2012. december 18. kedd, 21:10

 

A ŠKODA a legsikeresebb márka az Interkontinentális Rali-bajnokság (Intercontinental Rally Challenge - IRC) történelmében. A ŠKODA 2012-ben sorozatban harmadszorra szerezte meg a konstruktőri, illetve az egyéni bajnoki címet az IRC-ben, és összesen 27 futamgyőzelmével új rekordot állított fel az IRC történelmében.


Akárcsak az elmúlt években, idén is a ŠKODA diktálta az iramot az IRC-ben. A márka fölényesen szerezte meg a bajnoki címet a konstruktőri értékelésben, míg a gyárilag felkészített Fabia Super 2000-rel versenyző Andreas Mikkelsen és Ola Floene az első páros, akik két egymást követő évben is bajnoki címet nyertek a versenyzői értékelésben. Az IRC-ben aratott dupla győzelem mellett a Rali Európa-bajnokságban (ERC), az Ázsiai-Csendes-Óceáni Rali-bajnokságban (APRC) és a hat országos rali-bajnokságban szerzett első helyezés révén 2012 az egyik legsikeresebb évként vonul be a márka 111 éves motorsport-történelmébe.

skoda-motorsport

Andreas Mikkelsen, aki az IRC teljes történelmében az egyetlen versenyzőként nyert bajnoki címet két egymást követő évben (2011-2012), izgatottan nyilatkozott sikeres szerepléséről: „Nagyon büszke vagyok, hogy a ŠKODA UK Motorsport színeiben én lehetek az első, aki két egymást követő évben is bajnoki címet szerzett az Interkontinentális Rali-bajnokságban (IRC). Továbbá annak is nagyon örülök, hogy hozzájárulhattam a ŠKODA három konstruktőri bajnoki címéből kettő megszerzéséhez. A gyárilag felkészített Fabia S2000 versenyautóm mindkét évben elképesztően gyors és megbízható volt. Így Olával együtt nagyon hálásak vagyunk a cseh gyártónak, hogy egy ennyire jó autóval és háttérrel támogatta sikeres szereplésünket. Soha nem felejtem el ezt a ŠKODA UK Motorsportnál töltött két csodálatos évet, amely során nagyon sokat tanultam és sok barátot szereztem.” – mondta Mikkelsen.

Az idei kettős győzelmével a ŠKODA megerősítette kimagasló pozícióját az IRC-ben: a cseh gyártó 2009-ben szállt be az IRC-be, és azóta a ŠKODA Fabia Super 2000 versenyautók pilótái összesen 27 futamgyőzelmet arattak – az összes márka közül a legtöbbet. „Az IRC-ben való szereplésünk révén egy nagyon sikeres fejezettel gazdagítottuk motorsport-történelmünket.” – mondta a ŠKODA Motorsport csapatfőnöke, Michal Hrabánek. „Az IRC a kezdetektől fogva egy nagyszerű verseny, a sorozatban elért sikereink pedig azt igazolják, hogy helyesen döntöttünk, amikor beszálltunk ebbe. Szeretnék mindenkinek köszönetet mondani, aki hozzájárult a történelmet író sikereinkhez. Véleményem szerint az eddigi győzelmeink a lehető legjobb ösztönző erőt jelentik a ŠKODA Motorsport jövőbeli projektjeihez.” – mondta Hrabánek. Az IRC 2013-ban egybeolvad a Rali Európa-bajnoksággal (ERC), így ezek egyetlen versenysorozatot alkotnak majd a kontinensen.

Juho Hänninen, a 2010-es IRC-bajnok, az IRC történelmének legsikeresebb versenyzője – Juho Hänninen és navigátora, Mikko Markkula 11 futamgyőzelemmel egyúttal a ŠKODA motorsport-történelmének legsikeresebb párosa is. A ŠKODA Motorsportnál töltött négy évük alatt a csapat legeredményesebb párosává váltak. Egy ŠKODA Fabia Super 2000 versenyautóval 2010-ben megnyerték az IRC-t, 2011-ben az SWRC-t, idén pedig az ERC-t, így ők a világ egyetlen duója, amely e három bajnokság mindegyikén győzelmet aratott.

Juho Hänninen így nyilatkozott nagyszerű teljesítményéről: „Szeretném megköszönni a ŠKODA márkának, hogy igazán kitűnő feltételeket teremtett számunkra, és egy olyan kiváló autót biztosított, amelyre mindig számíthattunk. Számos versenyt, illetve címet nyertünk együtt, és az elmúlt négy esztendő pályafutásunk legjobb éveinek számít. Az IRC egy nagyon színvonalas versenysorozat volt, tele izgalmas küzdelmekkel. Szerencsésnek tartom magam, amiért részese lehettem ennek a csodálatos családnak.”

Jan Kopecký, aki 2009 és 2012 között mind a négyszer második helyezést ért el az IRC-ben és összesen hét IRC-futamot nyert meg, szintén elégedetten nyilatkozott a 2012-es szezonról: „Minden évben közel álltunk ahhoz, hogy megnyerjük a bajnokságot, ám a többi versenyző kiváló teljesítményének tükrében a második helyezés is szép eredmény. Egyébként az egész IRC-t mindvégig nagyon magas színvonal jellemezte. Hiszen minden futamon csupán másodperceken múlt a győzelem, ami aligha mondható el más ralibajnokságokról. Véleményem szerint a négy második helyezésünk jól mutatja az egész csapatunk egyenletesen magas szintű teljesítményét és autónk rendkívüli megbízhatóságát.” – mondta Kopecký.

irc-skoda

A 2012-es IRC díjkiosztó ünnepségét Párizsban tartották. A 2012-es szezon az egyik legsikeresebb év a ŠKODA motorsport-történelmében:


A ŠKODA idén sorozatban a harmadik bajnoki címét nyerte el az IRC-ben, így a bajnokság történelmének legsikeresebb márkájává lépett elő.
Az idei szintén sorozatban a harmadik év, amikor ŠKODA Fabia Super 2000-rel versenyző páros arat győzelmet a versenyzők értékelésében (Juho Hänninen és Mikko Markkula 2010-ben, valamint Andreas Mikkelsen és Ola Floene 2011-ben, illetve 2012-ben).
A ŠKODA gyári csapatának pilótája, Hänninen és navigátora, Markkula nyerte meg idén a Rali Európa-bajnokságot, majd az Ázsiai-Csendes-Óceáni Rali-bajnokságban (APRC) aratott győzelem is hozzájárult ahhoz, hogy az idei szezon az egyik legsikeresebb évként vonuljon be a márka motorsport-történelmébe.
Jan Kopecký és Pavel Dresler (a ŠKODA gyári csapatának párosa) szerezte meg a bajnoki címet a cseh rali-bajnokságban.
Végül az idei szezonban további öt ŠKODA Fabia Super 2000-rel versenyző pilóta is győzelmet aratott az országos rali-bajnokságokban: Ausztriában (Raimund Baumschlager), Németországban (Mark Wallenwein), Szlovéniában (Aleks Humar), Törökországban (Luca Rossetti) és Bulgáriában (Dimitar Iliev).


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER