2011. május 09. hétfő, 16:44

 

Mexikó, Portugália és Jordánia után a Citroën DS3 WRC sorozatban negyedik murvás győzelmét aratta a rali világbajnokságban. A csaknem végig vezető Sébastien Loeb és Daniel Elena karrierjének 64. futamgyőzelme azt is jelenti, hogy a hétszeres világbajnok páros növelte előnyét az idei WRC-szezon egyéni küzdelmében.

 

loeb-szardinia-rally-wrc

Sébastien Ogier és Julien Ingrassia negyedikként futottak be, így ők is értékes pontokat szereztek a Citroën Total World Rally Teamnek: a csapat nekik köszönhetően is tudta átvenni a vezetést a konstruktőri versengésben.
Loeb mindhárom versenynapon iszonyú keményen küzdött – nem csupán az ellenfelekkel, de az elemekkel is. Első helyről indulva ő söpörte tisztára a kavicsos, murvás pályákat a mezőnynek, így teljes erejéből kellett markolnia a kormányt. Saját elmondása szerint is ez volt élete legnehezebb versenye Szardínián. Hiába vezetett csaknem végig, az utolsó napra szerzett 22 másodperces előnyének megtartásáért az utolsó pillanatig is komoly kockázatokat kellett vállalnia.

“Talán a 16. gyorson éreztem úgy, hogy nem annyira kellemetlen a pálya, nem okozott akkora gondot a takarítás. Na ott viszont tövig kellett nyomnom a pedált, hogy kicsit elszökjek Mikkótól. A 17. gyorson már normál tempóval tudtam menni, láttam, hogy Mikko nem jön utánam, így az utolsó kilométerekre kicsit lazíthattunk.”

Sébastien Ogier dobogós várakozásokkal érkezett Szardíniára, de sajnos a 17. gyorsasági szakaszon elszálltak a remények. „Egy gyors kanyar kijáratánál nem vettem észre egy követ, amelyet eltakart a rásodort föld. Rámentem bal hátsó kerékkel, és a felfüggesztés megadta magát. Meg is álltunk, azt hittük, vége. Aztán végül is tovább tudtunk menni, de több mint egy percet kaptunk azon a gyorson. Szerencsére ezzel együtt is csak egy helyet csúsztunk hátra.”

Az autót a következő, 30 perces szervizpark során helyrehozták a szerelők, de akkor már csak az utolsó, Power Stage-nek nevezett szakasz maradt hátra. Itt Loebék harmadik helye azt jelentette, hogy a hétszeres világbajnok páros megszerezte 64. futamgyőzelmét. Loeb így nyilatkozott: „Nagyon kedves a szívünknek ez a győzelem, noha minden különösebb taktika nélkül hoztuk össze. Az első napi takarítás kifejezetten hátrányt jelentett, de azért sikerült az élre kerülnünk, és tudtuk is tartani az előnyünket. Ehhez persze folyamatosan nagyon kellett küzdeni. Az autó tökéletesen ment, én is jól éreztem magam benne, ezért is sikerülhetett. Persze voltak iszonyú meleg helyzetek, és meg kell, mondjam: örülök, hogy a végére értünk…”

Sébastien Ogier végül megtartotta a negyedik helyet, így az egyéni és a csapatversenyben is értékes pontokat gyűjtött. „Nem sikerült elérnünk a kitűzött célt, nem lettünk dobogósak, de azért a negyedik hely önmagában nem rossz eredmény. Szardínián egyszerűen hátrányban vagyok a többiekhez képest, nincs annyi tapasztalatom ezeken a pályákon. Egy pillanatra sem adtam fel, mindenképpen célba akartam érni, befejezni ezt a versenyt, amely nem volt túl kegyes hozzám…”

„Sébastien Loeb elképesztő teljesítményt nyújtott. Úgy nyerte meg a versenyt, hogy mindhárom napon ő takarított a mezőny előtt, ez hihetetlen – nyilatkozta Frédéric Banzet, a Citroën vezérigazgatója. – Sébastien Ogier-nak ma nem volt szerencséje, de nagyon értékes pontokat szerzett. Ismét lenyűgöző volt látni, hogy a csapat milyen lenyűgöző profizmussal, ugyanakkor derűs, támogató és lelkes hangulatban dolgozik együtt.”

Szakaszgyőzelmek : Latvala 7, Hirvonen 4, Loeb 4 (egy holtversenyben), Solberg 2, Ogier 2 (egy holtversenyben)

A versenyt vezették : ES1 : P. Solberg, ES2 és 3 : Hirvonen, ES4 –18 : Loeb.

Nem hivatalos végeredmény
S. Loeb / D. Elena    (Citroën DS3 WRC)    3h45’40’’9
M. Hirvonen / J. Lehtinen    (Ford Fiesta RS WRC)    +11’’2
P. Solberg / C. Patterson    (Citroën DS3 WRC)    +23’’8
S. Ogier / J. Ingrassia    (Citroën DS3 WRC)    +1’31’’5
M. Ostberg / J. Andersson    (Ford Fiesta RS WRC)    +2’42’’6
D. Sordo / C. del Barrio    (Mini John Cooper Works WRC)    +3’27’’6

A világbajnokság egyéni versenyének nem hivatalos állása
S. Loeb    100
M. Hirvonen    93
S. Ogier    81
J.-M. Latvala    68
P. Solberg    46
M. Ostberg    38

A világbajnokság konstruktőri versenyének nem hivatalos állása
Citroën Total WRT    167
Ford Abu Dhabi WRT    150
M-Sport Stobart WRT    61
Petter Solberg WRT    37
Ice 1 Racing    26
Munchi’s Ford WRT    24

*A közölt eredmények a FIA hivatalos tájékoztatásáig nem tekinthetők véglegesnek.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER