2013. január 30. szerda, 13:33

 

Belgiumban, Nivelles-Sud-ben került sor az első gyorstöltő üzembeállítására. Ez az első annak a huszonöt darab, stratégiai megfontolások alapján telepítendő gyorstöltőnek a sorában, amely a Nissan adománya.

nissan-leaf

A projektben partnerként szereplő „The New Motion" társaság által üzemeltetetendő hálózat elkészülte után lehetővé teszi, hogy az elektromos autók használói gond nélkül átszelhessék az egész országot. 

A gyorstöltők a részben lemerült akkumulátorokat egyenárammal akár 15 perc alatt 80%-os töltöttségi szintre hozzák, míg egy teljesen lemerült akkumulátor 80%-ig történő feltöltéséhez mindössze 30 perc szükséges. 

A belga Nissan LEAF tulajdonosok számára talán még ennél is jobb hír, hogy az új autójuk megvásárlását követő egy évben a vele kapott utalvány-kártyával teljesen költségmentesen használhatják a gyorstöltőket. 

A napenergiából vételezett ingyen energia állt a 2012-es év végén Hollandiában megrendezett, ‘LEAF the earth' elnevezésű esemény középpontjában. Nem kevesebb, mint 82 holland LEAF-es gyűlt össze, Noordwijki Űr Expo területén, hogy kicseréljék tapasztalataikat és részt vegyenek egy vidám vetélkedőn, melyet a helyi tv-sztár, Bavo Galama vezetett. 

Meghallgathatták a korábbi űrhajós, Wubbo Ockels professzor előadását is, aki arról a jövőbeli megoldásról beszélt, amikor az elektromos autókat kizárólag megújuló napenergiával hajtják. 

"A napenergia hatalmas mennyiségben áll rendelkezésre, és bármire használható, ideértve még a furcsa és érdekes dolgokat is. A fenntarthatóság és az érdekesség egymással összefonódik" - mondta Ockels professzor.  

Hollandia lesz a haszonélvezője a Nissan ígérete szerint itt néhány hónap múlva megvalósítandó 38 gyorstöltőből álló hálózatnak is. A szintén a The New Motion által üzemeltetett hálózatban a Nissan LEAF tulajdonosok május végéig ingyen tölthetik fel akkumulátorukat. A LEAF használók számára készült speciális weboldal folyamatosan frissítve elérhetővé teszi a Hollandiában elérhető gyorstöltők adatait és a LEAF-re vonatkozó számos egyéb információt jelenít meg.  

Olaszországban, Milánóban a Nissan a Hertz autókölcsönzővel együtt reklámozza a városi zéró-emissziós mobilitás előnyeit. A város központjában, a főpályaudvar közelségében található Hertz irodában négy Nissan LEAF kölcsönözhető, ami lehetővé teszi a helyiek és a látogatók számára, hogy tipikusan mindennapi körülmények között kipróbálhassák az autót, ha a vásárlást fontolgatják.  

Ezáltal nemcsak a LEAF dinamikus vezethetőségét, kényelmét, kifinomult működését élvezhetik, hanem azt is, hogy egy teljesen elektromos hajtású autót használnak, amellyel a város olyan területeire is behajthatnak, amelyek a hagyományos autók elől el vannak zárva, továbbá ingyen parkolhatnak a városban.  

Ha van IKEA FAMILY kártyájuk, 20%-os engedmény kapnak a bérleti díjból, és bármelyik Milánó környéki IKEA áruháznál ingyenesen feltölthetik az autó akkumulátorát.

Az Egyesült Királyságban, a Birminghamtól délre fekvő Milton Keynesben megalakult az innovatív elektromos autók klubja. Az E-Car Club három Nissan LEAF-et vásárolt, melyek a - magánszemélyekből és cégekből álló - klub tagjainak rendelkezésére állnak, hogy szükség esetén kölcsön vegyék ezeket.   

Az autók helyben parkolnak, ás állandóan csatlakoztatva vannak a töltőhálózathoz, így mindig készen állnak a használatra. A klubtagok online módon foglalhatják le az autókat 6,60 euró óradíjért. Ezt követően egy okoskártya és egy egyedi pin-kód birtokában elvihetik az autót, és ugyanoda kell visszavinniük dolguk végeztével.  

A Milton Keynes-i próba-rendszer sikere alapján hamarosan Oxfordban is megkezdi a működését az E-Car Club, amely később az Egyesült Királyság egész területén tervezi a megjelenését. 

Az Egyesült Királyságban kezdődik meg egyébként a LEAF történetének következő fejezete is. Az ország északi részén, Sunderlandben, a cég igen termelékeny autógyárához közel, egy új létesítményben hamarosan elkezdik a korszerű lítium-ion akkumulátorok gyártását. Ez egyben előkészületet jelent a LEAF gyártására, amelynek beindítására az év későbbi időszakában kerül sor. 

Azzal, hogy hamarosan megkezdődik a LEAF észak-amerikai gyártása, és Japánban folytatódik az eddigi gyártási tevékenység, immár három gyár fogja kielégíteni a világ legnépszerűbb elektromos autója iránti igényeket. A zéró-emissziós mobilitás már nem álom.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER