2012. december 16. vasárnap, 16:41

 

Felgördült a függöny a Mladá Boleslav-i új Škoda Múzeumban. „A márka új kirakata” immár teljes egészében új tervezésű létesítményként invitálja érdekes és izgalmas időutazásra látogatóit a vállalat történelmén át, mégpedig sokrétű, interaktív és multimédiás formában.

Egyfajta dinamikus túra ez a Škoda Auto 117 esztendős történetében, autók, filmek, kortárs szemtanúk és dokumentumok segítségével, s mindez az egykori gyárcsarnokokban kialakított összesen 1.800 négyzetméteren, kifejezetten modern stílusban összeállítva. Igazán különleges múzeumról van szó, nem utolsósorban a multifunkciós „Laurin & Klement-Forum” és a modern karakterű „Václav” étterem és kávézó révén. A teljes átépítés mintegy kilenc hónapot vett igénybe.

skoda-muzeum


A vállalat születési és székhelyén kialakított új Škoda Múzeum egészen újszerű formában mutatja be az autóipar egyik leggazdagabb hagyományokkal rendelkező márkáját. Ennek során pedig termékei mellett újra és újra az emberek, illetve személyes Škoda-történeteik állnak a középpontban. Az új múzeum különleges stílusjegye az új „Laurin & Klement-Forum” és a „Václav” étterem és kávézó. A szinte mindenfajta eseményhez kiválóan alkalmas „Laurin & Klement-Forum” Csehország egyik legkorszerűbb rendezvényközpontja.

A látogatók igazán mélyen elmerülhetnek a márka történetében, amiben összesen 46 járművet, több száz kiállítási tárgyat, illetve filmek, fotók és dokumentumok sokaságát felvonultató, három önálló témakör szerint elkülönített kiállító terület segíti őket. Az új múzeum alkotói jóval többet kívántak létrehozni egyszerű kiállítótermeknél. Ebbéli törekvésüket pedig kétségkívül teljes siker koronázta: tartalmát tekintve a különlegességek sokasága, a dramaturgiailag áttekinthető struktúra és a modern, interaktív ismeretközvetítés, míg építészetileg e történelmi helyszín izgalmas újrafogalmazása és a következetesen modern kiállítási környezet, megvalósítása tekintetében pedig a kidolgozás kiemelkedő minőségi színvonala és precizitása révén.

„A Škoda a világ egyik legrégebbi, s leggazdagabb hagyományokkal rendelkező autógyártója“ – hangsúlyozta Prof. Dr. h.c. Winfried Vahland, a Škoda igazgatótanácsának elnöke. „Büszkeséggel tölt el minket történelmünk, amit az új Škoda Múzeum egészen különleges formában juttat kifejezésre. E létesítmény egyszerre a márka névjegye, találkozási pont, kommunikációs platform és vonzó úti cél – márkánk valódi, multimédiás élményközpontja. A Škoda márkát az elkövetkezendő évek során világszerte jelentős növekedés jellemzi majd, ám aki előz, annak alkalmanként természetesen a visszapillantó tükörbe is kell tekintenie. Pontosan ezt tesszük - mégpedig igen látványos formában - most e történelmi helyszínen működő, megújult múzeumunkkal”.

skoda-muzeum-uj


„Fejlődés”, „Hagyomány” és „Precizitás” – a kiállítás három fő vezérfonala
Az új múzeum tartalmi alapötletét a „Hagyomány”, „Precizitás” és „Fejlődés” hármasa adja. Három önálló élményvilág, mindegyik a maga különleges stílusában, ám egyaránt izgalmas, információban gazdag és meglepő módon. Egyfajta vezérfonalként húzódik a veteránautók és különböző történetek e sajátos keveréke a teljes kiállításon át, mindvégig multimédiás és interaktív formában. A látogatók számos lehetőség közül választhatnak, az autók és más kiállítási tárgyak egyszerű szemlélésétől a filmek és képek megtekintésén át, egészen az elmélyült olvasmányokig – az új Škoda Múzeum egyik fő erénye éppen e rugalmas sokoldalúság.
A „Fejlődés” szekció vonzó időutazás a Škoda hagyományokban gazdag és mozgalmas történetén át, valódi álomautókkal, eredeti dokumentumokkal, filmekkel, animációkkal és magyarázó szövegekkel kísérve. Melyek a márka legjelentősebb modelljei? Kik voltak alapítói? Milyen műszaki fejlesztések fűződnek nevéhez? A „Fejlődés” kiállítása sokrétű válaszokkal szolgál minderre.

A „Fejlődés” területének szívét a Škoda 14 meghatározó mérföldköve adja, az első L&K kétkerekűtől egészen a legmodernebb VisionD tanulmánymodellig. A kiállított járművek kronológiai sorrendben mutatják be az elmúlt évtizedek találmányainak és fejlesztéseinek sokaságát, egészen napjainkig. Az egyes modellek időbeni besorolásában az autók feletti széles monitorsávon futó filmek segítenek, de a közvetlenül az egyes járműveken található képernyőkön is mélyreható információk tömege tűnik fel.

A „Fejlődés” szekció tekinteteket csalogató igazi különlegessége az „Autók polca”, amely a márka „kincseskamrájának” húsz különleges „gyöngyszemét” sorakoztatja fel, köztük tűzoltó- és versenyautókkal vagy épp speciális sikermodellekkel. A kiállított járművek, a termék-kronológia illetve az „autók polca” tökéletes kiegészítése az úgynevezett Technika-galéria, amely a márka teljes technikatörténetén átívelő túrára hívja az érdeklődőket. Mindezt számos kiállítási tárgy, kép és dokumentum illusztrálja – igazi Škoda -technika látható és tapintható formában. A széles körű anyagot természetesen ez esetben is médiainstallációk, filmek és interaktív információk teszik teljessé.
A márka különleges értékei állnak a múzeum „Hagyomány” szekciójának középpontjában, mégpedig a „Büszkén a márkára”, a „Mindennapos használhatóság” és a „Kihívások” témakörei köré szerveződve. A látogatók itt különböző korszakokból származó jármű-párosok példáin ismerkedhetnek meg a márka alapvető jellemzőivel. Legyen szó akár reprezentatív modellekről, népautókról vagy épp versenygépekről, kevés márka bizonyul oly sokoldalúnak, mint a Škoda.


uj-skoda-muzeum


Mindez a legkülönfélébb kortársak bemutatott történeteiből is egyértelműen kitűnik, az Amerikai Egyesült Államok 1957-es szépétől egészen Milan Baroš cseh sztárfutballistáig.
A harmadik tágas kiállítótérben minden az autók gyártása és restaurálása során tapasztalható „Precizitás” témájáról szól. A középpontban egyfelől Mladá Boleslav, mint a vállalat központi termelési helyszíne és hagyományainak eredete áll, a történelmi gyár hangulatát filmek, dokumentumok, nagyméretű fali kivetítők és lapozható albumok érzékeltetik. A külön kis moziban napjaink termelését bemutató film fut, a látogatók így puszta szemlélők helyett már-már szinte résztvevőként ismerkedhetnek meg a gyártással. A restaurálást bemutató részen az érdeklődők első kézből juthatnak beható információkhoz. Négy veterán Škoda mutatja be élőben a restaurálási folyamat fő fázisait – a „pajtában lelt kincstől” egészen a ragyogó „ékszerdobozig”. Több kiállítási modell is sorakozik e részlegben, ez esetben is olyan érzést közvetítve, mintha csak közvetlenül a műhelybe léptünk volna be.

Történelmi helyszín modern stílusban
Az új Škoda Múzeum egészen különleges helyszínen, az európai autógyártás egyik bölcsőjénél létesült márkaközpont. Épülete a Škoda egy több mint százesztendős gyárkomplexumának része, amely 1898 és 1912 között épült. A 20. század elejéről származó, háromemeletes gyárépületet gyakorlatias, letisztult architektúra jellemzi. Nem tisztázott, pontosan mely modellek gördültek itt le a szerelőszalagról, motorgyártás azonban bizonyosan zajlott itt. Később a létesítmény irodaépületként szolgált, mielőtt 1995-ben első ízben költözött be a Škoda Múzeum.

Az épület Václav Klement utcai, a gyár és a város közötti központi elhelyezkedése a Škoda és Mladá Boleslav szoros kapcsolatát is szimbolizálja. „Itt dobog a márka szíve” – hangsúlyozta Prof. Vahland. A Václav Klement utca a fő kapcsolat a belváros és a Škoda székhelyén működő gyár között, a Škoda Múzeum tudatosan a termelőüzem és a város közötti találkozási ponton kapott helyet.

Az épület minden egyes négyzetmétere autós történelmet áraszt, a múzeum ilyen autentikus környezetben kialakított, átfogó és modern megvalósítása egyedülálló az autóiparban. „A realitás talaján áll és ’simply clever’, azaz vérbeli Škoda“ – tette hozzá Prof. Vahland.
A múzeumépületben szinte „kő kövön nem maradt”, teljes belterét lebontották és újratervezték. Ennek megfelelően egész technikai infrastruktúrája teljes egészében új fejlesztés, legyen szó akár elektromos, illetve fűtési-szellőzési rendszeréről, világításáról vagy éppen légkondicionálásáról. Ennek során több mint 100 kilométer elektromos kábelt és három kilométernyi fűtéscsövet fektettek le. Az eredmény pedig olyan világos, levegős és mindvégig modern architektúra, amely harmonikusan illeszkedik a történelmi csarnokok hangulatába.

A tervezők lehetőség szerint a történelmi elemeket is a látványba foglalták. „A történelmi épület és a legmodernebb belső e sajátos ötvözete avatja az új múzeumot ilyen izgalmassá és egyedülállóvá” – emelte ki, Prof. Thomas Hundt, a tervező stuttgarti „jangled nerves” építésziroda kreatív igazgatója.
Külsejében is látványosan megfiatalodott a régi épület, amely már első pillantásra világos és modern, levegős és nyitott, így kimondottan hívogató stílusú. A konstrukciójukban változatlanul hagyott külső falakat újravakolták, világosabb és barátságosabb arculatot kölcsönözve számukra. Az épület új színvilágát modern stílusban a szürke és a fehér jellemzi.

skoda-muzeuma


Rendeltetését látványosan jelzi a nagyméretű „Škoda Muzeum” felirat, amely a főbejárat mellett háromdimenziós betűkkel ismétlődik.
Ugyancsak szembetűnő a nyolc tekintélyes, 75 x 250 centiméter méretű, külső banner-sáv is, amelyek az épület főhomlokzatán (a Václav Klement utca felől) vonzzák a tekinteteket. Az igény szerint egyszerűen cserélhető bannerek mindenkor az éppen aktuális eseményekre, például időszaki kiállításokra hívják fel a figyelmet.
Igazi kirakatfunkciót láthat el a Václav Klement utcai fronton húzódó árkádsor, amely alatt a járókelők nem csupán az időjárástól védetten haladhatnak el a múzeum előtt, hanem a nagyméretű ablakokon át egy-egy pillantást is vethetnek a kiállítás „Fejlődés” részlegére. „A galériák karakterét idéző hatalmas kirakat, határozottan hívogató stílusban” – jellemezte Prof. Hundt.

A múzeum szintén újonnan kialakított előtere és főbejárata a főúttól oldalra található. A főbejárat mellett a főhomlokzati galéria folytatásaként nagyméretű kirakatablak húzódik, amely szintén a kiállításra nyílva fokozza az érdeklődők kíváncsiságát.
A vendégek így már tudhatják, mi várja őket a kiállításon, s új digitális, illetve analóg információs rendszer kíséri el őket az „utazásra”. A statikus és dinamikus tájékoztató rendszer összes funkciója térben is osztott koncepciót követ.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER