Címkék: Citroen | Ë-Berlingo

2021. január 15. péntek, 14:28

 

A Citroën bemutatja kisáruszállítója elektromos változatát, az ë-Berlingo Furgon modellt, mely a különleges fedélzeti technológiáknak, a továbbra is példás variálhatóságnak és hasznos kapacitásnak, valamint az elektromos vezetés nyújtotta előnyöknek köszönhetően tovább növeli a céges ügyfelek munkájának hatékonyságát.

 

 „A praktikus szemléletéről híres Citroën Berlingo Furgon a nevéhez fűződő számos újítással igazi referenciának számít a kisáruszállítók piacán. Az elektromos technológia előnyeivel kiegészülő modell mostantól még inkább megkönnyíti a céges ügyfelek életét. Az ë-Berlingo Furgon ideális munkatárs, amellyel nemcsak szabadabban mozoghatnak, de amely páratlan kényelmével, visszafogott fenntartási költségeivel, valamint változatlan terhelhetőségével és térfogatával is segíti a mindennapi feladatok elvégzését. Az év kishaszonjárművének (International Van Of The Year) választott ë-Jumpy, majd az ë-Jumper után az ë-Berlingo Furgon egy újabb fontos láncszem a márka elektromos offenzívájában és egyben konkrét válasz a valamennyi céges ügyfelet érintő legújabb mobilitási kihívásokra.”
Vincent Cobée, a Citroën vezérigazgatója

 

 

 

 Ë-Berlingo furgon: nap mint nap nyugodt, kiegyensúlyozott vezetés

 A mindennapi feladatok ellátásához szükséges hatótáv
Az ë-Berlingo Furgon lítium-ion akkumulátorának köszönhetően a vállalkozók – a vezetési körülményektől függően – akár 275* kilométeres (kör)utakat is megtehetnek anélkül, hogy közben újra kellene tölteniük a járművet. A PSA e-CMP platformjának hajtásláncát alkalmazó ë-Berlingo Furgon mindkét karosszériaváltozata azonos akkumulátorkapacitással rendelkezik, amely a felhasználók túlnyomó többségének mindennapi útjaihoz elegendő hatótávolságot biztosít. A tényleges hatótávolság a vezetési stílustól, a sebességtől, a kényelmi berendezések/tartozékok fogyasztásától, a külső hőmérséklettől, az utasok számától és a rakomány mennyiségétől, valamint a domborzati viszonyoktól is függ. (1): jóváhagyásra váró adatok
A minél nagyobb hatótáv érdekében az ë-Berlingo Furgon hajtáslánca visszatermeli a fékezési és lassítási fázisokban keletkező energiát. A visszanyert energia mennyisége a középkonzolon elhelyezett B gomb megnyomásával tovább növelhető. Az akkumulátor a jármű ülései, illetve a padló alatt helyezkedik el, így nincs hatással a hasznos térfogatra. Az akkumulátorra 8 évre vagy 160 000 kilométerre szóló jótállás vonatkozik (a jótállás lejártakor az akkumulátorkapacitás 70%-áig). Az egy év (vagy 20 000 km) elteltével esedékes ellenőrzéskor, majd a kétévente (vagy 40 000 kilométerenként) végzett karbantartások során a tulajdonos minden alkalommal kap egy igazoló dokumentumot az akkumulátorkapacitásról.
Nyugodtabb vezetés elektromos üzemmódban
Az ë-Berlingo Furgonban utazni igazi kikapcsolódás. Az azonnal rendelkezésre álló nyomatéknak és a sebességváltások nélkül végbemenő egyenletes gyorsításnak köszönhetően az indítás teljesen akadálytalan. Az elektromos hajtáslánc működése semmilyen zajjal vagy vibrációval nem jár, a jármű észrevétlen suhan. Mindezen tulajdonságok tovább növelik a fedélzeti kényelmet, melyet a magas ülések, a pontos irányítást és jó csillapítást biztosító felfüggesztési beállítások, valamint a finom kormánymű és a 10,8 méteres fordulókör eleve meghatároz.
Az ë-Berlingo Furgon meghajtásáról a választott vezetési mód és a vezetési feltételek függvényében egy villanymotor gondoskodik. A 100 kW (136 LE) / 260 Nm teljesítmény a választott üzemmódtól függetlenül 130 km/h végsebességet biztosít. Az egyes vezetési módok között a középkonzolon található kapcsolóval lehet választani:
- Normál – 80 kW/180 Nm: a legjobb kompromisszum a hatótávolság és a dinamikus tulajdonságok között, - Eco – 60 kW/190 Nm: a fűtés és a légkondicionáló teljesítményének csökkentésével (de kikapcsolásuk nélkül) és a motornyomaték, illetve a teljesítmény mérséklésével optimalizálja az áramfogyasztást,
- Power – 100 kW/260 Nm: maximális teljesítmény a nagyobb élvezet érdekében és maximális terhelés esetén.

 A céges használathoz igazodó töltési idő
A hagyományos hálózati csatlakozótól a 30 perc alatt 80%-os akkutöltöttséget biztosító villámtöltésig háromféle töltési megoldás létezik. Egyszerű Green’up típusú csatlakozóval az akkumulátor jobbára egy éjszaka alatt feltölthető, így az autó reggelente készen várja az újabb munkanapot.
- Hálózatról történő töltés mode 2 kábellel (Franciaországban a szériafelszereltség része) a lakó- vagy munkahelyünkön vagy egy parkolóban. Az ilyen típusú töltés szabványos 8 A vagy megerősített 16 A (nagy teljesítményű egység + Green’Up típusú csatlakozó) csatlakozóról történik. Az utóbbival a felére csökkenthető a töltési idő, így a teljes töltöttség kevesebb mint 15 óra, a 100 km megtételéhez szükséges szint pedig 5h30 perc alatt érhető el.
- Magán vagy nyilvános gyorstöltés 3,7–22 kW-os Wallbox és opciós mode 3 kábel segítségével. A 0-ról 100%-ra való feltöltés ilyenkor 7h30 percet (7,4 kW-os egyfázisú Wallbox esetén) vagy 5 órát (11 kW-os háromfázisú Wallbox esetén) vesz igénybe.
- Villámtöltés akár 100 kW-os nyilvános töltőoszlopról a töltővel egybeépített mode 4 kábel segítségével. Az 50 kWh s akkumulátor 30 perc alatt 80%-ra tölthető fel vele. Villámtöltés szempontjából az ë-Berlingo Furgon kategóriája legjobbjai közé tartozik.

Komplett rendszer a villanyautós élet megkönnyítésére
Az ë-Berlingo Furgon modellen az olcsóbb éjszakai áram kihasználása érdekében időzített töltésre, illetve az utastér előfűtésére/-hűtésére is lehetőség van. Az utóbbi esetben az utastéri hőmérséklet szabályozásakor az autó még be van dugva, így az akkumulátor nem merül.
A MyCitroën alkalmazás segítségével távolból is vezérelhető az akkumulátor töltése, ellenőrizhető a töltésszint és az aktuális hatótávolság, elindítható, illetve leállítható az előfűtés/-hűtés funkció és későbbi időpontra is időzíthető a töltés. Mindez a vezető okostelefonján vagy tabletjén keresztül, vagy közvetlenül a jármű érintőképernyőjén, a navigációs rendszer „Energia” menüjében történik. Időzített töltésre hálózati (mode 2), illetve gyorsított (mode 3) töltés esetén van lehetőség. Az időzített töltés beállításai bármikor módosíthatók.
A töltés és a parkolás megkönnyítésére egy másik alkalmazás is rendelkezésre áll. A Free2Move alkalmazás (Franciaországban) több mint 220 000 töltőoszlophoz biztosít hozzáférést, és az aktuális hatótávolság és az útvonalon található töltőpontok figyelembevételével segít megtervezni a legjobb útvonalat. A rendszer ilyenkor a töltéssel töltött pihenőket, a teljes töltési időt, a csatlakozók típusát, a töltőállomás megközelíthetőségét stb. is szem előtt tartja.
De a Citroën ennél is tovább megy, és az ë-Berlingo Furgon modellhez személyre szabott töltési megoldásokat kínál, amelyekbe a berendezéseken (hagyományos csatlakozó, Green’Up típusú nagy teljesítményű csatlakozó vagy Wallbox falitöltő) kívül azok otthoni vagy munkahelyi beszerelése is beletartozik. A márka minden egyes európai ország esetében külön partnercéget ajánl, Franciaországban ez a ZEBorne. Az említett szolgáltatások magánszemélyek és vállalatok számára egyaránt elérhetők, függetlenül attól, hogy családi vagy társasházban lakik az ügyfél.

Az Ë-Berlingo furgon sajátosságai
Az ë-Berlingo Furgon a Berlingo-kínálat teljes jogú tagja. Kívülről nézve két dologban különbözik a hagyományos változattól: az egyik az elektromos meghajtásra utaló „ë” betű, mely a bal első ajtón a modell neve előtt jelenik meg, a másik pedig az üzemanyag-betöltő nyílás helyén található töltőnyílás.
Az autó belterében minden úgy lett kialakítva, hogy megkönnyítse az új Citroën ë-Berlingo Furgon használatát. A középkonzolon egy ë-billenőkapcsolóval vezérelhető a sebességváltó (Park, Rear, Neutral, Drive és Brake állások), a vezetési módok (Eco, Normál és Power) pedig egy üzemmódkapcsolóval aktiválhatók. Az 5” érintőképernyő egy „Energia” menüvel gazdagodott, amely a jármű elektromos jellemzőiről nyújt tájékoztatást: energiaáramlási diagram (amely valós időben mutatja az elektromos hajtáslánc működését az éppen aktív vezetési móddal, a villanymotorral és a hajtó akkumulátor töltésszintjével), fogyasztási statisztikák, az időzített töltés vagy az előfűtés/-hűtés bekapcsolt állapota.
Extraként személyre szabható, 10” HD digitális kijelzős műszercsoport és – a szegmensben egyedülálló módon – head-up display rendelhető, ami optimális minőségű kijelzést és a vezetéssel, illetve a navigációs rendszerrel kapcsolatos hasznos információk gyors és modern megjelenítését teszi lehetővé.

Hagyomásnyos modell minden előnye az elektromos funkciókkal kibővülve

A ma már elektromos változatban is kapható Berlingo Furgon három generáció óta meghatározó szereplője a kisáruszállítók szegmensének. A piaci elvárásokra folyamatos újításokkal válaszolt: olyan innovációk fűződnek a nevéhez, mint a raktérrel egybeépített vezetőfülke, a dízel motorkínálat, a három első ülőhely, az elektromos rögzítőfék vagy a legújabb generáción bevezetett túlterhelésjelző. Mint ilyen, a céges ügyfelek ideális partnere, amit mi sem mutat jobban, mint hogy 1996 óta több mint 1,6 millió példányban kelt el szerte a világon.

A szegmens élmezőnyére jellemző tulajdonságok
Az új Citroën ë-Berlingo Furgon a hagyományos változat felépítéséből adódó valamennyi előnnyel rendelkezik. A kompakt méretek mellett nagyfokú variálhatóság, ergonomikus kialakítás, tágas belső tér, elegendő tárolóhely és optimális rakodókapacitás jellemzik, egyszóval ideális munkaeszköz.
A két méretben (M = 4,40 m, XL = 4,75 m) kínált ë-Berlingo Furgon fedélzetén két vagy három személy utazhat. A haszongépjárműből két karosszériaváltozat létezik: M és XL méretű furgon és XL méretű duplakabinos furgon. A jármű 1,84 méter magas, így a mélygarázsokba is be tud hajtani.
A modell kompakt méreteiből adódóan fürge és jól kormányozható, az Extenso® fülke utasülésének lehajtásával ugyanakkor M méret esetén 3,09 m, XL változat esetén pedig 3,44 m rakodófelület áll rendelkezésre. A kerékdobok között mért hasznos szélesség 1,23 m, így az ë-Berlingo Furgon rakterébe egymás mögött két EUR raklap is befér. A hasznos térfogat – a hagyományos változatéhoz hasonlóan – 3,3 m3-től (XS változat Extenso® fülke nélkül) 4,4 m3-ig (XL változat Extenso® fülkével) terjedhet. A 800 kg-ot is elérő hasznos terhelés és a 750 kg vontatható teher (minden változaton) tökéletesen megfelel a kategóriára jellemző elvárásoknak.


Variálhatóság és tárolóhelyek
Az elektromos változat a variálhatóság és a tárolóhelyek tekintetében sem ismer kompromisszumot. Kínálatában ugyanúgy megtalálható az Extenso® fülke: a Citroën nevéhez fűződő innováció három első ülőhelyet (középen nagyobb hellyel) és számtalan konfigurációs lehetőséget kínál. A válaszfalon kialakított nyílásnak köszönhetően a hosszú tárgyak szállítása sem okoz gondot, ráadásul az első utasülés is lehajtható. Az utasülés kiszerelésével a rakodótér tovább növelhető, a középső ülés lehajtott háttámlájába beépített mozgatható írótábla jóvoltából pedig egyenesen egy mobil irodában találjuk magunkat. Az sem elhanyagolható, hogy az ë-Berlingo Furgon utasterében összesen 113 l űrtartalmú ötletes és ergonomikus tárolóhely került kialakításra.

 A mindennapok nyugalmáért felelős hasznos technológiák

A vezetést és a parkolást segítő rendszerek
Best In Class – Az ë-Berlingo Furgon 18 hasznos technológiát kínál, amivel napi szinten biztonságos és nyugodt vezetést biztosít a vállalkozók számára. A vezetéssegítő funkciók között megtalálható a szabad kezes nyitó- és indítórendszer, a színes kijelzős head-up display (egyedül a szegmensben), a visszagurulás-gátló, az első, hátsó és oldalsó parkolóradar, a tolatókamera, a surround rear vision funkció, az adaptív fényszóró, az elektromos rögzítőfék és a túlterhelésjelző (egyedül a szegmensben). Fokozott biztonságot nyújt az aktív Safety Brake, a sávtartó asszisztens, a fáradtságfigyelő, az ütközésveszély-jelző, a vontatmánystabilizáló, a lejtmenet-szabályozóval kiegészülő Grip Control, a sebességajánlással egybekötött kibővített táblaolvasó rendszer és a holttérfigyelő.

Kapcsolódási szolgáltatások
A biztonságot és a kényelmet szolgálja az új Citroën ë-Berlingo Furgon kínálatában szereplő 3 kapcsolódási technológia is. A Citroën Advanced Comfort® program részét képező megoldásoknak hála gyorsan és magától értetődő módon férhetünk hozzá a kapcsolódási szolgáltatásokhoz.
Connect Assist
A vezető és az utasok biztonsága érdekében az új Citroën ë-Berlingo Furgon modellen assistance és sürgősségi segélyhívó szolgáltatás vehető igénybe. Az automatikusan vagy az „Assistance” gomb megnyomásával kezdeményezett telefonhívással a vezető szükség esetén kapcsolatba léphet az erre szakosodott platformmal. A
Connect Assist hozzáférést biztosít az olyan gépjárműadatokhoz, mint a töltésszint, a hatótávolság, az időzített töltés, az előfűtés/-hűtés funkció, a parkolás helye, a kilométeróra-állás vagy a következő karbantartás időpontja. A csatlakozás és az információk megjelenítése a MyCitroën alkalmazáson keresztül történik.
 Connect Nav 
Az érintőtechnológiás Connect Nav navigációs rendszeren a rádió-, telefon- és navigációs funkciók hangfelismeréssel is vezérelhetők. A rendszeren keresztül különböző kapcsolódási szolgáltatások vehetők igénybe. A TomTom Traffic valós idejű forgalmi információkkal szolgál és így segít megtalálni a legjobb útvonalat. A töltőállomások és parkolók címe és árai, az időjárás-előrejelzés és a helyi szolgáltatóegységek keresése funkciók szintén rendelkezésre állnak.
Connect Play
Az Apple Car Play™ és Android Auto protokollal kompatibilis Mirror Screen funkció jóvoltából a gépjárműre csatlakoztatott okostelefon kijelzője a gépjármű érintőképernyőjére tükrözhető. Ezzel az érintőképernyőről is hozzáférhetővé válnak a multimédiás tartalmak, és közvetlenül vezérelhetők az okostelefon kompatibilis alkalmazásai.


A Citroën ë-Berlingo Furgon adekvát választ ad a céges ügyfeleket érintő mobilitási kihívásokra, és nyugodtabb körülményeket teremt a mindennapi munkavégzéshez. A modell várhatóan 2021 második felében érkezik a kereskedésekbe.


 

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER