2011. november 22. kedd, 23:47

 

Az Evalia igen erős alapokról indult el: a díjnyertes Nissan NV200-ra épül, amely 2010-ben elnyerte a Nemzetközi Év Kisteherautója címet. Kis külső méretei ellenére az NV200 nagy belső térrel rendelkezik, és az eredmény az, hogy gyakorlati használhatósága és kényelme figyelemre méltó.

nissan-evalia

"Ugyanazok az előnyös tulajdonságok, amelyek az NV200-at a Nemzetközi Év Kisteherautója díj elnyeréséhez segítették, megtalálhatók az Evaliaban is. Kompakt építésű, könnyű vezetni és rendkívül praktikus, de ezen kívül hét személynek ad kényelmes ülőhelyet és sok más személyautós vonással rendelkezik.
Egyedi szövetkárpitjával, a műszerek alumínium-hatású környezetével és a középkonzol kialakításával személyautó-érzetet kelt" - mondta Sebastien Danvel, a Nissan Europe Kishaszonjárművek és Teherautók Marketing vezérigazgatója. 

Az öt vagy hét üléssel kapható Evalia óriási helyet biztosít az utasok és csomagjaik részére; még a leghátsó két ülés is teljes kényelmet biztosít felnőtt utasai számára. Ha az összes ülés használatban van, 900 literes csomagtér áll rendelkezésre. Ha viszont a hátsó üléseket felhajtották, jelentős méretűre, 2900 l-re bővül az utastér. 

Az NV200-hoz hasonlóan az Evalia is háromféle motorral rendelhető meg: két dízel- és egy benzinmotor közül lehet választani. Mindegyik Euro 5-ös és a teljesítmény, valamint a takarékos üzem ideális kombinációját nyújtják. 

A Japánban, de az európai kutató-fejlesztő és formatervező részlegek jelentős közreműködésével tervezett Evaliát az NV200-zal együtt Spanyolországban, a Nissan barcelonai üzemében gyártják.

evalia

A Nissan B padlóvázának egyik változatára épülő Evalia továbbfejlesztett vezethetőséget és kényelmet nyújt. Kis külső méretei - 4,4 m hosszú, 1,86 magas és 1,69 m széles - ideálissá teszik arra, hogy keresztülverekedje magát a forgalmon.  
Az alapfelszereltséghez tarozó elektromos szervokormánynak köszönhetően parkolni is rendkívül könnyű vele. Az oldalsó tolóajtók könnyűvé teszik az utasok be- és kiszállását, akármilyen kis hely is van oldalirányban a parkoló autók között. A  -  felszereltségtől és az adott piactól függően alapfelszereltségű vagy külön megrendelhető - tolató kamera a  lehető legkönnyebbé teszi a parkolást és a manőverezést. 

Az NV200 tiszta, funkcionális designja a Nissan személyautók és haszonjárművek stílusjegyeit kombinálja, de új egyedi jellegzetességeket is felmutat, mint amilyen például az első ajtó üvegének lendületesen felfelé hajló alsó széle. Az oldalablakok képzetesen meghosszabbítják a járművet, és a kilátást nem gátolják ablakkeretek vagy ablakoszlopok. Ugyanezen okokból az ajtókilincsek nem emelkednek ki a karosszériából, süllyesztett kivitelűek.   
Az Evalia elején a Nissan hűtőrácsának új kialakítása látható, amely formailag „átfolyik" a keskeny, a sarkokra is kiterjedő első lámpákba. A hűtőrács krómbetétei különböztetik meg az Evaliat, csakúgy, mint a karosszéria színére fényezett lökhárítók, ajtókilincsek és külső visszapillantó tükrök. Az Evalia hátfalán felfelé, magasra nyíló ajtó található. 

Alváz
Az első felfüggesztés a segédkerethez az útfelületről érkező zajt és rezgéseket kiszűrő gumielemekkel rögzített gólyaláb-típusú, csavarrugóval és hosszlengőkarral kombinált egység. Az első stabilizátor-rúd közvetlenül a rugóstaghoz kapcsolódik, és így kanyarodás közben hatékonyan határok közé szorítja a karosszéria oldaldőlését, az út egyenetlenségeit kiszűrő lengéscsillapítók pedig növelik a menetkényelmet. 
A szintén segédkerethez, gumielemeken csatlakozó hátsó kerékfelfüggesztés oldalanként egyetlen, fél-elliptikus laprugóból áll. 

A menetkényelmet és a vezethetőséget tovább javítja az Evalia merev karosszériája, melyet még négy kereszttartó is erősít. A kiegészítő megerősítés ellenére a teljes karosszériaszerkezet konstrukciója a gazdaságos üzem és a kezelhetőség érdekében a lehető legnagyobb mértékben csökkenti az önsúlyt.      
A biztonságos kialakításhoz tartozik a merev karosszéria mellet az ajtók energiaelnyelő borítása, amely ütközés esetén védi a bent ülőket. A vezető- és utas-oldali légzsák az alapfelszereltséghez tartozik. A gyalogosok biztonságát a lökhárítóba, a motorházba és a szellőzőnyílásba beépített energiaelnyelő anyagok növelik.    

Az alapfelszereltség része a változó rásegítésű elektromos szervokormány, az ABS, az elektronikus fék-asszisztens (EBA) és az elektronikus fékerő-elosztó (EBD). Az aktív biztonság növelése érdekében az elektronikus stabilitás program (ESP) modelltől függően az alapkivitelhez tartozik, vagy külön megrendelhető.  

Motorok

A benzinüzemű változatokat a Nissan jól ismert, könnyű súlyú, kis belső súrlódású HR 1,6-os motorja hajtja. Ennek 81 kW (110 LE) a teljesítménye, 153 Nm a nyomatéka. A teljesen alumíniumból készült motor hengerenként négyszelepes, folyamatosan változó szelepnyitás-vezérlésű, többpontos befecskendezésű és  folyamatosan változó szívószelep-emelés vezérlésű.  

Mindkét dízel-változatot a Renault-Nissan Szövetség K9K 1,5 dCi  motorja hajtja. A Renault által kifejlesztett, 1461 cm3-es, nyolcszelepes erőforrás elismerten gazdaságos működésű, alacsony károsanyag-kibocsátású és kivételesen jó vezethetőséget biztosít. A belépő szintet képező 1,5 dCi változat teljesítménye 66 kW (90 HP), nyomatéka 200 Nm, és ötokozatú sebességváltón keresztül hajtja az első kerekeket.

muszerfal

Ezt egészíti most ki az erősebb, rugalmasabb változat, melynek teljesítménye 81 kW (110 LE), nyomatéka pedig 240 Nm. A csúcsnyomaték már 1750/perc fordulatszámtól kezdve rendelkezésre áll. A hatfokozatú váltóhoz csatlakozó motor CO2-kibocsátása mindössze 166 g/km. 
A fenntartási költségek csökkentését segíti elő a szerviz-intervallumok meghosszabbítása. Olajcserére a dízel-változatok esetében 30.000 km-enként vagy évente egyszer van szükség.   

Belső kialakítás

A kiemelkedő vezetői helyzetet egyedi műszerek és kijelzők segítik, a középkonzolt pedig alumínium-hatású borítás díszíti a rádió és a műszerfalból kinyúló 'joystick'-szerű sebességváltó kar környezetében. A minőségi látványt és érzetet fokozó alumínium díszítés található az ajtókilincsek körül és a kormánykeréken is.  

Az egyedi szövetkárpit szintén hozzájárul a minőség-érzethez, ugyanakkor könnyen tisztán tartható, ami elsődleges fontosságú egy praktikus családi autó esetében. A középső üléssoron a nagyobb kényelem érdekében vastagabbak a fejtámlák és hosszabbak az üléspárnák, ez utóbbiak 60/40 arányban osztottan előre billenthetők a csomagtér növelése céljából. Az üléstámla síkba dönthető, mindegyik ülés előre billenthető, hogy könnyebb legyen a beszállás hátra. 

Az első ülések háttámlájára pohártartós, lehajtható asztalkákat szereltek, ezek alatt kettős zseb található: egy külső hálós zseb és egy belső, amely a biztonság érdekében cipzárral zárható. További praktikus megoldás, hogy az első ülés alján 12 V-os csatlakozót helyeztek el, ami a középső üléssoron ülő utasok számára hozzáférhető - tökéletes lehetőség a mobil telefon töltésére, hordozható DVD-lejátszó, mobil hűtőszekrény vagy elektronikus játék használatára.  

utaster

A középső ülésekre történő beszállást mindkét oldalon a tolóajtók és a B-oszlopra szerelt stabil kapaszkodók segítik.   
Ha beszerelésre kerültek, a harmadik üléssor két ülésénél felnőttek számára is a kényelmes elhelyezkedéshez szükséges fej- és lábtér áll rendelkezésre. Ha nincs rájuk szükség, az ülések vízszintesre összehajthatók, vagy az utastér hátuljának két oldalához hajtogathatók. Az összes ülés minden esetében az Evaliában marad, a csomagtér bővítéséhez nem kell kiszerelni.   

Az utastér teljes mértékben kárpitozott, az ajtókat és az oldalfalakat préselt műanyag borítás fedi, melyek számos rakodási lehetőséget kínálnak. A harmadik üléssor mellett kihajtható pohártartókat, a tolóajtókban és a műszerfal két oldalán palacktartókat találni. A tető teljes hosszára kiterjedő borításban három beltéri lámpa helyezkedik el, mindegyik üléssor felett egy-egy.

Az innovatív felszerelések közé tartozik a tolatókamera. A hátsó rendszámtábla közelébe beépített kamera a műszerfalban elhelyezett kis képernyőre továbbítja a képeket. A Nissan Connect műholdas navigációs és kommunikációs rendszerrel felszerelt modelleknél a tolatókamera által közvetített kép a középső képernyőn jelenik meg.  
A további opciók közé tartoznak a fűthető első ülések, a sebességtartó és sebességhatároló automatika, a sötétített oldalüvegezés, az intelligens kulcs és a teljesen automata légkondicionáló. 

egyteru


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER