2013. július 29. hétfő, 22:44

 

Az új Infiniti Q50 nem csak a neveket jegyzi meg, hanem az arcokat, üléspozíciókat, fülkehőmérsékletet, hazafelé vezető utakat, sőt, még azt is, hogy a vezető a Qwerty vagy ABC típusú billentyűzetet szereti-e használni. Az adott modelltől függően az új Infiniti Q50 nem csak nevén köszönti a vezetőt, de a kettős érintőképernyőn akár családtagok vagy barátok fényképeit is megjeleníti.

infiniti-q50

Az idei év második felében 27.950 fontos alapárral a szalonokba kerülő Infiniti Q50 a prémium középkategóriában egyedülálló módon, a memóriával rendelkező autó fogalmát teljesen új szintekre emeli. A 10 funkcióban 96 féle beállításnak köszönhetően a testreszabhatóság variációi meghaladják az egymilliárdot, lehetővé téve a jármű tökéletesen a vezető igényeihez igazodó beállítását.

Az Infiniti Q50 összesen négy személyhez - három regisztrált felhasználóhoz és egy vendéghez - tartozó beállítást tud megjegyezni, a különféle kabinbeállításoktól, a dinamikus vezetési funkciókon át a biztonsági beállításokig.

q50-infinitiAz átfogó digitális testreszabhatóságot biztosító megoldás neve az „Autóm ismer engem” (My car knows me).  A rendszer használata kifejezetten egyszerű, feladatunk mindössze annyi, hogy néhány igazán felhasználóbarát kapcsolóval kiválasztjuk a nekünk tetsző beállításokat - a többit az autó elvégzi helyettünk.

A My Car Knows Me rendszer egyik kulcseleme az intelligens kulcs, az i-Key. Az Infiniti Q50-hez járó két darab i-Key mindegyike két-két vezető személyes beállításait képes tárolni. Az információt a rendszer automatikusan menti, és az adatok az érintőképernyőn keresztül egyszerűen módosíthatók vagy törölhetők. A személyes beállítások részeként akár 16 fényképet is feltölthetünk az autó memóriájába.

A memória-funkciók országonként és modellenként, a motortól és váltótól függően is eltérőek lehetnek, azonban minden modellben megtalálható a vezetési mód kiválasztását lehetővé tevő Infiniti Drive Mode Selector. A középkonzolon található módválasztó kapcsolón ötféle vezetési mód közül választhatunk: Standard, Sport, Eco (csak benzines modellnél), Hó (csak automata váltónál) és Egyedi.

Az országtól és modelltől függően az Egyedi (Personal) vezetési mód az, ahol a vezető beállíthatja a motor és váltó neki leginkább tetsző viselkedését és működését, sőt, az Infiniti forradalmian új, közvetlen adaptív kormányzással szerelt modelljeinél a kormányzási erő és az autó kormánymozdulatokra való reagálása is állítható.

Az Infiniti Q50 a maximális vezetési élményt és biztonságos közlekedést segítő, ultramodern háttérrendszerek beállításait is képes vezetőhöz kötötten megjegyezni. Az adott rendszer testreszabhatóságától függően (csak ki/be kapcsolható vagy az elektronikus beavatkozás szintje is állítható), az autó minden beállítást megjegyez és automatikusan aktivál, amikor a vezető a kormány mögé ül.

A jármű gondoskodik róla, hogy az elektronikus berendezések (amelyek jelentős része az Infiniti Safety Shield innovatív, átfogó biztonsági rendszer részét képezi) mindig az adott vezetőhöz beállított, optimális állásban legyenek - mindezt gombnyomás vagy menüben való keresgélés nélkül.

A funkció által biztosított kényelem és nyugalom jelentősége azért is kiemelkedő, mert a Q50-be szerelt Safety Shield átfogó biztonsági rendszer minden eddiginél összetettebb. Része többek közt a világ első prediktív ütközés figyelmeztető rendszere, amely a napjainkban elérhető legfejlettebb szenzorokat alkalmazva képes nem csak a közvetlenül előttünk haladó jármű sebességét és távolságát érzékelni, de az az előtt haladóét is.

A vezető igényeinek és az adott útszakasznak megfelelően testre szabható biztonsági rendszerek között találjuk még (az adott országtól és modelltől függően) a tolatás közbeni ütközést megakadályozó rendszert, az intelligens fékerőszabályzó pluszt, az oldalsó stabilitás szabályozót, a kanyarodást segítő, kerekenként a nyomatékot és fékerőt külön állító aktív Trace Controlt, az intelligens tempomatot, a távolságtartó automatikát, az automatikus fényszórót (High Beam Assistant), a holttérfigyelő és az aktív sávtartó rendszert, és a világ első közvetlen adaptív kormányművét (nem minden modellben), amelyek mágnesként tapasztják a járművet saját sávja közepére az országúton.
infiniti-q50s
A vezetőülésből minden korábbinál több funkciót tudunk testre szabni - amelyeket a Q50 azonnal aktivál, amint felismeri az adott vezetőt a kormány mögött. Modelltől függően testreszabható és elmenthető például a kedvenc vezetési pozíció (ülések, kormányoszlop, külső tükrök), klíma, útvonalak és navigálási opciók, az Infiniti InTouch™ kommunikáció beállításai, valamint a szórakoztató és információs funkciók. A kijelzőmód, nyelv, színek, fényképek és gyorsgombok is beállíthatók - sőt, a rendszer azt is megjegyzi, hogy a fogyasztást l/100km-ben vagy mpg-ben szeretnénk látni, a hőmérsékletet Fahrenheit vagy Celsius fokban jelezze, és analóg vagy digitális órát kérünk.

Az Infiniti Q50-et arra tervezték, hogy az érzelmekre és az értelemre egyaránt hatással legyen. A Q50 ötvözi az Infiniti koncepcióautóinak formatervét egy hívogató beltérrel, amelyet a technológia és a hagyományok egyaránt inspiráltak. A négyajtós, első-vagy összkerékhajtású szedán két alacsony kibocsátású nagyteljesítményű motorral kapható: 170 lóerős, 400Nm nyomatékú 2.2 dízel (CO2 kibocsájtása 114 g/km, fogyasztása 4.4 l/100km) és a 364 lóerős, 3.5 literes hibrid (CO2 kibocsájtás, 144g/km, fogyasztása 6.2 l/100km). A piactól függően az Infiniti Q50 2013-ban érkezik 9.294.000 forinttól.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER