrborítás alatt használt párnázóanyag az eddiginél vékonyabb lett, hozzájárulva az autó össztömegének leszorításához a lehető legjobb minőségérzet mellett. Az utastér teljes bőrborítását kézműves mesterek varrják, művészi igényességgel.

Átalakult és letisztultabb lett a középkonzol kialakítása, a 2017-es modellben: a korábbi 27-ről 11-re csökkent a kapcsológombok száma a navigációs és az audiorendszer integrált kezelőfelületén. A navigációs rendszer kezelőszervei és kijelzője valamivel alacsonyabbra kerültek, így az könnyebben használható, és az eddiginél jobb kilátást biztosít a sofőr és az első ülés utasa számára is. Az átdolgozott navigációs rendszer kialakítását is továbbfejlesztették, az új, alumíniumból készült tekerőkapcsolók pontosabb működést és jobb kapcsolási érzetet biztosítanak. A megnövelt méretű, 8 hüvelykes érintőképernyő nagy ikonjaival könnyedén vezérelhető az audiorendszer és a navigáció, illetve a telefonkihangosító és az egyéb tájékoztató és szórakoztató rendszerek is. Az amerikai, kanadai és kínai piacon járműkövetési (telematika) szolgáltatások is elérhetők. Az ikonok megjelenítése teljes mértékben személyre szabható, a könnyű kezelést emellett a szénszálas anyagból készült középkonzolon elhelyezett új kijelzővezérlő is elősegíti, ami nagyobb sebesség mellett jelent különösen nagy segítséget. 

nissan-gt-r-belso

A vezetőtájékoztató rendszerek között említhető a kedvelt multifunkciós mérőegység, amin a vezető igényeinek megfelelően jeleníthetők meg az autó működésének legfontosabb paraméterei, többek között a hűtőközeg hőmérséklete, az olajhőmérséklet és -nyomás, a sebességváltó-olaj hőmérséklete és nyomása, vagy a turbónyomás.

A 2017-es GT-R-ben a váltófüleket közvetlenül az újratervezett kormánykerékre szerelték (nem a kormányoszlopra), mely lehetővé teszi, hogy a vezető kanyarodás közben is a kormány elengedése nélkül válthasson a dupla tengelykapcsolós sebességváltó hat fokozata között.

A prémium kategóriára jellemző menettulajdonságokat szem előtt tartva, a nagyobb kényelemre és jobb tartásra koncentrálva tervezték át a Premium és a Pure modellváltozatok első üléseit, melyek átformált uretánhab párnázása az eddiginél is jobb megtámasztást biztosít a sofőrnek és utasának. Ez mérsékli az elcsúszást az ülésben a sportosabban vett kanyarokban, és pihentetőbbé teszi a hosszabb utakat is. Az autót tervező mérnökök az első ülések háttámlájának vázszerkezetét is átalakították, amivel egyrészt lefaragtak valamennyit a háttámlák súlyából, másrészt a vezető, illetve az utas felsőtestét érő nyomáspontok számának csökkentésével még kényelmesebbé tették az üléseket.

nissan-gt-r-konzol

TECHNIKAI JELLEMZŐK:

Ikerturbós motor 

A GT-R díjnyertes, 3,8 literes, 24 szelepes ikerturbós V6-os motorjának teljesítményét az elődmodellhez képest további 20 lóerővel növelték. A motor így 419 kW (570 LE) teljesítményt ad le 6800-as percenkéni fordulatszámon, részben a megnövelt turbónyomás, részben a korábban kizárólag a GT-R NISMO modellben elérhető hengerenkénti gyújtásvezérlés révén. A módosításoknak köszönhetően javult a gyorsulás közepes (3200 rpm és annál magasabb) motorfordulatnál, illetve jóval szélesebb teljesítménytartományban használható ki a motor csúcsnyomatéka. A GT-R NISMO-ban is használt gyújtásvezérlési rendszer hengerenként külön, nagy pontossággal időzíti a gyújtást, jelentősen csökkentve a kopogásos égés előfordulását. Az üzemanyag tisztább, hatékonyabb égetésével a motor károsanyag-kibocsátási értékei is javulnak.

A „VR38DETT” kódjelű motor hengerfuratait a hagyományos öntöttvas hengerbetétek helyett szórt plazmabevonattal látták el, ami csökkenti a belső súrlódást és a motor össztömegét, hatékonyabb hűtést és nagyobb motorteljesítményt tesz lehetővé, illetve csökkenti az üzemanyag-felhasználást is. A motort szimmetrikus, független szívósorral és kipufogó-leömlőkkel, illetve nagyteljesítményű, iker turbófeltöltővel szerelték fel. Emellett másodlagos levegőrendszer gondoskodik a hidegindítás utáni mérsékeltebb károsanyag-kibocsátásról. Az olajhűtő termosztátvezérlésű, a turbófeltöltők olajellátását pedig külön segédszivattyú biztosítja, ugyanakkor a nagy oldalirányú gyorsulásokra gondolva a motort kombinált nedves- és szárazkarteres kenési rendszerrel látták el. Minden egyes motort az alapoktól kezdve kimagaslóan képzett szakemberek szerelnek össze kézi munkával egy kifejezetten erre a célra épült szennyeződésmentes szobában. Minden elkészült motoron alumínium táblácska mutatja az összeszerelést végző Takumi motorépítő mester nevét.

Megújult a titán kipufogórendszer is, ami jobban alkalmazkodik a motorból kiáramló kipufogógázok magas hőmérsékletéhez. Az autó alsó burkolatán, közvetlenül a kipufogódob előtt kialakított NACA-légbeömlő a hátsó diffúzorokhoz vezeti a levegőt, hűtve a kipufogódobot és egyben hatékonyan elvezetve a forró levegőt az autónak erről a részéről.

nissan-gt-r-oldal

Dupla tengelykapcsolós sebességváltó 

A hatfokozatú, kettős tengelykapcsolós, szekvenciális sebességváltó vezérlését is áthangolták, hogy finomabban és jobb teljesítménnyel működjön a legkülönbözőbb vezetési szituációkban. Sokkal simább lett például az első és második sebességfokozat közötti váltás a lágyabb elindulásoknál.

Az előző GT-R enyhe gázadással való indulás esetén csökkentette a motor nyomatékát, ami viszont észlelhetően lassabb gázreakcióval járt. A 2017-es GT-R hasonló helyzetben nem csökkenti a nyomatékot, ami elősegíti a simább kigyorsítást álló helyzetből enyhe gázadással is. Sőt, így a kipufogó is észrevehetően halkabb lett, ami kellemesebbé teszi az autó mindennapi használatát. A váltóvezérlő megnövelt pontossága emellett alacsony motorterhelés esetén – például városon belül vagy egy parkolóban – csendesebb működést tesz lehetővé.

ATTESA E-TS összkerékhajtás 

A motor erejét a világ első független hátsó transaxle hajtóműegységeként megismert ATTESA E-TS összkerékhajtás-rendszer viszi át a kerekekre. Normál sebesség mellett a GT-R hátsókerék-hajtású autóként viselkedik, 0:100 arányú nyomatékelosztással, ami azonban a sebesség, az oldalirányú gyorsulás, a kormányzási szög, a gumik csúszása, az út felülete és a sodródás mértéke alapján akár 50:50 elosztási arányig módosulhat. A speciálisan a GT-R-hez kifejlesztett sodródásvezérlő alrendszer a kormányzási szögből számított ideális sodródás és a valós érték közötti különbséget méri a sodródásérzékelő és a gyorsulásmérő adatai alapján, majd a nyomatékot ennek megfelelően osztja el. A GT-R-ből már jól ismert Premium Midship Platform elrendezésben a sebességváltó, az osztómű és a differenciálmű az autó hátsó részén kapnak helyet. Ebben az elrendezésben nem alkalmaznak kardáncsöveket, így a kerékfelfüggesztések egymástól függetlenül működhetnek, biztosítva az optimális súlyelosztást és a lehető legnagyobb mértékű kanyartapadást.

nissan-gt-r-hat1

Karosszéria és alváz fejlesztések 

A 2017-es GT-R új szintre emeli a vezethetőséget és sportosságot az átdolgozott futóműnek és az eddiginél is merevebb szerkezetű karosszériának köszönhetően, ami a jobb vezethetőség mellett összességében is növelte az autó stabilitását.

Intenzív mérnöki munka eredménye a szélvédő A-oszlopokba ágyazott keretének új kialakítása is; a GT-R elülső részének így megnövelt szerkezeti szilárdsága kisebb deformációban és még közvetlenebb kanyarreakciókban nyilvánul meg. Az autó hátulsó részének merevsége is javult a csomagtartó körüli karosszériaerősítések eredményeként.  Ezekkel a változtatásokkal egyöntetűbb lett a karosszéria elülső és hátsó részének szerkezeti merevsége, és az autó összességében is kiegyensúlyozottabbá vált.

Továbbfejlesztették emellett a szelepház kialakítását a speciális, vezető által állítható Bilstein® DampTronic lengéscsillapítókban – melyek a járműtől érkező különféle adatok alapján állítják be a megfelelő csillapítási erőt, ezzel kiváló irányíthatóságot biztosítva a legkülönfélébb vezetési szituációkban és csökkentve a csillapítási veszteségeket. A felfüggesztés merev bekötési pontjainak köszönhetően javult a kanyarstabilitás és élénkebbek lettek a kanyarreakciók, mivel az egyes kerekek terhelhetősége úgy lett nagyobb, hogy a gumiabroncsok úttal érintkező felülete eközben az optimális értéken marad.

Az előző modellhez hasonlóan a DampTronic rendszer itt is háromféle üzemmódot kínál a vezetőnek: a jobb rugózást nyújtó Normal és Comfort módot, illetve az R üzemmódot. A háromféle beállítás a VDC dinamikus menetstabilizáló rendszerre, illetve a sebességváltó működésére is alkalmazható. A 2017-es modellben az „R” és a „Comfort” üzemmódok az eddiginél is sportosabb, illetve simább menettulajdonságokat ígérnek.  Az  „R” módban most még direktebb a kormányzás, a megnövelt szerkezeti szilárdságból adódóan pedig kisebb kormányzási szög mellett is ugyanolyan mértékű sodródás érhető el, míg a „Comfort” üzemmódban a tesztek eredményei alapján egyértelműen kisebb függőleges irányú terhelés éri a sofőrt a „Normal” futómű-beállításhoz képest. És ha már kormányzás: a GT-R elektronikusan vezérelt, fogasléces-fogaskerekes, alumínium fogasléccel szerelt, négy bekötési ponton rögzített, merev szigetelésekkel ellátott sebességérzékeny szervokormánya élénkebb kormányreakciót ad sportosabb vezetésnél, ugyanakkor a kormányzás kisebb erőfeszítést igényel városi forgalomban, és nagyszerű visszajelzést biztosít a nyílt autópályán is.

Az új GT-R a tesztelések során már bizonyította fantasztikus kanyarodási képességeit: az elődmodellhez képest 4 százalékkal gyorsabban teljesítette ugyanazt a szlalompályát. Sokat javult emellett az autó egyenesfutási stabilitása nagy sebességnél (250 km/h), így kisebb mértékű kormánykorrekcióra és vezetői beavatkozásra van szükség – tesztek is igazolták, hogy a korrekciók mértéke csökkent az előző évi modellhez képest.

A megállítóerőről a Brembo® hatdugattyús, monoblokk féknyergei gondoskodnak, melyek elöl 15,35, hátul 15 hüvelykes, szabadon úszó, furatos, két részből álló Brembo féktárcsákat fognak. Az alacsony széntartalmú, magas szilárdságú fékpofák intenzív fékerőt képesek kifejteni minimális fáradás mellett. A nagy erejű fékezések során fellépő görbülést a féknyergek versenyautókon is alkalmazott radiális rögzítése csökkenti minimálisra.

Megnövelt szerkezeti merevségű karosszériájával, hatékonyabb futóművével a 2017-es Nissan GT-R minden eddiginél jobb irányíthatósággal, stabilitással és kényelemmel jutalmazza vezetőjét.

nissan-gt-r-hat2

Jobb hangminőség, kevesebb zaj és vibráció (NVH) 

Az új GT-R minden eddiginél jobban hat az érzékekre: a nemkívánatos zajok kiszűrésével együtt erősebbek lettek a vezető fülének kedvesebb – a GT-R négycsöves, szabadáramlású kipufogórendszeréből feltörő – vérpezsdítő hangok. Ugyanakkor normál utazósebességeknél lényegesen csendesebb lett az autó.

Az ANC aktív zajszűrő rendszer az utastér megfelelő pontjain elhelyezett mikrofonokkal azonosítja, és a zajcsökkentő hangszórók által keltett ellenfázisú hanghullámokkal kioltja a kellemetlen, alacsony frekvenciájú zajokat. A műszeregység mögött használt, továbbfejlesztett hangszigetelő anyagok, az akusztikus szélvédő, valamint a műszerfal alatt és a hátsó sárvédőívekben alkalmazott zajszigetelések együttesen a motor és a hátsó kerekek felől érkező nemkívánatos zajok elnémítását szolgálják. Emellett az áttervezett titán kipufogórendszerben elhelyezett elektronikus vezérlésű csappantyú segítségével a kipufogódob rezonanciája is szabályozható, így kiszűrhetők az egyébként innen hallható, általában nemkívánatos, mély frekvenciájú zajok. Az ANC rendszer és az elektronikus vezérlésű csappantyú ezek szabályozásával gyakorlatilag teljesen megszünteti ezt a problémát.

Az új kialakítású titán kipufogódobban elhelyezett, elektronikusan vezérelt csappantyúval az ASE aktív hangerősítő rendszer képes közvetlenül az utastérbe vezetni a motorhangot. Az ASE rendszer megállapítja a különböző hangforrások (például a kipufogóhang) frekvenciáját és hangerejét, majd ezeket az adatokat összeveti egyéb fontos működési paraméterekkel, köztük a motor fordulatszámával. A rendszer a bejövő hangmintákat feldolgozza, majd az autó audiorendszerén és a hangszórókon keresztül az utastérbe vezeti a hangot.

A vezető az aktív hangerősítést az autó üzemmódjának – Normal, Comfort, illetve R – beállításával szabályozhatja. A csendes motorindításról emellett egy külön kipufogóhang-szabályozó kapcsoló gondoskodik. A kipufogóhang-szabályozó motorindítás előtt történő bekapcsolásával zárható a kipufogórendszerbe épített csappantyú, ami jelentősen lehalkítja a motor indításakor, illetve az elindulás után, alacsonyabb fordulatszámok mellett hallható zajokat. A kipufogócsappantyú zárt állásában 10 dB-lel csökken a zajok hangereje a nyitott álláshoz képest, ami az emberi fül számára igen lényeges különbséget jelent.

nissan-gt-r-hat3

BIZTONSÁGI TECHNOLÓGIÁK

Az autóban ülők védelmét a nagyobb szerkezeti szilárdságú karosszéria is elősegíti, de emellett minden új 2017-es Nissan GT-R alapfelszereltsége a Nissan AABS (Advanced Air Bag System) légzsákrendszere. Az AABS részét képezik:

  • a kétfokozatú vezető- és utasoldali légzsákok, melyek felfúvódásának mértékét az övfeszesség- és ülésfoglaltság-érzékelők adatai, valamint az ütközés nagysága alapján állítja be a rendszer
  • a vezető- és utasülésbe integrált, az ülésekkel együtt mozgó, oldalsó ütközések ellen védő légzsákok
  • a szintén az oldalütközések ellen védő, tetőbe szerelt függönylégzsákok
  • az energiaelnyelő kormányoszlop
  • valamint az ISOFIX gyermekülés-rögzítés.

Az alapfelszereltség része mindezek mellett a háromféle választható üzemmódban (Normal, R, illetve kikapcsolva) használható, továbbfejlesztett dinamikus menetstabilizáló rendszer (VDC), a TCS elektronikus kipörgésgátló rendszer, az ABS és az elektronikus fékerőelosztás (EBD), a tolatókamera, a TPMS guminyomás-ellenőrző rendszer, valamint az automatikus fényszórók.

ÖRÖKSÉG

A japán autógyártó csúcsmodelljeként bevezetett, a cég által elért technológiai és teljesítményszintet demonstráló Nissan Skyline GT-R nemcsak a világ autórajongóinak körében, hanem az autósport világán túllépve az egyetemes popkultúrában is megkérdőjelezhetetlen ikonná vált világhírű filmeken és videojátékokon keresztül. 

Első generáció (1969–1972) 

A teljesen új fejlesztésű GT-R az 1968-as őszi Tokiói Autószalonon debütált, sorozatgyártású példányai a következő év februárjában jelentek meg. Az új modell motorterébe az R380 versenyautó nagyteljesítményű, 24 szelepes DOHC motorján alapuló S20-as kódjelű motor került. A 200 km/h-s végsebességével, illetve az állórajtos negyedmérföld (400 m) 16,1 mp alatti teljesítésével hamar ismertté váló modell első futamgyőzelmét az 1969-es JAF Grand Prix versenysorozatban aratta.

nissan-gt-r-logo

Műszaki adatok: 

Teljes hosszúság / szélesség / magasság:                 4395 mm / 1610 mm / 1385 mm

Tengelytáv:                                                              2640 mm

Nyomtáv (elöl/hátul):                                              1370/1365 mm

Tömeg:                                                                    1120 kg

Motor:                                                                     S20 (soros hathengeres, 24 szelepes DOHC)

Legnagyobb teljesítmény:                                       118 kW (160 LE) 7000-es percenkénti

                                                                                fordulatszámon

Legnagyobb nyomaték:                                           177 Nm 5600-as percenkénti fordulatszámon   

Felfüggesztés (elöl/hátul):                                       rugóstag / ferde lengőkaros futómű

Fékek (elöl/hátul):                                                   tárcsafék / dobfék

Kerékméret:                                                             6.45-14-4PR

Technológiai érdekességek: 

  • A világ első tömeggyártású kettős felső vezérműtengelyes (DOHC) motorja hengerenként négy szeleppel.
  • A nagy teljesítményt olyan technológiák szolgálták, mint a változó áttételű kormányzás, az elöl MacPherson rugóstagokkal szerelt, hátul ferde lengőkaros kialakítású futómű, az önzáró differenciálmű, a kagylóülések és a 100 literes üzemanyagtank.

Fontosabb autósport sikerek: 

  • A modellel összesen 52 futamgyőzelmet arattak a japán túraautó-bajnokságban, ebből 49-et szinte hihetetlen, összefüggő sorozatban.

 

Második generáció (1973) 

Az GT-R 1972 novemberében bemutatott második generációja a következő év januárjában került a szalonokba. A továbbra is a 24 szelepes, soros hathengeres S20 motorral szerelt modell az egyik első olyan japán gyártású autó volt, melynek mind a négy kerekét tárcsafék fékezte. Fejlett technológiai megoldásai sportos teljesítményben nyilvánultak meg, ami igen népszerűvé tette az autórajongók körében. A Japánban ekkor bevezetett szigorú emissziós normák miatt azonban a modell gyártása nagyjából 280 példány után végleg leállt.

Kiváló teljesítménye, gyönyörű formái, illetve rendkívüli ritkasága miatt a második generációs GT-R mára a gyűjtők keresett és féltve őrzött kincsévé vált.

  

Műszaki adatok: 

Teljes hosszúság / szélesség / magasság:                         4460 mm / 1695 mm / 1380 mm

Tengelytáv:                                                                 2610 mm

Nyomtáv (elöl/hátul):                                                   1395/1375 mm

Tömeg:                                                                      1145 kg

Motor:                                                                        S20 (1198 cm3, soros hathengeres 24

                                                                                        szelepes DOHC)

Legnagyobb teljesítmény:                                              118 kW (160 LE) 7000-es percenkénti

                                                                                        fordulatszámon

Legnagyobb nyomaték:                                                  177 Nm 5600-as percenkénti

                                                                                        fordulatszámon       

Felfüggesztés (elöl/hátul):                                              rugóstag / ferde lengőkaros futómű

Fékek (elöl/hátul):                                                           tárcsafék

Kerékméret (elöl/hátul):                                                  175-HR14

 

Technológiai érdekességek: 

  • A modellben alkalmazott fejlett műszaki megoldások között említhető a 24 szelepes DOHC motor, a tranzisztoros gyújtás, a dupla vezérműláncos vezérlés, a változó áttételű kormányzás, az elöl MacPherson rugóstagokat, hátul ferde lengőkaros kialakítást alkalmazó futómű, az önzáró differenciálmű és a kagylóülések.

Harmadik generáció (1989–1994), R32

A GT-R név 16 éves szünet után, 1989-ben született újra. Az R32 GT-R-t az RB26DETT kódjelű, 280 lóerős, 2,6 literes soros hathengeres motor hajtotta, és ennél a modellnél jelent meg a ma már a GT-R modellek védjegyének számító összkerékhajtás (a korábbi modellek mind hátsókerék-hajtásúak voltak).

Kifinomult, elektronikus vezérlésű ATTESA E-TS elektronikus nyomatékelosztó rendszerével és fejlett multilink futóművével a harmadik generációs GT-R kivívta, és továbbra is tartja azt az irigylésre méltó rekordját: a japán túraautó-bajnokság minden olyan futamát megnyerte, ahol elindult.

Műszaki adatok: 

Teljes hosszúság / szélesség / magasság:             4545 mm / 1755 mm / 1340 mm

Tengelytáv:                                                         2615 mm

Nyomtáv (elöl/hátul):                                         1480/1480 mm

Tömeg:                                                                1430 kg

Motor:                                                                 RB26DETT (2,6 literes, soros hathengeres DOHC)

Legnagyobb teljesítmény:                                  206 kW (280 LE) 6800-es percenkénti fordulatszámon

Legnagyobb nyomaték:                                      353 Nm 4400-as percenkénti fordulatszámon

Felfüggesztés (első/hátsó):                                 többlengőkaros (multlink) futómű

Fékek (elöl/hátul):                                               hűtött tárcsafékek

Kerékméret (elöl/hátul):                                      225-50-R16 92 V

 

Technológiai érdekességek: 

  • A modell technológiai újításai közé tartozott a 2,6 literes DOHC motor, az ATTESA E-TS összkerékhajtás-rendszer, valamint a többlengőkaros kialakítású első és hátsó futómű.

Fontosabb autósport sikerek: 

  • A modell 29 egybefüggő futamgyőzelemmel 1990-től 1993-ig veretlen maradt a japán túraautó-bajnokságban.
  • Győzelmek a Nürburgring 24 órás autóversenyen és a Spa-Francorchamps 24 órás autóversenyen 1990-ben
  • Győzelem a Spa-Francorchamps 24 órás autóversenyen 1991-ben
  • Győzelem az 1991-es és 1992-es Bathurst 1000 autóversenyen

Negyedik generáció (1995–1998), R33 

Bár valamivel nagyobb és nehezebb lett a korábbi modelleknél, az R33 kódnéven ismert negyedik generációs GT-R hamar elismerést vívott ki jobb súlyelosztásból adódó nagyobb stabilitásával, az eddigieknél lényegesen merevebb szerkezetű karosszériájával, továbbfejlesztett kipörgésgátló rendszerével és nagyobb végsebességével. A Nürburgring híres-hírhedt, Nordschleife néven ismert régi szakaszán futott 7 perc 59 másodperces köridejével a negyedik generációs modell 21 másodpercet javított az R32 GT-R idején.

  

Műszaki adatok: 

Teljes hosszúság / szélesség / magasság:      4675 mm / 1780 mm / 1360 mm

Tengelytáv:                                                  2720 mm

Nyomtáv (elöl/hátul):                                  1480/1490 mm

Tömeg:                                                         1540 kg

Motor:                                                          RB26DETT (2,6 literes, soros hathengeres DOHC)

Legnagyobb teljesítmény:                           206 kW (280 LE) 6800-es percenkénti fordulatszámon

Legnagyobb nyomaték:                               368 Nm 4400-as percenkénti fordulatszámon   

Felfüggesztés (első/hátsó):                          többlengőkaros (multlink) futómű

Fékek (elöl/hátul):                                        hűtött tárcsafékek

Kerékméret (elöl/hátul):                               245/45ZR17

Technológiai érdekességek: 

  • A modell egyik jellegzetessége az aerodinamikus, erősített és könnyített karosszéria volt, mely az autó tömegközéppontját alacsonyabbra helyezte és javított súlyelosztásán.

Fontosabb autósport sikerek: 

  • Az 1998-as japán GT-sorozat GT500 kategóriájának győztese
  • Összesített 10. helyezés a Le Mans-i 24 órás autóversenyen 1995-ben
  • Összesített 15. helyezés a Le Mans-i 24 órás autóversenyen 1996-ban

Ötödik generáció (1999–2002), R34 

A R34 GT-R volt az utolsó a Nissan RB26DETT motorjára épülő, ATTESA E-TS összkerékhajtás-rendszerrel ellátott csúcsmodelljeinek sorában. Tovább növelt szerkezeti merevségének, illetve kompaktabb méreteinek köszönhetően – az R34 tengelytávja 55 mm-rel lett rövidebb az R33-hoz képest – a GT-R ötödik generációja még jobb vezethetőségével és nagyobb teljesítményével tűnt ki. A modellen bevezetett aerodinamikai fejlesztések, köztük az addiginál lényegesen nagyobb leszorítóerőt generáló padlólemez, nagyban hozzájárultak a már megjelenésével is erőt sugárzó GT-R sportosságához.

 

Műszaki adatok: 

Teljes hosszúság / szélesség / magasság:      4600 mm / 1785 mm / 1360 mm

Tengelytáv:                                                  2665 mm

Nyomtáv (elöl/hátul):                                  1480/1490 mm

Tömeg:                                                         1560 kg

Motor:                                                          RB26DETT (2,6 literes, soros hathengeres DOHC)

Legnagyobb teljesítmény:                           206 kW (280 LE) 6800-es percenkénti fordulatszámon

Legnagyobb nyomaték:                               392 Nm 4400-as percenkénti fordulatszámon

Felfüggesztés (első/hátsó):                          többlengőkaros (multlink) futómű

Fékek (elöl/hátul):                                        hűtött tárcsafékek

Kerékméret (elöl/hátul):                               245/40ZR18

 

Technológiai érdekességek: 

  • A nagy teljesítmény érdekében erősebb lett az R34 GT-R karosszériája, növelték a motornyomatékot, és az önzáró differenciálmű mellett a modellt, története során először, hatfokozatú sebességváltóval szerelték fel.

Fontosabb autósport sikerek: 

  • Kategóriagyőzelem a 2001-es japán GT-sorozat GT500 osztályában
  • Összesített 5. helyezés a 2002-es Le Mans-i 24 órás autóversenyen
  • Összesített 5. helyezés és kategóriagyőzelem a 2004-es Nürburgring 24 órás autóversenyen

Hatodik generáció (2007- ), R35 

A Nissan ikonikus új csúcsmodelljét nyilvánosan először a 2005-ös Tokiói Autószalonon tanulmányautóként mutatták be, amit pontosan két évvel később, ugyanitt a sorozatgyártású modell bemutatása követett. Lenyűgöző vezethetőségével, teljesítményével és a legmodernebb technológiai vívmányok felsorakoztatásával az autó hű maradt gyökereihez. A GT-R védjegyének számító négy kerek hátsó lámpa mellett az új modell a korábbi sorhatos helyett egy kiváló, ikerturbós V6-os motort és egy a legfejlettebb technológiát képviselő összkerékhajtás-rendszert kapott, mindezt egy minden részletében modern, egyszerre letisztult és erőt sugárzó külső formába öntve.

  

Technológiai érdekességek: 

  • A legújabb GT-R kiemelkedő teljesítményéért egyebek mellett a 3,8 literes, ikerturbós, V6 elrendezésű motor, a PTWA technológiával plazmaszórt hengerfuratok, a váltófülekkel is kapcsolható, hatfokozatú, duplakuplungos szekvenciális sebességváltó, a fejlett ATTESA E-TS összkerékhajtás, illetve a Nissan VDC-R menetstabilizáló rendszer felelnek.

Fontosabb autósport sikerek: 

  • A GT500 kategória bajnoka a 2011-es japán Super GT sorozatban
  • A GT500 kategória bajnoka a 2012-es japán Super GT sorozatban
  • A 2015-ös Blancpain Endurance Series hosszú távú versenysorozat bajnoka
  • A GT500 és a GT300 kategória bajnoka a 2015-ös japán Super GT sorozatban
  • Győzelem a 2015-ös Bathurst 12 órás versenyen

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER