2011. október 10. hétfő, 11:10

 

A Nissan hivatalos bemutatót szervezett a 2011-es Európa Év Autója és a Világ Év Autója címeket birtokló Nissan LEAF számára, ahol a Nissan Zöld Programjáról is szó esett. A történelmi jelentőségű járművet stílusosan a Közlekedési Múzeum autózás történelmét bemutató termében láthatta a közönség, majd a tesztvezetések a városliget körül, közúti körülmények között futottak.

 

nissan-leaf

A Nissan LEAF a világ elsőként piacra vitt, tömeggyártású, elérhető árú, alsó-középkategóriás, zéró-emissziós autója. A Nissan LEAF orrába beépített kis helyigényű villanymotor az első kerekeket hajtja. Az AC-motor teljesítménye 80 kW (kb. 110 lóerő), nyomatéka 280 Nm, és mindez 145 km/h maximális sebesség elérését teszi lehetővé. A villanymotort a Nissan által kifejlesztett, 90 kW-t meghaladó teljesítményű lítium-ion akkumulátor látja el energiával. Az autó egy feltöltéssel 175 km-t tud megtenni (a mérést az Új Európai Menetciklus szerint végezték), így jó megoldást jelent számtalan városi autós részére.

Az autó teljes körű felszereltségéhez tartozik a fékezési energiát visszaforgató rendszer, a légkondicionáló, a műholdas navigáció, a parkolást segítő kamera és a fejlett fedélzeti informatikai és telematikai rendszer. A mobiltelefonos csatlakozás lehetővé teszi a tulajdonos számára az autó töltési beállításainak változtatását, a töltöttségi szint és az akkumulátor maradék kapacitásának ellenőrzését ugyanúgy, mint az utastér fűtésének vagy hűtésének számítógéppel, illetve mobil telefonnal történő távvezérlését. Az egyetlen külön rendelhető extra a hátsó spoilerbe beépített napelem, amely a fedélzeti elektromos berendezések 12V-os akkumulátorának töltését segíti. A meghajtáshoz szükséges áramot biztosító fő akkumulátor teljesen lemerült állapotból normál töltéssel nyolc óra alatt tölthető fel 100%-ra, gyorstöltővel pedig 30 perc alatt érhető el a 80%-os töltöttség.

A Nissan LEAF 5 csillagos biztonsági minősítést kapott az EuroNCAP európai újautó-értékelés keretében. Ez azt jelenti, hogy az Európa útjain futó legbiztonságosabb autók egyike.

Az európai piacon az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Írországban és Portugáliában már megkezdődött a Nissan LEAF vevőknek történő átadása. Svájcban, Franciaországban, Spanyolországban és Belgiumban megkezdték a rendelések felvételét, majd ezekben az országokban is hamarosan átvehetik LEAF-jüket az első vevők. Norvégiában és Dániában az ősz folyamán kezdődik meg az értékesítés.

leaf-magyarorszagon

Az említett piacokon az elektromos autók vásárlói jellemzően 5000 euró (kb. 1,5millió forint) körüli értékű kormányzati támogatást kapnak, amit további adminisztratív előnyök kísérnek. Ilyen lehet a súlyadó (vagy környezetvédelmi éves adó), a dugódíj vagy belvárosi parkolási díj alóli mentesség, a buszsávok használatának lehetősége és hasonló megoldások. Fontos tényező a töltőállomás hálózat fejlettsége is. Ezen a területen számos kormány komoly terveket tűzött ki, például az Egyesült Királyságban 2013-ra egyedül Északkelet-Angliában 1.300 töltőhely fog működni.

A Nissan sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a LEAF hazai forgalmazása várhatóan 2013-ban veszi kezdetét, mikor a jelenlegi Japán gyártáshoz csatlakozik az addigra felépülő angliai és az észak-amerikai gyár is.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER