Címkék: dizájn | Lexus

2014. december 09. kedd, 08:47

 

A tokiói Intersect By Lexus-ban gyűltek össze 2014. november 24-én a 2015-ös Lexus Dizájn Verseny bírái és mentorai, hogy kiértékeljék a 72 országból érkezett 1171 pályázatot.

A Lexus Dizájn Versenyt 2013-ban indították útjára azzal a céllal, hogy a világ fiatal formatervezőit különféle problémák megoldására ösztönözzék. Különleges mentorprogramjának köszönhetően - amely lehetővé teszi, hogy a résztvevők elkészíthessék innovatív ötleteik működő prototípusát - a megmérettetést világszerte nagy érdeklődés övezi.A Lexus Dizájn Verseny mindig egy adott téma köré épül fel, ami töprengésre és új ötletek kiötlésére készteti a tervezőket. A 2015-ös verseny témája az "Érzékek". Az érzékelés nélkülözhetetlen része az életnek, hiszen ennek révén alkotunk képet a világról. A széles skálán értelmezhető téma felöleli a látást, a hallást, a tapintást, a szaglást és az ízlelést, így igen tág teret enged a fantáziának.

A verseny bírái arra kérik a fiatal dizájnereket, hogy újszerű megközelítéssel tekintsenek az öt érzékre. Az elbírálás szempontjai között szerepel a téma minél mélyebb megértése és egyedi értelmezése, valamint a javasolt dizájnkoncepció eredetisége. Maga a téma különösen fontos a Lexus számára, hiszen az autózás élménye is az érzékelésen alapul: a jármű stílusának látványán, a finoman hangolt motor hangján, vagy éppen a luxuskivitelű bőrkárpit tapintásán.

A Lexus Dizájn Verseny tizenkét döntőse lehetőséget kap arra, hogy a formatervezés legismertebb szakemberei és a téma iránt érdeklődő nagyközönség előtt is bemutathassák munkáikat. A verseny eredményhirdetése 2015 elején várható, a döntősök alkotásai a 2015-ös Milánói Dizájn Héten is láthatók lesznek.

A győztesek közül négy pályázó - vagyis kétszer annyi, mint tavaly - világszerte elismert formatervezők segítségével készítheti el prototípusát. Idén a mentorok között szerepel Arthur Huang építész/mérnök, Robin Hunicke játéktervező, a Neri & Hu építész-dizájner páros, valamint Max Lamb formatervező. A fiatal dizájnerek és mentoraik 2015 januárja és márciusa között intenzív műhelymunka keretében fejlesztik majd ki a prototípusokat, amelyek megvalósítására a vállalat egyenként 2,5 millió jenes (körülbelül: 5,2 millió forint) támogatással járul hozzá.

A négy prototípus készítője a 2015-ös Milánói Dizájn Héten a Lexus standján mutatja be a formatervét, amelyek közül egyet nagydíjjal jutalmaznak.

A zsűri tagjai Paola Antonelli kurátor, Aric Chen kurátor, Toyo Ito építész, Birgit Lohmann, a designboom főszerkesztője, Alice Rawsthorn dizájnkommentátor, valamint Tokuo Fukuichi, a Lexus International elnöke.

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER