2011. június 10. péntek, 12:27

 

A brit miniszterelnök és a Nissan elnök-vezérigazgatója nyilvánosságra hozta befektetési terveit a Nissan bestsellerének következő generációjára vonatkozóan.
A Nissan sunderlandi, bedfordshire-i és londoni létesítményeire és alkalmazottaira vonatkozó jóváhagyás megtörtént.

 

nissan-gyar-nagy-britannia

David Cameron brit miniszterelnök és Carlos Ghosn, a Nissan Motor Co. elnök-vezérigazgatója közötti találkozó után bejelentették, hogy a jövőben a Nissan nagy-britanniai alkalmazottai fogják tervezni és gyártani a legmagasabb eladási darabszámot elért Qashqai modell legújabb verzióját.
Az új Qashqai projektnek köszönhetően 6000 munkahely megőrzése valósul meg - a beszállítói hálózat létszámát is figyelembe véve - közvetett, vagy közvetlen módon. Jelen szerződés képviseli a brit termékek minőségének és fontosságának elismerését.
Az új Qashqai 192 millió fontos beruházását teljes egészében a Nissan finanszírozza, melynek alapját a jelenlegi modell sikere adja. A Qashqai a legmagasabb eladási darabszámot elért modell az Egyesült Királyságban, 80 százalék körüli export aránnyal.
A fejlesztés első szintjeként, a Nissan Európai Dizájn Központjában, a londoni Paddingtonban történik az úttörő crossover külső formaterveinek elkészítése. A design véglegesítését követően a Bedfordshire-ben található cranfieldi Európai Technikai Központ mérnökei veszik át a projektet. A végső összeszerelésre pedig a gyár sunderlandi létesítményében kerül sor.

Carlos Ghosn, a Downing Street 10. szám alatti bejelentésében a következőket mondta: „Az Egyesült Királyság 1986 óta sarokköve a Nissan autógyártásának. Sunderlandi gyárunkkal a minőség és a hatékonyság fontos mércéjét állítottuk fel Európában és a világon mindenütt. Ez a Qashqai hazája, a Nissan legnagyobb terméksikereinek egyike, és ahogy erősödik a Nissan vezető pozíciója a fenntartható közlekedésben, úgy az üzem a zéró-emissziós gyártás egyik pillére lesz."

uj-nissan-qashqai-gyartasa

Még ebben a hónapban gördül ki az egymilliomodik Qashqai a sunderlandi gyárból, továbbá a jelenlegi termelés több mint 80 százaléka a világ 97 országának piacaira kerül exportálásra. A Nissan további 420 millió fontos beruházásra készül 2013-tól a 100 százalékban elektromos Leaf gyártásának fokozása miatt. Ezt megelőzően 2012-től egy teljesen különálló üzem létrehozását is tervezi, ahol a Renault és a Nissan modellek lítium-ion akkumulátorainak gyártása zajlana majd.

David Cameron miniszterelnök így nyilatkozott: „A Nissan jelenlegi beruházása fantasztikus hír számunkra és nagyszerűen demonstrálja az Egyesült Királyság autógyártásának erejét és vitalitását. Ennek a jövőben megvalósuló gyártásnak és kutatás-fejlesztésnek a biztosítása tisztelgés a Nissan szigetországi munkaereje és szakértelme előtt.
Életbevágóan fontos, hogy erős gyáraink legyenek és egyensúlyban tudjuk tartani a gazdaságot, valamint biztosítsuk a fenntartható gazdasági növekedést. A jelenlegi kormányzat szilárd elhatározása, hogy minden eszközzel segítse a vállalkozásokat abban, hogy képesek legyenek beruházásokra, növekedésre és munkahelyteremtésre.
Saját szememmel láttam a Nissan sunderlandi gyáregységében végzett hatalmas munkát. Nagyszerű nap ez nemcsak számukra, hanem az észak-keleti térségünk, sőt egész Anglia számára."

A brit vállalkozásügyi miniszter, Vince Cable azt mondta: „Örömteli hír számunkra a mai bejelentés, ugyanis egy ilyen projekt további hosszú távú beruházásokat hozhat az Egyesült Királyság egyébként is első számú autógyárának. A Nissan sunderlandi gyáregységének története a brit autógyártás egyik siker sztorija. A Qashqai és más modellek fejlesztése pedig tovább erősíti mindezt."

A jelenlegi Qashqai 2006 decemberében került piacra és a mai napig a Nissan legsikeresebb modellje. Stílusában a hagyományos hatchback és a megemelt padlószintű SUV-ok között van. A Nissan Qashqai megragadta az autóvásárlók képzeletét és az Egyesült Királyságbéli Top10-es eladási lista üde színfoltja lett. A jelenlegi Qashqai modell paletta sunderlandi gyártása kb. egy éve fut lefedve a globális igényeket, átlagosan 1200 db/napi normával. Ilyen nagy számban egyetlen autó sem készült még a szigetországban, ezért nem túlzás kijelenteni, hogy a Nissan a britek legnagyobb autógyártója. Minden egyes Qashqai modell 3779 darab alkatrészből áll, melynek 83,6%-a az Egyesült Királyságbéli 224 beszállító valamelyikétől származik. Az említett gyáregységben készül a Nissan Note mini-MPV és a Juke kompakt crossoverje is.

Megjegyzések:
••          A Nissan Motor GB 2010-ben 95.904 db járművet adott el (ennek 85%-a készült az Egyesült Királyságban)
••          A Nissan sunderlandi gyáregysége 1984-ben épült, a termelés 1986-ban indult
••          A teljes termelési darabszám 1986 óta meghaladta a 6 millió egységet
••          2010-ben az itt készült autók 81%-a került exportra, világszerte több, mint 97 országba
••          A sunderlandi gyár jelenleg 5 ezer alkalmazottat foglalkoztat
••          A Nissan európai dizájn központja a londoni Paddingtonban található, és kb. 40 alkalmazottal dolgozik
A Nissan európai technikai központja pedig a bedfordshire-i Cranfieldben van, és kb. 500 alkalmazottat foglalkoztat


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER