Címkék: Citroen | mozi

2021. október 25. hétfő, 13:43

 

A Francia kiadás, az Oscar-díjra is jelölt zseniális rendező, Wes Anderson legújabb filmje egy képzeletbeli, XX. századi francia kisvárosban kiadott – ugyanilyen című – amerikai magazin utolsó számának sztorijai közül elevenít meg egy csokorra valót.

 

 

Az alaptörténet egy Ennui-sur-Blasé nevű fiktív városkában játszódik, amelyben Franciaország egész története összesűrűsödik.
Wes Anderson: „A film vizuális elemei, a jelmezek, a díszletek, mind gondos kutatómunkán és valós dokumentumokon alapulnak. Bár egy minden elemében eredeti alkotásról van szó, amely mögött rengeteg fantázia rejlik, igazából minden részletnek van valóságalapja.”
A Citroënnel folytatott művészi együttműködés az egész filmet áthatja. A stáb a forgatás elején ellátogatott a márka legendás modelljeit őrző Conservatoire Citroën-be, hogy kiválaszthassa azokat a típusokat, amelyek a történetben fontos szerepet játszhatnak, így például a Traction-t és a Type H-t. De más Citroën modellek – például a Kacsa (2CV), az Ami 6, a DS és a GS – is fel-felbukkannak a tipikus francia városka utcáin.

 

 

 

 Autós jelenet a legendás tractionnal - képregény stílusban
Amikor a francia földön, Ennui-sur-Blasé városában kiadott nagy példányszámú amerikai magazin, A Francia Kiadás főszerkesztője meghal, az egész szerkesztőség összegyűlik, hogy írjanak egy nekrológot. A népszerű főnökhöz fűződő emlékekből négy történet áll össze egy mozifilmmé a vásznon. A 30-as, 40-es és 50-es évek drámai hangulatú francia krimiit idéző, „A rendőrkapitány privát étkezője” című rész egyik kulcsjelenetében a valós képsorok helyébe animált filmkockák lépnek, mintegy tisztelgésül a francia képregények, illetve a forgatás helyszínéül szolgáló, ugyanakkor a képregény fővárosaként ismert Angoulême városa előtt. Az autós üldözés sztárja pedig nem más, mint a legendás Traction!


A Citroen és a mozi
A több mint száz éve töretlen népszerűségnek örvendő Citroën márka a kezdetektől jelen van a mozivásznon, és filmtörténeti jelentőségű jelentek egész sora kötődik a márka legkülönfélébb modelljeihez. Hogy csak néhány, világszerte ismert példát említsünk: 40 éve tűnt fel a Kacsa (2 CV) a James Bond-sorozatban (Szigorúan bizalmas, 1981), aminek

egy különleges kiadás is emléket állított, majd egy DS is megjelent a Vissza a jövőbe 2. részében (1989), a Verdák 2(2011) egyik jelenetében pedig egy DS és egy Kacsa talál egymásra a Szajna felett… Wes Anderson Édes vízi élet (2004) című filmje kétféle módon is kapcsolódik a Citroën márkához: egyrészt Zissou kapitány egy Citroën nevű hotelben szabadítja ki túszul ejtett társát, másrészt pedig a főhősök egy sárga Méharival jönnek-mennek a szárazföldi bázisul szolgáló szigeten.


 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER