Címkék: Budapest | Budapest taxi | elektromos autó | gyorstöltő | Leaf | Nissan | taxi

2014. március 19. szerda, 15:23

 

Mától hivatalosan is elkezdődött Magyarországon az elektromos taxizás, egyenlőre csak Budapesten. A mai napon átadásra került 2 db Nissan Leaf taxi a Budapest Taxi részére.


A taxik bértaxiként működnek, a töltésüket a bérlő taxisoknak kell megoldaniuk. Egy taxi egy nap 150-200 kilométert megy, a Nissan Leaf legnagyobb hatótávolsága gyári adat szerint 199 km. Az elektromos autóknál minden elektromos berendezés használata kevesbíti a megtehető kilométereket (rádió, CB, klíma, szélvédőfűtés stb.). A társaság 150 kilométeres hatósugárban vállalja az utasok szállítását. Kérdés az hogyan jut vissza a taxis.
Ugyanis a legnagyobb probléma, az hogy nem megoldott az elektromos autók gyorstöltése. Jelenleg egyetlen helyen lehetséges Budapesten az Istenhegyi úti MOL kúton.




Mészáros Csaba az Evobank részéről - mely a taxik beszerzéséhez is hitelt nyújtott a taxitársaságnak - bejelentette, hogy a Bank székhelyénél a jövő hónapban átadásra kerül még egy kút. A töltést 40-Ft/kW körüli áron fogják árulni.
Kérdésünkre, hogy az Elmű kíván-e gyorstöltő állomást kiépíteni Dr. Kövesdi Zoltán azt nyilatkozta, hogy a jelenlegiek sincsenek kihasználva. Itt kívánjuk ismételten megjegyezni, hogy az istenhegyi úton kívül a többi nem gyorstöltő, tehát egy kocsit ott kéne hagyni 6-8-10 órán keresztül. Igazából nem értjük az önreklámon kívül mi célt szolgálnak, hiszen nem elképzelhető, hogy valaki azért vegyen elektromos autót, hogy ha nem otthon tölti, elviszi egy ilyen állomáshoz, otthagyja a kocsiját az utcán, majd tömegközlekedéssel elmegy a munkába, avagy haza.

Azonban mindenképpen örvendetes, hogy elkezdődött valami itthon is az elektromos autózás terén. A gyorstöltők körüli kérdésünkhöz Palkovics Péter a Nissan PR és Marketing menedzsere hozzátette, hogy a Siófoki gyorstöltőkút után a jövő hónapban további 12 darab kutat építenek ki, melyből 2 db Budapesten lesz. Nos ez már valóban segítség és előremozdulás, legalább a fővárosi 2 taxis számára mindenképp.



Az előzetes tesztekről készült videófelvételen látszik az utasok érdeklődéssel vették igénybe az elektromos utasszállítót, melyet saját tapasztalatunk is mutatta amikor elektromos autó volt teszten nálunk, hogy az embereket borzasztóan érdekli a környezetbarát autó. Hozzánk mindenhol ahol csak megálltunk odajöttek az emberek érdeklődni, kérdéseket tettek fel és kérték hagy nézzék meg az autót.
Március 20-án, azaz holnap pár szerencsés utas ingyen próbálhatja ki milyen elektromos taxiban utazni.



  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER