2013. augusztus 29. csütörtök, 18:22

 

A Nissan Motor Co Ltd. két forradalmian új biztonsági rendszert mutat be, megerősítve vezető szerepét a biztonsági technológiák fejlesztése és az automatizált vezetéssel kapcsolatos kutatás területén.

nissan-automata-vezetes

Az újdonságok egy Nissan LEAF-ben debütáltak, egyesítve a vállalat elkötelezettségét a zéró emissziós fenntartható mobilitás és a súlyos vagy halálos balesetek kockázatát kizáró megoldások mellett.

Az egyik újdonság egy lézeres letapogató, amely 360 fokos szögben képes figyelni a jármű környezetét, folyamatosan érzékeli az akadályokat, a többi járművet és a potenciális veszélyeket, valamit felismeri a közúti táblákat és az útburkolati jeleket.

A második fejlesztés a járműintelligencia területéhez köthető: ezzel az újítással az autó képes válaszolni a lézeres letapogatóktól összegyűjtött információkra.

A fejlesztések együttesen lehetővé teszik a jármű számára, hogy a mindennapok során előforduló, összetett közlekedési helyzeteket tudjon kezelni. A Nissan három valós helyzetre nyújt korábban még nem látott megoldást:
- Oldaltávolság szabályozása
- Kereszteződésbe való beérkezés és kanyarodás a közeledő járművek figyelésével
- Előzés a közeledő járművek figyelésével

Az oldaltávolság szabályozása az autópályán fontos. Ezzel a funkcióval az autó felismeri a sáv szűkülését, és a megfelelő irányú kormányzással segít elkerülni az ütközést. Ilyen helyzet állhat elő például akkor, amikor útjavítási munkák miatt lezárják az autópálya egyik sávját.

A kereszteződésbe való behajtást segítő funkció a városi autózást könnyíti meg. Az N360 rendezvényen bemutatott Nissan LEAF képes áthaladni egy kereszteződésen úgy, hogy nem ütközik össze a keresztező forgalom járműivel.

A szembejövő járművek figyelése előzés közben szintén a városi utakon hasznos. A jármű érzékeli az út szélén parkoló autót, figyeli a szembejövő forgalmat, és a biztonságos pillanatban a kormány működtetésével kikerüli az akadályt.

A Nissan 360 alkalmával bemutatott újdonságokat a Nissan kutatási és fejlesztési központja azzal a hosszú távú céllal készítette el, hogy megalkossák az „ütközésmentes autót". A Nissan már korábban kifejlesztette és folyamatosan tökéletesíti az Aktív Biztonsági Pajzs nevű rendszert, amely teljes körű védelmet nyújt a járművezetőnek; a rendszer magába foglalja a 360 fokos parkolókamerát, a tolatás közbeni ütközést megelőző rendszert, a sávelhagyást megelőző rendszert és a távolságtartó automatikát. Az Aktív Biztonsági Pajzs 360 fokos szögben figyeli az autó környezetét, figyelmezteti a vezetőt a veszélyhelyzetekre, és gondoskodik a baleset megelőzéséről.

A most bemutatott újdonságok lehetővé teszik, hogy a rendszer még hatékonyabban észlelje és kerülje el idejében a veszélyhelyzeteket, mielőtt még az adott helyzet kritikussá válna. A fejlesztések azon az elgondoláson alapulnak, hogy az autók minél jobban megóvják az embereket.

A Nissan biztonsági technológiájának háttere
A Nissan kutatási és fejlesztési filozófiája, hogy a vezető és az autó együttműködésének segítésével biztonságosabbá tegye a közlekedést. Az autóvezetés során a potenciális balesetek elkerüléséhez három lépés szükséges: Felismerés, döntéshozatal és cselekvés. A Nissan Aktív Biztonsági Pajzs rendszere mindhárom lépést segíti.

A Nissan 360 rendezvényen bemutatásra kerülő technológia kiterjeszti az Aktív Biztonsági Pajzs képességeit, a mérnökök pedig máris újabb fejlesztéseken dolgoznak.
Felismerés: a jármű környezetének figyelése, kockázati tényezők, útburkolati jelek és közlekedési táblák felismerése.
Döntéshozatal: a fejlett mesterséges intelligencia segíti a vezetőt a döntések meghozatalában.
Cselekvés: az ütközés elkerülése érdekében a jármű képes reagálni a potenciális vészhelyzetekre, például kormányzással vagy fékezéssel. A Nissan LEAF fejlett vezérlő egységei ideális alapot nyújtanak az innovatív biztonsági technológia alkalmazásához.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER